Baklava diyetiyle Türk kası yapmayın

Yaza ‘kaslı’ girmek isteyenleri aynı tehlike bekliyor. Yıllarca vücut çalışan sporcuların yüksek kalorili diyetini uygulayıp hafif ve orta düzeyde antrenman yapmak yağ hücrelerini harekete geçiriyor.

KIŞIN mutfakta ölçüyü kaçıranlar için ilkbaharla birlikte egzersiz ve diyet dönemi açıldı. Sağlıklı yaşam biçimini alışkanlık haline getirmek yerine anlık çözüm arayışına girenleri yeni bir tehlike bekliyor. Yaza daha kaslı girmek için ağır fitness programlarına yazılanlar bugünlerde profesyonel sporcular gibi beslenip hafif ve orta düzeyde kuvvet antenmanları yapıyor. Oysa kas dokusunu artırmak için, yiyecek tüketimini artırmak kadar egzersiz yapmak da önemli. Eğer yiyecek tüketimi artırılır, egzersiz yapılmazsa yağ dokusu artar. Kas hücrelerinin gelişimini uyarmak için, yoğun kas çalışması örneğin kuvvet antrenmanları yapılmakta ve diyete ek enerji tüketilir. Tartı aletleri ile kazanılan ağırlık saptanırken ağırlık artışının kas ağırlığı mı yağ ağırlığı mı olduğu belirlenemez. Bunu belirleyebilmek için, ağırlık antrenmanı öncesi vücut yağ yüzdesi ölçülmeli. Eğer yağ dokusu artmışsa vücut yağ yüzdesi artar. Eğer kas dokusunda artış olursa vücut yağ yüzdesi değişmez veya azalmaz. Kas kuvvetini artıran en önemli etmen antrenmandır. Kuvvet sadece giderek artırılan ağırlık antrenmanlarından sonra artar. Yapılan ağırlık antrenmanlarının tipi ve yoğunluğu kuvvet artışını belirler. Kas yoğunluğunu ve kuvveti artırmak için aminoasit ve protein eklerinin kullanımı düşüncesi yaygındır.

Akıllı besinlerle gücünüzü artırın

Protein kas yapısında bulunmakla beraber, kasların büyük çoğunluğu su, yüzde 20-22’si ise proteinden oluşur. Kas kuvvet ve gelişimi için proteinin yanı sıra karbonhidrat ve çeşitli vitaminlere de gereksinim duyulur. Eğer enerji yetersiz alınırsa proteinler kas yapımı ve onarımı yerine enerji sağlamak için kullanılır. Kilo vermek için yiyecek sınırlaması yapan ve vitamin/mineral tableti kullanan sporcular gereksinimlerinden fazla vitamin ve mineral tüketmelerine karşın kas yoğunluğunu artıramaz hatta sürdüremez. Kas gelişimi, dayanıklılık ve kuvveti artırmak için yeterli enerji sağlayan diyet uygulamak en doğrusu.  Kas gelişimi ve gücü için fazla protein tüketiminin gerekliliği ile ilgili bilimsel veri  bulunmadığını hatırlatalım. Çünkü fazla tüketilen protein vücutta yağ olarak depolanır. Kısaca, kas dokusunda artış sağlayan diyet; proteinden ve kompleks karbonhidrattan zengin olmalıdır.