Çocuk yasa tanıtım filmi

Yeni anayasa şekillendirme çalışmalarının yapıldığı bugünlerde, Mustafa Ruhi Şirin’in başkanlığını yürüttüğü Çocuk Vakfı, çocuk haklarının da öncelikli olarak gözetildiği bir metin için animasyon bir film üretti. Birkaç saniyelik filmde slogan olarak, “Çocukların görünür olduğu anayasa isteriz. Anayasadan önce Çocuk Yasa!” sözleri sözel tabanı oluşturuyor. Toplum yapısının temelini oluşturan çocuklar anayasada ne kadar yer alıyor veya anayasanın ruhuna ne denli nüfuz ediyor, üzerine düşünülmesi gereken bir durumdur.

Çocuk haklarının görsel iletişime dönük yanına bakacak olursak, her yerde ve her zeminde çocukların zihni algısına yönelik fireler verildiğini görürüz. Son derece dikkatli bir algılama yetisine sahip bu körpe zihin dünyası, yetişkinlere dönük olarak ortaya konan her türlü imaj bombardımanına maruz kalmaktadır. İlaveten, çocuklar için yapılan film ve animasyon eserlerde çocuğun zihniyet yapısını ideolojik veya duygusal biçimde olumsuz olarak etkileyebilecek imge veya alt okumalar maalesef ziyadesiyle yer almaktadır. Şiddetle beraber çocuğu cinsi olarak uyarabilecek imgeler, ilerinin genci ve yetişkinin ruh dünyasını herhalde yapıcı bir şekilde etkilememektedir.

Çocuk haklarının yetişkinlerin elinde olduğuna vurgu yaparak, sosyal sorumluluğun aynı yetişkinlere dönük olarak yüklenilmesinde olduğu gibi, çocukların zihni ve duygusal gelişimi için de üstlenilmesi gerekmektedir. Şiddetin, kabalığın, ağız bozukluğunun, cinsi göndermelerin yer aldığı görsel ve sözel performanslar çocuğun dünyasına girdirilmemelidir. Ancak maalesef biliyoruz ki, çocuğun hedef ve materyal olarak ele alındığı ve istismarın üst derecelerde yaşandığı görsel yaratımlar özellikle internet ortamında kol gezmektedir.

Sözünü ettiğimiz sosyal sorumluluk çerçevesinde, korumacı tutum ve perspektifler devreye sokulup, çocuğa yönelik böylesi yayınlar da kaynağından yaptırıma uğratılmalıdır. İnceden, üstü örtük bir şekilde olumsuz yönlendirici yapılan sinema ve animasyon çalışmaları ise eleştiri süzgecinden geçirilip, bunları yayınlayan mekanizmaların uyarılmaları söz konusu olmalıdır. Çocukların manipüle edilmesi, aslında yetişkinlerin manipüle edilmesini talep eden zihniyete sahip aynı menfaat çevrelerinin edimleri arasında bulunmaktadır. Çok yönlü bir mücadele stratejisiyle, çocuğun ve yetişkinin ruh dünyasını dumura uğratacak veya incitecek, vasata veya vasatın altına mahkum edecek görsel medya ürünlerinin genelin kullanımına açık şekilde sürümünün üzerine kafa yorulmalıdır.

Çocuğun her türlü algıya açık boş levha hükmündeki körpe zihin yapısı, yetişkinlerin olumlu veya olumsuz sorumluluk alanına maruzdur. Ne ekilirse, sonrasında o biçilecektir.