‘Biz eleştirmeye devam edeceğiz’

Medya şiddet haberlerinde bilinçli hale gelene kadar çıkan her haberi eleştirmeye devam edeceğiz” cümleleriyle başlıyor Sibel Uçar’ın e mail’i. Bu hafta STAR’da yayınlanan bir habere de tepkisi var. Bakalım...

22 Mayıs sayfa 19, ‘Zeynep şiddete teslim oldu’ başlıklı haber.

Zeynep Karadavut’un (ki şiddete uğrayan kadının adı ve soyadını özel hayatına saygı göstererek korumamız gerekirdi!) ayrıldığı eşi tarafından darp edildikten sonra çekilen fotoğrafını yayınlamışız.

Haber şöyle: “Boşandığı eşini tehdit eden koca 500 lira cezayla kurtuldu. Dava sürerken kadının yüzünü falçatayla parçaladı, serbest kaldı. Adalete güvenini yitiren Zeynep Karadavut şikayetini geri çekti. İzmir’in Bornova ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki Zeynep Karadavut, koca dayağı üzerine 5 yılık evliliğini bitirip ayrı yaşamaya başladı. Bu sırada sık sık tehdit edilen Karadavut kocası Hıdır G’den şikayetçi oldu. Mahkeme zanlı kocaya 500 lira para cezası uyguladı ve dava kapandı. 3 yıl ayrı yaşayan çifti mahkeme geçtiğimiz yıl ağustos ayında boşadı. Ancak boşanmayı kabullenemeyen Hıdır G, eylül ayında bir araya gelmek için eski eşinin babasıyla yaşadığı eve gitti. Reddedilince çılgına dönen Hıdır G, yanındaki falçatayla genç kadının yüzünü parçaladı”

Haberin devamında Hıdır G’nin yakalandığı ve çıkarıldığı mahkemede üç yıla kadar hapis istemiyle yargılandığını okuyoruz. Ancak üç ay tutuklu kalan zanlı serbest bırakılıyor. Genç kadın ise eski eşinin serbest kalmasının can güvenliğini tehlikeye attığını düşünerek, bu şartlar altında mücadelesine devam edemeyeceğine karar veriyor ve şikayetinden vazgeçiyor.

Okurumuz Sibel Uçar’ın e mail’ine dönelim: “Basın şiddet haberlerinde ‘hata’sız davranana kadar eleştirmeye devam edeceğim... STAR’da gördüğüm haberde de bana göre önemli yanlışlar vardı. Öncelikle, kocası tarafından yüzü parçalanan Zeynep Karadavut’un fotoğrafını yayınlamamanız gerekiyordu. Ben orada korkmuş, incinmiş ve fotoğrafının çekilmesinden rahatsız olmuş bir kadın gördüm. Üstelik bu kadın kocasının yeniden şiddet uygulayacağından korkarak şikayet davasından vazgeçiyor ama gazeteler bunu hiçe sayarak kocaman kocaman fotoğraflar yayınlıyor. Böylesi darbeler bundan sonraki hayatını korku içinde geçirecek bir kadın için fazla değil mi? Üstelik kadının adını ve soyadını yayınlamakta bir sakınca görmemiş ancak şiddet uygulayan adamın soyadını saklamışsınız. Basının bir gün konuda ‘sağlıklı’ haberler yapacağına inanmak istiyorum.”

Ölümle biten parti

22 Mayıs’ta gazetede ‘Gürcülerin yaş günü partisi ölümle bitti’ başlığıyla okura sunulan bir haber vardı.

Haberdeki bazı cümleler Hikmet Kerim Ülkü’nün eleştirilerinin hedefi oldu: “Başlığınızın Gürcülerin partisi ölümle bitti olması garip. Ölümleri mi, Gürcü olmaları mı haber. Ama bunun ötesinde bazı cümleleriniz beni rahatsız etti. Diyorsunuz ki ‘Türkiye’ye çalışmak için gelen Gürcistan uyruklu 4 şahıs arkadaşları için doğum günü partisi yaptı. Gece boyunca alkol alan şahıslar, yattıkları yerde sızıp kaldı...’ Neden öldükleri belli mi? Gece boyunca alkol aldıklarına emin miyiz? Sızıp kaldılar demek biraz duyarsız gelmiyor mu size de? Açıkçası küçücük bir haber ama beni fazlasıyla rahatsız etti.”