Çaydanlıkta sağlık demleniyor

Çay sevenlere müjde. Bir taraftan çayınızı yudumlarken, diğer taraftan sağlığınız için iyi bir şey yaptığınızı bilerek keyif katsayınızı artırın. Son araştırmalara göre sudan sonra en fazla tüketilen ikinci içecek olan çay, stresi önlüyor, kilo kontrolünü sağlıyor, kalp damar sağlığını koruyor, içeriğindeki bileşiklerle tümör oluşumunu engelliyor. İşte çayın mucize etkileri...

Kardiyovasküler:  Çaydaki flavonoidler, kan damar fonksiyonu üzerinde olumlu etkiler göstererek, kalp sağlığını korumaya büyük ölçüde yardımcı olur.

Zihinsel performans: Siyah çayın duygu durum, uyanıklık ve konsantrasyon üzerinde yararlı etkileri var. Bu etkiler, çayın orta düzeydeki kafein içeriği ve çaya özgü bir aminoasit olup beyin fonksiyonları üzerinde etkisi olan L-teanin ile ilişkilendirilir.

Vücut yağı kaybı: Harvad Üniversitesi, Asya toplumları üzerindekiçalışmasında kateşin ile zenginleştirilmiş yeşil çayın, bel çevresi başta olmak üzere yağ kaybını hızlandırdığını ve enerji yakımını arttırdığını ortaya koydu. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin hazırladığı içecek rehberinde, sağlıklı hidrasyon içinde günde sekiz fincana kadar çay tüketimi öneriliyor. 

Sporcular için en iyi serinletici

Egzersiz yaparken vücudun sıvı ihtiyacı artar. Yapılan egzersizin süresi uzadıkça ihtiyaç da fazlalaşır.  Çünkü, egzersiz vücut ısısını artırarak terlemeyi tetikler. Egzersiz ılık/sıcak bir ortamda yapılıyorsa, sıvı ihtiyacı daha da fazla olur. Egzersizin herhangi bir türünü yapan herkesin düzenli olarak sıvı tüketmesi gerekir. Egzersiz aralarında çay tüketmek de serinletici bir etki gösterebilir. Ancak 60 dakikadan fazla yoğun egzersiz yapan kişilerin, kaybettikleri tuzu da yerine koyabilmeleri için sporcu içecekleri tüketmeleri gerekir.

Yaşlılıkta böbrekleri koruyor

Susuzluğu daha az hissettikleri ve yaş ilerledikçe böbrek fonksiyonlarında zayıflama görülebildiği için yaşlılar risk altındadır. İdrarını tutamama endişesi, yutma problemleri ve suya istenildiği aman ulaşamama gibi etmenler de, sıvı tüketiminin azalmasına neden olur. Yaşlılar sıkça çay tüketmeli. Sayısız yararının yanında çay sıvı alımına katkıda bulunur, böylece yaşlılıkta sıvı tüketimi sınırlandırmaya gerek kalmaz.

Yaza ince girmenin formülü

Meşrubat ve gazoz gibi içecekler beslenmedeki şeker ve kalorinin önemli kısmına karşılık gelir. Beslenmedeki alkol ve şeker içeren meyve suları gibi kalorisi yüksek içeceklerin, su, şekersiz çay ve bitki çayları gibi kalorisiz içecekler ile değiştirmesi enerji alımının kontrolüne destek olur, metabolizmayı hızlandırırak daha hızlı kilo verilmesini sağlar. Özellikle bel ve göbek çevresinde yağlanmadan şikayet edenlere günde 3 fincan yeşil çay içmelerini öneriyorum. Yeşil çaydaki bileşikler yağ sorununa karşı etkili. Ayrıca ana öğünlerden yarım saat ila 15 dakika öncesinde su ve çay gibi kalorisiz içeceklerin tüketilmesi de açlık hissini azaltır. Araştırmalar bu stratejinin kısa vadede daha düşük kalori alımına neden olabileceğini gösteriyor. Yapılan başka bir çalışmada, yemeklerden önce bir bardak su içen katılımcıların yemekte yüzde 13 daha az kalori aldığını ortaya koydu.