Bak şu güneşin ışık oyunlarına!

Gökyüzünün rengi neden mavi hiç düşündünüz mü? Ya da deniz neden mavi? Normalde bulutlar bembeyazken yağmur bulutları neden siyaha yakın bir renk? Günlük hayatımızda pek çok doğa olayı gözümüzün önünde olur fakat biz sebebini ya da ayrıntılarını bilmeyiz ve sorgulamayız. Her gün gördüğümüz, sıklıkla yaşadığımız her şey bizim için sıradanlaşır. Güneşli ve açık günde pırıl pırıl parlayan güneşin altında masmavi gökyüzünü görüp tadını çıkarırız sadece... 

ATMOSFER NEDEN MAVİ?

Atmosferin pek çok gazın bir araya gelmesiyle oluştuğunu ve renksiz olduğunu biliyoruz. Gökyüzünün mavi görünmesinin nedeni güneş ışığının azot ve oksijen tarafından saçılması. Güneşten gelen kısa dalga boylu radyasyon öncelikle dünya atmosferine gelir, atmosferi oluşturan gaz moleküllerine çarpar ve her yöne saçılır. Bu saçılma ışığı farklı renkte görmemizi sağlar. Güneş ışığının atmosferdeki azot ve oksijen tarafından saçılmasıyla gökyüzünü mavi görürüz. Eğer atmosferin içerdiği hava molekülleri artırılırsa rengi sarıya döner. Buna ne kadar sevinirdiniz bilmiyorum ama eğer daha yoğun bir atmosferimiz olsaydı, gökyüzü mavi yerine sarı da görünebilirdi.

KARA BULUTLARIN SIRRI

Yağmur öncesi atmosferi kaplayan bulutların koyu gri bir renk almasının nedeni de ışık oyunlarıyla açıklanabilir. Normalde bembeyaz küçük pamuk parçalarını çağrıştıran bulutlar, büyüyüp kalınlaştıkça güneş ışığını daha az geçirmeye başlar. Işığın büyük bölümünü geri yansıtır. O yüzden kalın bulutların güneşe dönük kısmı bembeyazken, dünyaya dönük tarafı simsiyah bir görünüm alır. Bulutlar kalınlaştıkça rengi koyulaşır, o yüzden koyu renk bulutlar daha yüklüdür ve fazla yağış bırakır. Kalın ve siyah bulutlar az güneş ışığı geçirdiğinden atmosferde daha az saçılma olur ve hava kapalı günlerde tam mavi gözükmez, gri-mavi bir renk alır.

GÜNEŞ KREMİNİ HEP SÜRÜN

Aynı şekilde deniz ve okyanusların da mavi görünmesinin nedeni, sudaki küçük partiküller ve mikroorganizmalardır. Bunlar güneş ışığını absorbe edip mavi renkte saçılmasını sağlar. Bu nedenle deniz ve okyanusları mavi görürüz. Denizin derinlerine dalış yapanlar iyi bilirler ki orası gündüz bile karanlıktır. Su belli bir yere kadar ışığı geçirir. Belirli bir derinlikten sonrasına güneş ışığı ulaşamaz ve o bölgeler 24 saat boyunca karanlıktır. Aynı şekilde kapalı günlerde denizin de rengi değişir. Az güneş ışığı saçılınca denizin rengi gri tonlarını alır.

Kapalı günlerde yaşanan bu karanlık sizi yanıltmasın, yazın kapalı günlerde güneşlenmek tehlikeli olabilir. Güneşi direkt göremeseniz de bulutlar aracılığıyla ultraviyole radyasyonun bir kısmı dünyaya ulaşır. Güneşi görmediğinizden daha az önlem alır, rahat davranırsınız, bu yüzden savunmasız şekilde yanmış olursunuz. Kapalı gökyüzüne aldanmayın, mutlaka koruyucu krem kullanın. Zira güneş kapalı günde bile cilt ve göz sağlığınız için tehlikeli olabiliyor.