Bir yaz klasiği başlıyor

İLK kez 2002’de izleyicinin karşısına çıktı Buz Devri-Ice Age. O kadar beğenildi ki dördüncüsünü bu hafta seyredeceğiz. Film özellikle son üç yılda her yaz sezonunun vazgeçilmezi oldu. Hollywood’un bu stratejisi iyi tuttu. Büyük gişe filmleri, aksiyonlar ve animasyonlar yazın sinema salonlarını dolduran yapımlar olarak öne çıkıyor. Tabii Türk sineması inatla koskoca sezonu ölü olarak kabul edip bu örneklere hiç takılmıyor. Neyse biz Buz  Devri 4’e dönelim...

Dünyada tek bir kıta var. Tembel Hayvan Sid, Mamut Manny ve Kanca Diş Diego bu süper kıta Pangea’da yaşamlarına devam etmektedir. Manny, eşi Elie ve kızları Megan ile uğraşır. Ergen olan Megan genç erkek mamutlarla kafayı bozmuştur. Manny’nin kızından başka uğraştığı bir başka şey ise arkadaşları Sid ve Diego’dur. Sid ise bir sürprizle karşılaşır. Onu terk eden ailesi geri döner, üstelik yanlarında büyükannesi Grany vardır! Grany inatçı bir yaşlıdır. Sid, Grany’ye odasını gösterirken bunu fırsat bilen ailesi kaçar. Sid ailesinden bir kazık daha yemiştir! Filmin çılgın sincabı Scrat ise hala palamudunun peşindedir. Bu seferki sakarlığıyla süper kıtanın ortadan çatlamasına sebep olur. Dünya değişmekte, süper kıta Pangea bölünmekte ve gezegenimiz bugünkü durumuna gelmektedir. Fakat bu değişim esnasında dev bir deprem olur. Manny ve arkadaşları çatlayan kıtanın bir tarafında, eşi Elie ile kızı Megan diğer tarafında kalır. Manny, Sid ve Diego okyanusun ortasında bir buz adasının üstünde kıtaya geri dönmeye çalışırken başlayan macerada bakalım neler yaşanacak?

YÜREĞİMİZ BURKULUYOR

İlk üç filmdeki gibi arkadaşlık ve aile olma kavramı Buz Devri’nin odağındaki duygular. Hollywood animasyonlarını bu tür duyguları işlemek için kullanıyor. Sadece küçük izleyicilere değil bütün yaş gruplarına sesleniyor. Çağımızda bozulmaya yüz tutmuş aile, birbirine yabancılaşmış modern toplumdaki insan ilişkilerine ışık tutan bu animasyonlar özellikle ciddi pedagojik bir temelden yola çıkıyor. Kısacası çizgi film deyip geçmeyin. Günümüzün kapitalist toplumlarının kaybettiği değerler bir animasyonla bile hatırlanınca yüreğimiz burkuluyor.

Buz Devri 4, üç boyutlu bir film. Söz konusu buz olunca üç boyut için çok elverişli çizimler ve çözümlemeler oluyor. Son dönemde üç boyut tekniğinin kullanıldığı en iyi animasyon filmi demeliyiz. Ama bunun bir de diğer yüzü var tabii. Üç boyut için tasarlanan çizimler öyküyü zayıflatmış. Yani sırf teknik için bir senaryo zaafı ortaya çıkmış. Bu haliyle de çok başarılı bir animasyon. Ama yine de bir efsaneden bahsediyorsak beklentilerimiz yüksek olacak demektir. İşte üç boyut bazen filmlere böyle zararlar verebiliyor.

FİLMİN KÜNYESİ
Orijinal Adı: Ice Age: Continental Drift
Yönetmen: Steve Martino, Mike Thurmeier
Senoryo:  Michael Berg
Seslendirenler:  Jennifer Lopez, Seann William Scott, Kunal Nayyar, Peter Dinklage
Tür: Animasyon, Macera, Komedi 
Yapım: ABD, 2012

Vizyondakiler

Çernobil’in Sırları

ALTI kişilik bir turist kafilesi, tur rehberleriyle birlikte terk edilmiş Pripyat’a doğru yola çıkar. Pripyat, eskiden Çernobil nükleer reaktöründe çalışan işçilerin yaşamış olduğu bir şehirdir. Şehri keşfederken, yalnız olmadıklarını anlamaları çok sürmez.


FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: Chernobyl Diaries Yönetmen: Bradley Parker Senaryo: Oren Peli Oyuncular: Jesse McCartney, Jonathan Sadowski, Olivia Dudley,  Devin Kelley Tür: Korku Yapım: ABD, 2012

Ya Aşk Olmasaydı?

MERCE karmaşık bir kızdır, sevgilisi yoktur ve sevgili istememektedir. Çünkü sevgilisi olduğunda diğer yüzü ortaya çıkar, kontrol cadısına dönüşür.

FİLMİN KÜNYESİ
Orijinal Adı: The Opposite Of Love
Yönetmen: Vicente Villanueva
Senaryo: Vicente Villanueva
Oyuncular: Hugo Silva, Adriana Ugarte, Alex Barahona, Ruben Sanz Tür: Komedi, Romantik   Yapım: İspanya, 2012

Daha İyi Bir Hayat

BU etkileyici ve sıcak aile dramı aşk, hırs, suç ve ekonomik çöküş günlerinde daha iyi bir yaşam arayışı üzerine eğiliyor. 2011 İstanbul Film Festivali’nin en popüler filmi Küçük Beyaz Yalanlar’ın yönetmeni, Paris restoranlarında iş bulamayan okullu şef Yann rolünde karşımıza çıkıyor. Yann, iş görüşmelerinden birinde Cezayir asıllı Nadia ile tanışır ve birbirlerine aşık olurlar.


FİLMİN KÜNYESİ


Orijinal Adı: Une vie meilleure Yönetmen: Cedric Kahn Senaryo: Cedric Kahn Oyuncular: Guillaume Canet, Leïla Bekhti, Slimane Khettabi Tür: Dram Yapım: Fransa-Kanada, 2010

BLURAY VE DVD'LER

TEHLİKELİ İLİŞKİ
(A DANGEROUS METHOD) (2011)

TEHLİKELİ İlişki, psikolojideki seks güdüsünün önemi üzerinden yürüyen, yan karakterler yoluyla ilişkilerde kendini sınırlamanın yanlış olduğunu buyuran bir yapım. En azından egosantrik durmaktan arınarak alt benliğini harekete geçirip sağduyuyla ilerlemek, bir şeylerin temelini oluşturabilir.  Cronenberg’in filmi bu soruları araştırmak istiyor.
Film: 5 DVD: 2

EYLÜL (2011)

FOTOĞRAF sanatçısı Cemil Ağacıkoğlu, bu konuda yetkin bir isim olduğunu hissettirdiği çerçeve boyutluluğuyla parlayan bir ilk filme imza atıyor. Eylül bu konuda sorununu çözerken, oyuncu ve hikaye kullanma konusunda tıkanmış gibi. Zira Turgay Aydın’ın bütün filmi ‘hastalıklı’ olarak geçirmesine karşın kanser olan karısını kurtarmaya çalışması herhalde Türkiye’de olan bir yanılsamadır.
Film: 3 DVD: 2

ÜÇ SİLAHŞÖRLER
(THREE MUSKETEERS)
(2011)

ÜÇ Silahşörler’in yönetmenlik koltuğuna Dumas’nın eserinin bütün uyarlamalarında görüldüğü üzere yine bir memur yönetmen Jerry Bruckheimer oturmuş. Bilgisayar oyunu uyarlamalarıyla bildiğimiz Paul W. S. Anderson’ın imzasını koyduğu yapıt, bu tercihin katkısıyla ‘idare eden’ bir işçilik sunuyor. Kanımca bir kalıcılığı olmayacak gibi bu eserin.
Film: 4  DVD: 5