Atatürk çok zenginmiş

Bu seferki ilk defa yayınlanan, ‘o hiç görmediğimiz’ fotoğraflardan değil...

Atatürk’ün mal varlığı...

Zaman’dan Mustafa Armağan Başbakanlık Arşivi’ndeki orjinal belgelere ulaşmış...

İtiraf edeyim çok şaşırdım.. Atatürk’ün bu kadar zengin olduğunu bilmiyordum..

Liste çok uzun.. Mustafa Armağan’dan özetleyerek verelim. (Başbakanlık Arşivi’ndeki orjinal belgelere göre Atatürk’ün 11 Haziran 1937’de hazineye devrettiği mal varlığı )

“ 582 dönüm meyve bahçeleri, 700 dönüm fidanlık, 400 dönüm Amerikan asma fidanlığı, 220 dönüm bağ, 375 dönüm sebze bahçesi, 220 dönüm zeytinlik (6.600 ağaçlık), 1.654 ağacın bulunduğu 17 dönüm portakallık 15 dönem kuşkonmazlık, 100 dönüm park ve bahçe ile 2.650 dönüm çayır ve yoncalık, 1.450 dönüm orman, 148 bin dönüm tarıma elverişli arazi ve meralar.

Sonra bina ve tesisler geliyor. Buna göre 51 adet binanın sahibi olduğunu yazıyor Atatürk.
45 adet yönetim binası ve ikametgâhı, 7 adet 15 bin baş koyun kapasiteli ağıl, Aydos ve Toros yaylalarında kurulan 6 adet mandıra, 8 adet at ve sığır ahırı, 7 adet ambar, 4 adet samanlık ve otluk, 6 adet hangar ve sundurma, 4 adet lokanta, gazino ve eğlence yerleri, lunapark, 2 adet fırın, 2 adet sera.

Ankara ve Yalova'da iki tavuk çiftliği, Yalova'daki çiftliğinde iki özel iskele ve liman tesisatı, 3'ü Ankara'da, 2'si İstanbul'da olmak üzere 5 adet satış mağazası, Orman Çiftliği'nde kanalizasyon, sulama, telefon ve elektrik tesisatı, küçük beton köprüler, özel yollar, içme ve su dağıtım şebekesi; Yalova ve Tekir çiftliklerinde de benzer tesisat. Orman Çiftliği'nde çiftlik müzesi ile ufak çaplı bir hayvanat bahçesi.

Listenin en ilginç kısmını ise canlı hayvanlar oluşturuyor. Buna göre Atatürk'ün, Kıvırcık, merinos, karagül, karaman cinslerinden 13.100 baş koyunu, Simental, Hollanda, Kırım, Jersey, Görensey, Halep ile yeni üretilen Orman ve Tekir ırklarından 443 baş sığırı, İngiliz, Arap, Macar ve yerli ırklardan 69 adet koşu ve binek atı, 58 adet çoban merkebi, Legorn, Rhode Island ve yerli ırklardan 2.450 adet tavuğu varmış...”

Siz de şaşırdınız değil mi?... Çocukken tarlada karga kovalayan imajın çok ötesinde birşey bu!..

Meğer Atatürk çok zenginmiş... Hele o devirlerin ekonomik şartlarına bakarsanız çok ciddi bir servet. Savaşları ve Atatürk’ün asker olduğunu göz önüne alırsak bu büyük serveti cumhuriyetin ilanından sonra elde ettiği ortaya çıkıyor...

 ***

Bakın şimdi siz, Kemalist abiler ablalar, otomatik savunma refleksiyle Kemalizm’e halel gelmesin diye nasıl bir canhıraş mücadele başlatacaklar!...

“Ülkenin mal varlığını yabancılardan korumak için..” yaptı diyen çıkar!..

“Askeri dehaydı, ayrıca çok büyük bir ticari zekası vardı..” diyen de olur!..

Hatta daha da ileri gidip; “Ülkeyi o kurtarmadı mı?... O bir diktatör değildi, ama ülkede herşeyin sahibi olmaya da hakkı var..’ diyen de çıkar!...

Ünal Tanık dün Twitter’da sormuştu; “Mustafa Erdoğan, 1937’de bağışladığı mal varlığı listesini yayınladı. 20 yılda bu mal varlığına nasıl ulaştı?”

 ***

Zor bir soru sormuş. Gerçekten bu kadar büyük bir servete nasıl ulaştı?..

Acaba, ‘Az zamanda çok ve büyük işler yaptık'la açıklanabilecek bir şey mi bu?!..

Sanmam...