Alex’in FB’de genç yetenekler açıklaması

Fenerbahçemizin büyük ve kanımca şimdilik ikamesi çok güç yıldızı Alex de Souza “Felsefe yanlış” demiş; basından öğreniyoruz.

Alex şöyle konuşmuş: “Fenerbahçe’de gençlerin kendisini göstermesine imkan tanımayan bir felsefe var, ben buna üzülüyorum. Bir tek Semih şans buldu. Bu çocuklara fırsat verilmeli. Şu anda Recep Niyaz ve Salih Uçan aramıza katılan genç oyuncular. Bu oyuncuların kendilerini göstermesine izin verilmelidir”.

Alex çok büyük bir yıldız, bence Fener’in %50’si ama bu büyük yıldız bu açıklamasında sanki yanılıyor, sanki Fenerbahçe’yi çok da iyi tanımamış.

Fenerbahçe Türkiye’nin tartışmasız en büyük kulübü, en büyük spor camiası.

Bu takımıın bir futbol stili var, bu stil onyıllar içinde şekillenmiş, beğenin ya da beğenmeyin bu stil yıldız futbolcu mantığı üzerine kurulmuş.

Can, Lefter, Birol, Ziya, Fuat, Alpaslan, Yılmaz (Şen), Alex, Roberto Carlos hep bu sürecin, bu anlayışın ürünleri, gerekleri.

Seyirci, yönetim hep böyle alışmışlar, bu alışkanlık çok da kötü bir alışkanlık değil, bir gelenek ve kanımca da bu gelenek sürecek ve sürmeli.

Fenerbahçe daha uzun seneler yetişmiş yıldız futbolcu transfer ederek bu futbol stil ve anlayışını sürdürecek.

Fener’in A takımını altyapı çıkışlı oyunculara dayandırmak istemek iyi niyetli bir temenni, kulağa da hoş geliyor ama kanımca çok gerçekçi değil zira onyıllardır oluşmuş bir gelenek böyle değil.

Bu stil ve anlayış mali açıdan da gerçekçi ve üretken zira, kabul edelim, tribünlere ve ekranlara seyirciyi sadece koşan görev adamları değil yıldızlar çekiyor. Ancak, Alex’in de haklı olduğu yönler var.

Altyapıdan da sadece çok koşan görev adamı çıkacak, büyük yıldızlar, büyük virtüozlar çıkmayacak diye de bir kural tabi ki yok. Ancak, altyapıdan büyük yıldız çıkma olasılığı çok yüksek değil, bunu da kabul etmek lazım.

Fenerbahçe önümüzdeki senelerde Avrupa çapında bir takım olacak, müzeye bir Avrupa kupası getirecek ise, altyapıya da destek vermek zorunda, bu açıdan Alex haklı.

Ama yapılması gereken, kanımca, Fenerbahçe’nin ayrı bir takım kurarak bu takımı amatör liglerden başlayarak yarışma sürecine sokması, bu takımı tümüyle altyapıdan gelen gençlerle beslemesi, büyük taransferlere asla girmemesi.

Futbol mevzuatımız böyle bir yapılanmaya izin veriyor mu, doğrusu bilmiyorum ama Fenerbahçe’nin asla Süper Lig’e çıkmayacak ikinci bir takıma ihtiyacı çok büyük.

Bu takım, adı mesela Kadıköy olabilir, sıfırdan kurulabilir ya da satın alınabilir ve bu kadro Fenerbahçe’ye oyuncu yetiştirir.

Bu süreci genç takımlarla, PAF takımlarıyla yürütmek olanaksız; Anadolu’da mücadele edecek bir Kadıköy takımı, renkleri yine sarı-lacivert olmalı, Fenerbahçe için en büyük kaynak olacaktır.