Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Çocuklarınızı müzelere, sergilere götürün! Anlaması gerekmiyor, ileride hatırlayacaktır

Çağdaş sanat’ denince genel eğilim durmak, hatta geri adım atmak şeklinde. ‘Ben bunu anlamam’ korkusu hakim oluyor insana. Sergi gezerken, ne düşündüğümü soranlara “Ya yanlış bir yorum yaparsam” korkusu hissetmedim desem, yalan olur. İçimdeki kavgaya “Eee, bu da benim anladığım” diye son vermek de zaman alıyor. Oysa çocuklar için durum ne kadar kolay! Gördüğümüz sergi salonuna dalıyoruz biz Kerem ve Elvan ile.  “Güzelmiş” diyorlar, “Beğenmedim” diyorlar rahatlıkla. Onları görünce, kendimce müthiş (!) bir buluş yapıyorum; sanatla çocukluk çağında ilişki kurunca böyle oluyor.

Adıgüzel Anaokulu’nda 5-6 yaşındaki çocuklarla sanat çalışması yapan çağdaş sanatçı Ardan Özmenoğlu ile bunları paylaşıyorum. Önce Özmenoğlu’na dair kısa bir bilgi vereyim. Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun. Şu üzerine notlar aldığımız post-it’lere yaptığı özgün baskı tekniğiyle yarattığı eserlerle tanınıyor. Kasım ayında da New York’ta heykellerinin ve bu enstalasyonlarının yer alacağı kişisel bir sergi açmaya hazırlanıyor. Bizim buluşmamıza vesile olan ise 3M firmasının, Post-it ve Scotch markalarıyla, anaokullarında sanatı ve yaratıcı gelişimi desteklemek için “Hayalini Canlandır” projesi oldu. Çocuklarla çalışırken çok mutlu olduğunu anlatıyor Özmenoğlu: “Bu sorumluluk projesini çok önemsiyorum. Çünkü sanatçıların, çocuklarla ve gençlerle bir araya gelerek yeni bir şey yaratması gerektiğini düşünüyorum. Viyana’da liselerde yaptım bu tür çalışmaları. İlgisi olan çocuk hemen kendini gösteriyor. Kağıdı kullanmasıyla, kalemi tutmasıyla fark ediliyor.”

SADECE ŞARKICILAR YOK!

Malum, Türkiye’de sanatçı denince önce akla şarkıcılar geliyor. Özmenoğlu, bu tür çalışmalarla çocukların ‘sanatçı’ deyince ressamı, heykeltıraşı anlayacağını düşünüyor. Anne babalara önerilerde de bulunuyor: “Çocuklarınızı alın müzelere, sergilere götürün. Anlaması gerekmiyor. Ama ileride hatırlayacaktır. Üstelik şimdiki çocuklar çok farklı. Üç yaşında fotoğraf çekiyorlar, iPad ile oyun oynuyorlar. Çocuk yaşlarda sanatın gerekliliğini anlatabilirsek lise ya da üniversiteye gittiklerinde bunu isteyecekler.”

Ardan Özmenoğlu’nun bu çalışmaları önümüzdeki eğitim yılında da devam edecekmiş anaokullarında. Acaba kaç çocuk, sanatla buluşup içindeki cevheri ortaya dökecek ve Özmenoğlu’nun gözlerinin parlamasına neden olacak?

ÖZGÜN BASKI TEKNİĞİYLE TANINDI

Ardan Özmenoğlu’nun Chelsea Uluslararası Güzel Sanatlar Yarışması’nda üstünlük belgesi, Post-it 3M firmasının düzenlediği tasarım yarışmasında resim dalı üçüncülük ödülü, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, afiş ve slogan yarışmasında birincilik ödülü olmak üzere birçok başarı sertifikaları ve ödülleri bulunuyor.

ANNENİN AJANDASI

Resim de yaparız TV de seyrederiz

Çocuklarımızın sağlıklı büyümesine destek için okul dışı eğitim alanında 23 yıllık tecrübeye sahip “Geleceğin Yıldızları” ekibi ile işbirliğine giden Nesquik, hem eğlenceli hem de eğitici bir yaz kampı hazırladı. 27 Ağustos-02 Eylül günleri arasında Bursa Uludağ’da...   Kampa katılmak için Nesquik Kamp ürünlerinin ambalajları içindeki veya üzerindeki şifreleri 2944’e SMS olarak yollamak veya bu şifrelerle www.nesquik.com.tradresinden başvuru yapmak gerekiyor. Yarın son gün!

MİNİK RESSAMLAR

“Pasif TV İzlemeye Hayır” misyonu ile çocukların eğitimine önemli katkılar sağlamayı hedefleyen Da Vinci Learning TV programlarıyla öne çıkıyor. D-Smart 72. Kanaldan yayın yapan, önümüzdeki günlerde diğer dijital platformlarda da yer alacağı belirtilen Da Vinci Learning TV ailelerin çocukları ile birlikte kaliteli zaman geçirmesini sağlıyor. Kanalın Türkiye Temsilcisi Banu Canözkan da bir anne. Yani ebeveynlerin yaşadıkları sorunları yakından biliyor. Marvi Hammer ve Arka Bahçede Bilim programlarının adını versem, birçok anne babanın “Aaa onlar sizin programlarınız mıydı?” diyeceğine eminim. Bizim evde atasözü haline gelen “Arka bahçede bilim yaptım” cümlesine kaynaklık eden program, gündelik hayata dair sayısız deneyle çocukların merakını hem artırıyor hem de gideriyor. Herkese yönelik http://tr.da-vinci-learning.com ve çocuklar için hazırlanan http://tr.kids.da-vinci-learning.com  adreslerinde merak ettiğiniz herşeyi bulabilirsiniz.

Tam 31 yıldır düzenlenen Pınar Resim Yarışması’na bu sene bir milyon 68 bin 440 resim ile başvuru yapıldığını biliyor muydunuz? Elemeler sonucunda finale kalan 23 minik ressam, 7. Pınar Sanat Haftası’nda bir araya geldi. Ressam Prof. Hüsamettin Koçan önderliğindeki atölye çalışmalarında yaratıcılıklarını ve yeteneklerini sergileyen çocuklardan Muhsin Ayaş ise eğitim bursu almaya hak kazandı.