Bayram tatlınız hafif olsun

Bugün misafirlerinize belki kadayıf, baklava, kazandibi sunacaksınız. Peki ya sütlaç veya güllaç? Emin olun bütün bu tatlıların seveni çok hem de pek çok... Bugün niyetim sizlere yaz için uygun olan top 5’i bayram tatlısını listelemek.

Geçen sene de benzer bir liste hazırlamıştım ama o liste daha kalabalıktı. Seçmek bu kadar zor olmamıştı. Bugünkü listem kısa, dolayısıyla aralarında seçim yapmak zor. Kendinizi bir tatlıcıda hayal edin. Tam karşınızda duran supangleyi yemek istersiniz ama yanı başındaki çilekli pasta aklınızı çeler, hatta biraz solunda duran şerbetli şekerpareye takılır gözünüz. Yoksa siz de “Aklım kalacağına” diyerek hepsinden biraz alanlardan mısınız? Tabii hepsi birbirinden lezzetli, haklısınız.

Bence tatlı meselesinde en önemli şey, yedikten sonra da vitrin önünde dururken aldığın hazzı alabilmek... Yedikten sonra pişman olmamak ve mide spazmı geçirmemek. Kışın olsa belki çok sorun olmaz ama yaz sıcağı hazmı zorlaştırdığından dikkat etmek gerek. Bu sebeplerle listemi mevsimsel duruma göre hazırladım. Yoksa baklava ve kadayıfı kim sevmez ki? Yapılacak herhangi bir ankette onları geçebilecek tatlılar olabileceğini sanmıyorum. Onların bu listede yer almaması emin olun sadece bu yüzden... Hepinize afiyetle!

1 - DONDURMALI PROFİTEROL

Profitrol gerçek bir lezzet bombardımadır. İçindeki pastacı kreması tatlıya hakikaten büyük bir lezzet verir ama bu kremanın yerine dondurma kullanmak da fena fikir değildir. Daha önceki yazılarımda ‘şu hamuru’ yapımını detaylı olarak anlatmıştım, arzu ederseniz evde yapabilirsiniz ama hazır olarak da satılıyor. Yapacağınız şey ise çok basit. Bu pofuduk minik sandviçleri arzu ettiğiniz bir dondurma çeşidiyle doldurmak. Meyveli dondurmalarla meyvalı soslar, çikolata veya kaymaklı dondurmayla da çikolatalı sos uygun olacaktır.

2 - SÜTLAÇ

Hem de tam geleneksel yöntemle hazırlanmışından! Yani tam yağlı sütle, fazla beyazlatılmamış pirinçle ve bol tarçınla... Üzerine yine dondurma önereceğim ama sadece tek bir çeşidini: Sakızlı! Sakızlı dondurma ve soğuk sütlaç gerçekten enfes bir seçim olabilir. Ben sütü şekerle kaynatırken içine biraz vanilya özü ekliyorum. Kısık ateşte kıvam aldırabilirseniz nişasta eklemeden de hazırlayabilirsiniz ki, o zaman süt kokusu çok daha yoğun olacaktır.

3 - AYVA?VEYA?ELMA?TATLISI

MeyvELİ tatlılar hem lezzetli hem hafiftir. Şeker oranını yine bu tip tatlılarda da rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Ayvayı biraz haşlayıp şekerle fırınlayarak, elma ve armudu ise tereyağında ızgara yapıp şeker ekleyip karamelleştirerek lezzetlendirebilirsiniz. Hatta incir, şeftali ve kayısı da harika sonuç verir.  Biraz vanilya veya limon kabuğu rendesi de bu tatlıya ferah bir tat verebilir. Yanına sıcaklara yaraşır bir top dondurma veya ev yapımı sorbe de iyi gider.

4 - GÜLLAÇ

İlk sırayı hiç tereddüt etmeden verdiğim güllaç zaten Ramazan Bayramı’nın klasik tatlısı. Üstelik sütlü olduğu için diğerlerine göre de oldukça hafif, hazmı kolay. Kullanılan şeker oranını ayarlamak ise size kalmış, şekeri az koyunca şerbetli tatlılardaki gibi bozulma veya kıvam tutturamama derdi yok. O yüzden rahatlıkla şekeri azaltıp güllacınızı hafifleştirebilirsiniz. Üstelik üzerine gezdireceğiniz taze frambuaz veya çilek sosu da enfes bir uyum sağlayacaktır. Hatta aromalı şeker (önceki yazılarımda nasıl hazırlanacağından bahsetmiştim) de serpmek iyi fikir olabilir.

5 - PEYNİR?TATLISI

Tuzsuz lordan yapılan bu tatlı en sevdiklerimdendir. Evde kolayca hazırlanabilen bu tatlının en önemli malzemesi elbette taze tatlı lordur. İçine bir tutam tuz ve şeker (çok az olmalı) attığınız yarım kilo kadar tatlı loru, üç adet yumurta, bir paket kabartma tozu, bir-iki su bardağı un ve 150 gram oda sıcaklığındaki tereyağıyla yoğurun. Disk şekli verip dolapta bir saat, üzeri kapalı bekletin. Cevizden büyük parçalar alıp tepsiye sıralayın ve 180 derecede pembeleşene kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. Gül suyu, vanilya özü, portakal veya yeşil limon kabuğu rendesi gibi aromalardan sadece birini eklediğinizde tatlının karakteri de bir anda değişir. İsterseniz sade de olabilir, orijinali gibi. Şerbete yatırıp çekmesini bekleyin. Bence bugüne kadar yediğiniz şerbetli tatlıların içinde en hafifi olacak!