Cesaretli ama tuzak dolu bir film

Selen Uçer ile Serdar Orçin’in başrolünü oynadığı Can   tartışma yaratacak bir yapım. Film, toplumun anne ve baba kavramı üzerinde kadınlar ve erkeklerde yarattığı baskıyı gerçekçi bir dille anlatıyor.

Türk sinemasında Can gibi filmleri görmek açıkçası mutluluk verici bir durum. Bu mutluluk filmin mükemmel olmasından kaynaklanmıyor. Tam tersi kendi içinde büyük yanlışlar taşımasına rağmen alt metinleriyle topluma bazı konuları tartıştıracak bir güce sahip olması önemli. Can filminin yönetmeni, senaristi ve yapımcısı Raşit Çelikezer. 2008 yılında Gökten 3 Elma Düştü filmiyle hatırlayacağımız yönetmenin bu hafta vizyona giren Can filmiyle sinemasal olarak ileri gittiğini söyleyebiliriz.

Sorun evlatlıkla başlıyor  

Ayşe ve Cemal birbirlerini çok severek evlenmiş mutlu bir çifttir. Fakat bir türlü çocukları olmaz. Normal yollardan çocuk sahibi olamayınca, Ayşe’nin karşı çıkışlarına rağmen Cemal, yasadışı bir şekilde çocuk sahibi olur. Ayşe, Can adını verdikleri bu bebeği hiçbir zaman tam olarak sahiplenemez. Diğer yandan bu tutum yüzünden Cemal ile de arası gitgide açılacaktır; Cemal’in bir sene boyunca çabalaması sonuç vermez, nihayetinde evi terk eder. Ayşe şimdi Can ile tek başına kalır. Burada Ayşe’yi canlandıran Selen Uçer Ara filmiyle bizim için iyi kadın oyuncular arasına ismini yazdıralı çok oldu. Her oynadığı filmle de bunu daha da belirgin hale getirdi. Can filminde çok zor bir rolü canlandırıyor. Severek evlendiği kocasının kısır çıkmasıyla başka bir çocuğu evlatlık ediniyor.

Üvey anne klişesi

Ama kendi çocuğu gibi olmuyor. Burada rol Yeşilçam döneminin üvey anne klişelerine kayma tehlikesi geçiriyor ama Uçer’in kabiliyeti bu tehlikeyi bile onun adına avantaja dönüştürüyor. Uçer’in karşısındaki çocuk ne kadar masum görünürse görünsün onu kabullenememesi filme trajedi, bir o kadar da gerçeklik katıyor. Filmin erkek oyuncusu Serdar Orçin‘sa onun için aslında çok da yabancı olmayan negatif bir karakteri canlandırıyor. Orçin’in canlandırdığı Cemal, Ayşe’yle aşık olarak evlenmiş ve büyükşehre göçmüştür. Ama çocukları olmaz. Doktora gittiklerinde problemin Cemal’de olduğu ortaya çıkar. İşte bu büyük bir yıkımdır. Cemal’in yaşadığı dönüşüm aslında toplumun Türk erkeği üzerindeki baskısının eleştirisi. Filme iki eleştirim var. Birincisi Cemal karakterinin hikayesi finalde iyice karikatürize oluyor. Hatta klişe ile karikatürize karmaşası. İkincisi ise yine Cemal karakteriyle ilgili. Toplumumuzda kısır olmak bir sağlık durumundan öte zayıflık olarak algılanır. Erkeğin iktidarının bittiği andır kısır olduğunun öğrenilmesi...

Yüreklerinizi burkacak

Ne yazık ki filmde Cemal karakterinin zayıf kişiliği bu toplumsal hatalı görüşü destekler bir şekilde senaryonun içinde var oluyor. Kısır adam, zayıf adam, hain adam zincirleme dönüşümü belki yönetmenin hiç de istemediği bir algıyı ortaya koyuyor. Filmin oyuncu kadrosunda Can’ı canlandıran Yusuf Berkan Demirağ için de birkaç laf etmemiz gerekiyor. Çocuk oyuncular içinde gerçekten başarılı bir performans onun ki. Özellikle Selen Uçer’la beraber sahne aldığı anlar yüreğinizi burkacak...

FİLMİN KÜNYESİ

YÖNETMEN: Raşit Çelikezer 

Senaryo: Nüans Çelikezer, Raşit Çelikezer.  

Oyuncular: Selen Uçer, Serdar Orçin, Yusuf Berkan Demirbağ, Erkan Avcı, İdil Yener, Cengiz Bozkurt, Erdal Cindoruk.

Tür: Dram

Yapım: 2012, Türkiye.105 Dakika

Blue Ray ve DVD'ler

DEDEMİN İNSANLARI (2011)

Çağan Irmak, Rumların arasından bir hikayeye uzanmış. Anadolu’da bir kasabanın saygı duyulan Rum ‘dede’sinin gözünden yürüyen dramatik damar, politik açıdan doğru, ihtiyacımız olan ve alegorik bir görüntü sunmuş.

DVD: Filmden karelerle eklentiler vurgulanıyor. Film: 5/ DVD: 4

MUSALLAT (2011)

Musallat, serinin Türk sinemasına kazandırdığı; Amerikan formüllerinin uyumsuz durduğu, doğaüstü olmayan ulusal korkuların entelektüel kaçtığı bir portrenin içinde oluşturduğu iskelet.

DVD: Medyada konuşulan sahneler ekstra olabillrmiş. Film: 5 / DVD: 3

MUHBİR (THE WHISTLEBLOWER (2010)

Bosna-Hersek’teki kadın ticaretine kimliksiz, sorunları olan bir gizli polisin üzerinden bakış atan Muhbir, Rachel Weisz’ın yüksek performans yetisiyle ayakta durmaya çabalıyor.

DVD: Menü tasarımı özenli, teknik sorunsuz. Film: 4 /DVD: 4

BEHZAT Ç. SENİ KALBİME GÖMDÜM (2011)

Geçen sezonun hit dizisi Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi’nin yaratıcıları, bu sefer aynı hikaye ve karakterlerden bir sinema filmi çıkarmaya çabalamış.

DVD: Fotoğraf galerisi ve teaserlar da ekler de mevcut. kamera arkası belgeseli yetersiz.Film: 3 / DVD: 5

Vizyondakiler

Aşk ve Para

New Jersey’li Stephanie Plum yeni boşanmıştır. İllk işinde, lise yıllarında flört ettiği ve şimdi bir cinayet zanlısı olan Joe Morelli ile karşılaşır. Morelli’nin suçsuzluğuna inanan Jersey, kariyer ve ilişkisi arasında kalacaktır.

FİLMİN KÜNYESİ:

Orijinal Adı: One For The Money Yönetmen: Julie Anne Robinson Oyuncular: Katherine Heigl, Daniel Sunjata, John Leguizamo Tür:  Polisiye. Komedi. Aksiyon. Yapım: 2011, ABD, 91 dakika.

İkizler Firarda

Orijinal öyküsü ve senaryosu Necmi Yıldırım’a ait olan filmin yönetmenliğini de Yusuf Güven ile birlikte yine Necmi Yıldırım üstleniyor. Sıcak aile komedisi...

FİLMİN KÜNYESİ:

Oyuncular:  Zülfü Hamit Altın, Cengiz Küçükayvaz, Sinan Bengier, İlhan Daner, Nagihan Başer, Selahattin Taşdöğen, Sümer Tilmaç  Tür: Komedi, Aile.  Yapım: 2012-Türkiye

Anadolu Ateşi 3D

Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden kurgulanan Anadolu Ateşi dans gösterisinin beyazperdeye aktarılmış hali. Aspendos’taki çekimler, profesyonel bir ekipçe gerçekleştirildi.

FİLMİN KÜNYESİ:

Yönetmen:  Mustafa Erdoğan Tür:  Müzikal Yapım: 2012-Türkiye

Koruyucu

Zekasıyla Çin’in en büyük mafyasının verilerini aklında tutan Çinli kız Mei ile ailesi Rus mafyasınca öldürülen Amerika’daki dövüşçü Luke Wright’ın yolları New York’ta kesişir.

FİLMİN KÜNYESİ:

Orijinal Adı: Safe Yönetmen: Boaz Yakin  Oyuncular: Jason Statham, Chris Sarandon, James Hong. Tür: Aksiyon, Gerilim Yapım: 2012-ABD, 94 Dakika