Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazıları

BNP’nin Mısır’daki 70 şubeli bankasına Türk talip çıktı

Euro krizi nedeniyle Avrupa bankaları eve dönüyor. Dış diyarlardaki şubelerini bırakmak zorunda kalıyorlar. Borç dağlar kadar, o yüzden kemer sıkılacak, bilanço daralacak... Fransız BNP Paribas da bir zamanlar büyük umutlarla girdiği Mısır’dan çekiliyor. BNP’nin Mısır’da 70 şubeli bankası var. Buna alıcı aranıyor.. Önceki gün ajanslar Katar bankası QNB’nin önemli alıcı olduğunu bildirdiler. Ancak Mısır medyasında köşede bir bilgi, ‘bir Türk bankasının da bu banka için görüşmeler yaptığını’ bildiriyor. Türk alıcı adayının adı yok. Ancak Katar kadar Türk bankasıyla da ‘ciddi görüşmeler yapıldığı’ vurgulanmış... Kim olduğunu henüz bulamadık. Ayrıca Yunan Pireus Bank da Mısır’dan çıkıyor. Onlara da birkaç alıcı adayı var.

BNP’nin Mısır bankasının değeri 400 milyon euro. Türk bankaları için bu, kolay bir miktar. Mısır pazarı da bugün olmazsa yarın mutlaka yükselecek, canlanacak bir pazar. Yönetimin çalıp çırpmayacağı ya da devlet başkanının akrabaları aracılığı ile haraç istemeyeceği bir ortamda Mısır’da bankacılık yapmak, mutlaka getiri sağlayacaktır. Arap ilkbaharında ve her mevsim Mısır’da bankaya ihtiyaç olacak. Türk bankası böylece Mısır’a adım atacaksa, iyi bir iş yapacak demektir. Hem o zaman iş Mısır ile sınırlı kalmaz, Mısır’da başarılı olunca çevreye de yayılmak mümkün olur. Bankacılıkta, üzerinde yorgan olukça ve o yorgan izin verdiğince genişlemek-yayılmak faydalıdır.

Bulgar demiryolu satılık

Bulgaristan demiryolunun yük - kargo nakliye işleri yapan kolu özelleştiriliyor. Teklif verenler arasında İspanyol ve İtalyan şirketler var. Türkiye’den de teklif olduğu bildiriliyor. Türk şirketin adı henüz saklı. Bulgar demiryolu batık bir operasyon. En az 400 milyon euro zararı var... Alan bu zararı da satın alacak. Öte yanda Bulgaristan, AB’nin giriş kapılarından biri. Yunanistan’ın kaosu gözönüne alınırsa, daha güvenli bir kapı. Her durumda Bulgaristan demiryolunun tek başına fazla önemi yok. Karadeniz limanından ya da Yunanistan limanlarından bağlanırsa, önemi artıyor. Ya da bir komşu ülke ile bağlanırsa, değer kazanıyor.

Yunanistan’da santaj seçimleri

Yunanistan’da pazar günü seçim olacak. Ama bu toz duman pazartesi günü zor yatışır. Seçimin sonuçlanmasının ardından kim kazandı - kim ve nasıl hükümet kurulacak - aşamasına geçilecek. Herhangi bir parti için tek başına iktidar, zor görünüyor. Koalisyon için ise taraflar çok katı. Uzlaşma niyetleri yok. Sol radikal Siriza birinci part olursa, Euro bölgesi ile en seri biçimde çatışmaya girecek. Sağda Yeni Demokrasi birinci parti olursa, daha sakin bir ortam mümkün. Sirirza ‘Ben iktidar olursam AB-IMF ekonomik planını rafa kaldıracağım, planı yeniden müzakere ederim, yeni para alırım’ diyor ve oy topluyordu. Brüksel önceki gün ‘Kim kazanırsa kazansın planın müzakeresi mümkün değil’ diye Atina’ya haber yolladı. Aslında bu seçime doğrudan müdahale ve ‘planın müzakeresi yok’ denerek, Siriza’ya inananların aklı çeliniyor. Programın müzakeresi olmadığını Yunanistan dışındaki herkes bilyor, ama işte iç siyaset böyle birşey. Her durumda AB, seçimi kazanana birkaç kozmetik taviz vermeye hazır, ama bu esas planın yerini alamaz... Siriza seçimi kazanırsa, euro bölgesine karşı en büyük silahı: Köprüye çıkmak olacak. Yani ‘Üzerime gelmeyin, kendimi öldürürüm, ilk vadede borcu ödemem sonrasını siz düşünün’... Bu şantaj yakın zamanda işe yaradı. Ancak her seferinde tekrarı, sinir bozabilir. Üstelik ‘Atlarsan atla’  diyecek de çok. twitter.com/selimatalayny