Bu filmler bizi germiyor

Bu hafta yedi film vizyona giriyor. Üç korku filmi bizi germek için bekliyor: ATM, Tımarhane ve Cinnet gecesi. Başrolünde X - MEN’den tanıdığımız Alice Eve’nin oynadığı Uyarısız Şiddet: ATM  bir sapığın elinde terörize edilen masumları anlatıyor.

Gerilim filmleriyle o kadar çok karşılaşıyoruz ki izleyici olarak artık kolay kolay heyecanlamadığımızı söyleyebilirim. Korku ve gerilim özel türlerdir, kendilerine göre formülleri vardır. Alt metinlerine istediğiniz konuyu ve eleştiriyi saklayabilirsiniz. Zaten bu türleri ‘başarılı’ diye nitelememizin en büyük sebebi de bu alt metinlerde bulunan eleştirilerdir. Vizyona giren yedi filmin üçünün korku ve gerilim olmasının nedeniyse izleyici tercihlerinden kaynaklanıyor. Biz size bu hafta Uyarısız Şiddet: ATM’yi yazmayı tercih ettik. Çünkü yönetmen David Brooks ilk uzun metraj filminde gerilime dayanarak kapitalizme eleştiriler göndermek istiyor.

BURIED’İN BAŞARISINI ARATIYOR

Filmin senaristi Chris Sparling bizim önem verdiğimiz bir isim. O da daha yolun başında ama 2010’de Buried  (Toprak Altında) filmiyle çok başarılı iş çıkarmıştı. Başrolde oynayan Ryan Reynolds bütün filmi bir tabut içinde kendini kurtaracak birilerine ulaşmak için çaba sarf ederek geçirmişti. Ama Amerikan kapitalizminin vurdum duymazlığını aşamamış ve ölümle kucaklaşmıştı. Şimdi bu filmden sonra ATM’nin senaryosunu yazan Sparling’ten aynı başarıyı tekrarlayan bir film bekledik. ATM’yi seyrederken onun parmak izleri hissediliyor filmde ama sanıyorum Brooks’un ilk uzun metrajlı filminde ehil olmayan işi onun da amacına ulaşmasını engelliyor.

Bir finans şirketinde danışman olarak çalışan David ekonomik bunalımın da etkisiyle birçok insana para kaybettirir. Bunlarla uğraşırken aynı ofiste çalışan sarışın güzel Emily’den de etkilenmektedir. Ama David, Emily’e bir türlü açılamaz. Her karşılaştıklarında eli ayağına dolaşır. Ofisteki çalışma arkadaşı Corey ise David’in durumunun farkındadır. David’den daha girişken olan Corey arkadaşını Emily ile konuşmak için zorlar. David bir parti sonrasında Emily’yi evine götürme şansını yakalar. Ama Corey peşlerini bırakmaz, yolda para çekmesi gerektiğini söyler ve bir kulübe şeklindeki ATM’de dururlar. Corey kendi parasını harcamamak için kartının bozuk olduğunu David’e söyler ve beraberce ATM’ye girerler. Emily de tek başına kalmaktan korktuğu için peşlerinden gider. Tam parayı çekip çıkmak üzereyken kapüşonlu bir adam belirir.  Adam tehditvari bir şekilde hiç hareket etmeden karanlığın içinde durur. Üç arkadaş ne yapacaklarını bilemez. Sonunda cesaret edip çıkmaya çalıştıklarında adam üzerlerine yürür onlar da ATM’nin içine kaçar. Artık ATM onların kodesidir. Film böylece akıp gider. Ölümler ve kurutuluş çabaları birbirini izler.

OYUNCULAR İYİ AMA...

Burada kurbanların finans şirketinde çalışması dikkat çekicidir. Üstelik bankaların uzantısı ATM onların kodesi olmuştur. Saldırganın bunu niçin yaptığını hiç öğrenemeyiz. Bu anlamsızlığın altında aslında kamu vicdanı yatmaktadır. Kapitalizme, onun uzantılarına duyulan şiddet. Tabii kendini bilen herkes kapitalizm karşıtıdır ama kapitalizm eleştirisini buralara getirmek olayı hafifletmekte, hatta biraz da ucuzlaştırmakta. Kalitesiz film neyi dert edinirse edinsin amacına ulaşamaz. Ne yazık ki ATM de kalitesiz bir yapım.

Kör göze parmak hedefini seçmiş ve hiçbir yaratıcılık göstermeden ucuz iş ortaya çıkarmış. Halbuki oyuncular iyi isimler. Emily’yi oynayan Alice Eve güzelliği kadar oyunculuğunu da sevdiğimiz bir isim. David’i canlandıran Geraghty ise Hurt Locker’daki performansı ve bağımsız filmlere yakışan oyunculuğuyla daha iyi yapımları hak ediyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen:

David Brooks

Senaryo: Chris Sparling

Oyuncular: Brian

Geraghty, Josh Peck,

Alice Eve, Eyde Belasco. Tür: Gerilim

Yapım: 2012 - ABD ve Kanada, 90 Dak.

BLURAY VE DVD'LER

Ölümsüzler: Tanrıların Savaşı (Immortals) (2011)

TİTANLARIN Savaşı ve 300 Spartalı kahramanlarının yaptıklarını bir araya getiren bu mitolojik savaş filminin türüne fantezi - epik denebilir. Başrolünde Mickey?Rourke’un oynadığı filmin yönetmeni Tarsem Singh, Caravaggio resimlerinden oluşturduğu estetikle filme zenginlik katıyor. .

DVD: Menü tasarımı ve aktarımı ilgi çekici. Ekler zayıf.

Film: 6 / DVD: 4

40 (2009)

Ülkemizde 2000’lerde sayısı artan kara komedilerin belki de en detaycı versiyonu 40. Biçimci bir ruhla üretilmiş, Üç karakter üzerinden yürüyen bir İstanbul portresi olarak anılabilir. Hayatın tesadüflere bağlı kaldığı metropol tasvirini de sinemaskop formatında biçimci stille zafere taşıyor.

DVD: Menü tasarımı dikkat çekici ama ekler özensiz.

Film: 6 / DVD: 4

Sevgili Hedefim (WIld Target) (2010)

Gangster filminin alt türü olarak yol alan kiralık katil filminin kalıplarını şekillendirme amacıyla üretilen bir eser. Sinemadaki yeri Jean - Pierre Melville’den John Woo’ya uzanan skalada.

Genelde toplumsal yozlaşmayı merkezine alan bu konsept, fazlasıyla temsil bulmuşsa da buradaki gibi zeki bir komedi benliğine her zaman sahip olamamıştır.  

DVD: Hareketli menü tasarımı, röportaj eklentisi iyi.

Film: 6 / DVD: 4

Vizyondakiler

Bir mafya hikayesi

BUGÜN 60’lı yaşlarındaki Edmund Vidal yani takma adıyla Momon, 1970’lerde birçok suça karışmış emekli bir gangsterdir. Karısı Janou ve torunlarıyla huzurlu bir hayat istese de geçmişi peşini bırakmaz.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: Les Lyonnais. Yönetmen: Olivier Marchal. Senaryo: Olivier Marchal, Edgar Marie, Oyuncular: Gerard Lanvin, Tcheky Karyo, Daniel Duval, Dimitri Storoge. Tür: Dram, Aksiyon

Yapım: 2011- Fransa, Belçika, 102 Dak.

Tımarhane

TERK edilmiş bir akıl hastahanesine girmeye cesaret eden herkes delirmektedir. Alex, hastanede bu dünyaya ait olmayan varlıklara dair deliller olduğunu söyleyince Sean, kız arkadaşıyla birlikte hastaneye girme fikrine ikna olur.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: Secret Stone. Yönetmen: S.Stone

Senaryo: S.Stone ve A.Wraithb

Oyuncular: S.Stone, A.?Wraithb, A. Lentini ile O.Stone. 

Tür: Korku, Yapım: 2012 - ABD, 83 Dak.

Yaşam Savaşı

Cannes Eleştirmenler Haftası’nın açılış filmi olarak büyük beğeni kazanan Yaşam Savaşı, filmin senaryosunu da yazan başrol oyuncuları Valerie Donzelli ve Jeremie Elkaim’in gerçek hikâyeleri. Oğullarının hastalığıyla mutlu günlerinden koparak yaşamın acımasız karmaşıklığına atılıveren genç çiftin aşkı, filmde çarpıcı bir şekilde anlatılıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: La Guerre Est Declaree Yönetmen: Valerie Donzelli.

Senaryo: Jérémie Elkaïm, V. Donzelli.

Oyuncular: V. Donzelli, J. Elkaim, Cesar Desseix, Gabriel Elkaim.

Tür: Dram Yapım: 2011 - Fransa, 100 Dak.