Amiral Battı oynar mısın?

Bilimkurgu sevenlerin kaçırmaması gereken bir film Battleship. ‘Amiral Battı’ oyunundan uyarlanan filmin oyuncu kadrosunda ünlü şarkıcı Rihanna da bulunuyor. Macera, okyanusa inen uzay gemileriyle başlıyor.

Bilimkurgu yönetmenlere çok büyük hareket alanı tanıyan bir tür. Yaratıcı yönetmenlerin kendini rahatça gösterebilecekleri bir alan. Hollywood bu anlamda bilimkurgudan yararlanarak ABD politikalarını izleyiciye deklare eden birçok yapım üretti. Bunların başında yönetmen Roland Emmerich’in Indepedence Day filmi ve Michael Bay’in Armageddon’unu sayabiliriz. Belirsiz bir düşmana (ki bu çoğunlukla ya istilacı uzaylılar olur ya da bir çevre felaketidir) karşı savaşan ABD ordusunun, siyasetçisinin, ajanının veya cumhuriyetçi bir vatandaşın kahramanlıkları işlenir bu tür filmlerde. Bütün bu kahramanlıklar da dönemin ABD güçlerini veya politikalarını güzeller. Bu haftanın filmiyse Battleship Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin gövde gösterisi gibi.

‘KİMSE var mı?’ mesajına uzaylı yanıtı

Uluslararası deniz tatbikatına katılan ve sorumsuzluğu sebebiyle tatbikattan sonra ordudan atılacak olan Alex bütün bu dertlerinin yanında komutanın kızıyla da evlenmek istemektedir. Onun sorumsuzluğu orduda kendisinden daha eski olan ağabeyini de etkiler. Fakat tam bu sırada uzayın derinliklerine gönderilen “Kimse var mı?” mesajına beklenmeyen bir cevap gelir. Karanlığın içinden tanımlanamayan uzay gemileri okyanusa iner. İlk tepkileri de düşmanca olur. Bu gemiler hemen kendilerine bir koruma alanı oluştururlar. Haiti adalarını da içine alan bu bölge cam gibi görünen ama içine girilip çıkılamayan bir kapana döner. Tatbikat sırasında üç gemi bu alanın içinde uzaylılarla burun buruna gelerek kısılır kalır. Alex çatışmada ağabeyinin ölümünü seyreder. O artık sonsuza kadar değişecektir.

Film aslında inanılmaz karikatürize karakterler ve çekimlerden oluşuyor. Ama yine de bilimkurgu severler için çok başarılı bir yapım olduğunu söylemeliyim. Hem uzaylı varlıkların fiziği, hem düşman gemilerinin heybeti dikkate değer. En önemlisi ise ABD Deniz Kuvvetleri’nin kendinden çok daha güçlü düşmanlara karşı gösterdiği başarı tabii. Ne kadar klişe aslında ama dalgaları yararak ilerleyen savaş gemilerinin görüntüleri de başka bir duygu katıyor filme. Hele uzaylılar bütün yeni gemileri batırdıktan sonra artık müze olarak kullanılan Missouri Savaş Gemisi’nin ve onun gazi çalışanlarının ölüm kalım muharebesine girmesi popülizmin ve propagandanın sınırlarını zorluyor. Ama heybetli gemiyi denizde görmek yine ilginç bir deneyim.

Anadolu Kartalları ekibide izlesin

Bütün bu gemileri seyrederken aklıma geçen aylarda vizyona giren Anadolu Kartalları filmi geldi. Yapım Türk Hava Kuvvetleri için çekilen ve Hava Kuvvetleri tarafından desteklenen bir projeydi. Başrollerinde oynayan Engin Altan Düzyatan’ın performansını hatırlamak içimi ürpertti. Senaryo namına hiçbir

şey olmayan bu filmin oyunculukları yerlerde sürünüyor, sadece uçakların görüntüleri akıllarda kalıyordu. Şimdi Anadolu Kartalları’nı çeken bütün teknik ekibin, yönetmenin, oyuncuların Battleship’i seyretmelerini öneririm. Bu tecrübe her ne kadar klişe olsa bile propaganda kokan bir filmin senaryosunun nasıl olması gerektiğini, oyuncuların performanslarını nereye kadar sulandıracaklarını seyredip öğrenmelerine yardımcı olacaktır. Filmin başrolünde oynayan Taylor Kitsch, Liam Neeson, Rihanna gibi isimler filmin kalitesini bir üst seviyeye çekiyor...

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: Battleship

Yönetmen: Peter Berg

Senaryo: Jon Hoeber, Erich Hoeber

Oyuncular: Taylor Kitsch, Liam Neeson, Alexander Skarsgård, Brooklyn Decker, Tadanobu Asano, Jesse Plemons, Rihanna

Vizyondakiler

Korsanlar

YÖNETMENLİĞİNİ Peter Lord’un, seslendirmelerini Salma Hayek ve Hugh Grant)ın yaptığı filmde, Kaptan Korsan, ‘Yılın Korsanı’ ödülünü almak için rakiplerini zorlu bir yolculukta alt etmek zorunda kalacaktır.

Mezarına Tüküreceğim

BAŞROLÜNDE Sarah Butler’in yer aldığı ve yönetmenliğini Steven R. Monre’nin yaptığı filmde, yeni romanı için inzivaya çekilmiş olan genç bir kadın yazar, erkeklerin saldırısına uğrar. Ama olaylar hiç de beklendiği gibi gelişmez.

Blue Ray ve DVD’ler

ARENA

Yönetmenliğini Jonah Loopın’ın yaptığı ve başrölünde Kellan Lutz’un yer aldığı Arena ile ÖlümYarışı ve Oyun filmleriyle bir paralellik kurabiliyoruz. Ama Koşan Adam’daki gibi kaslı kahraman (Arnold Schwarzenegger imzalı) arzusu, 10 milyon dolara hapsedilen projenin kapana kısılmasına yol açmış.

DVD: Vanilya disk. Görüntü ve seste sıkıntı yok. Film: 5 / DVD: 3

Küçük Günahlar

Rıza Kıraç’ın yönetmenliğini yaptığı ve Ruhi Sarı, Berke Üzrek, Macit Koper’ın başrollerini paylaştığı filmde, 12 Eylül’de mahkum olmuş 68 kuşağından solcu bir adam, Kuzey Irak’taki bir Kürt kızı ve politik duruş belirleyemeyen bir erkeğin hikayesi anlatılıyor.

DVD: Fotoğraf galerisi, TV spotu eklemlenmiş.Film: 6 / DVD: 4

Arkadaştan Öte

Başrollerinde Mila Kunis, Justin Timberlake, Patricia Clarkson’ın yer aldığı ve yönetmenliğini Will Gluck’un yaptığı bir romantik-komedi filmi.

DVD: Hareketli vebeyaz menü tasarımı çekici. Ekstralar açısından doyurucu bir DVD. Film: 5 / DVD: 4

Karadedeler Olayı

Yönetmenliğini Erkan ve Erdoğan Bağbakan’ın yaptığı ve Murat Han, Berk Balcı, Ada Hackett, İpek Ayaz’ın rol aldığı film, Blair Cadısı’nın korkuda yalancı belgesel arzusunu ülkemizin kültürel eğilimlerine uyarlamış.

DVD: Hareketli menü de ‘korkutucu’luk aşılamış. Film: 5 / DVD: 3