Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Dağlar kızı Reyhan’ın günlüğünden

Kaçtık; sıcaktan, trafikten, rüzgardan, gürültüden... Kendimizi köye attık. Evet, Kerem ile Elvan’ın geleneksel yaz tatili programında ikinci evreye geçtik. Anneanne ve dede yanında, köy hayatı... Nasıl özlemişler bahçede oynamayı, çeşme başında su savaşı yapmayı ama ille de köydeki her evin köpeği gibi muamele gören Alaca ile hanım hanımcık Limon kediyi. Bu pastoral yapıya uymayan tek canlı o sanki. Sarı bir sarman. Boynundaki tasması bile sarı. O kadar nazlı görünüyor ki sahibinin kucağında, sanırsınız “Nerden düştüm ben buralara?” diyor. Bizimkiler onu sevmeyi (yani sıkıştırmayı) biraz abartınca hadlerini bildiriyor minik pençe darbeleriyle.

Geçen hafta yazmıştım ya Elvan’daki öfke hallerini. Köye gidince biraz daha duruldu sanki. Sokağa çıkabilir miyim diye izin almasına gerek yok, kayboldu mu diye merak etmeye gerek yok. Çoğu zaman terlik bile giymeden çıkıyorlar bahçeye. Ayyylaya, uuuyylaya karıncaları izliyor, kertenkelelerden kaçıyorlar. Üzerlerindeki elektriği atmak için bir nevi topraklama yapıyorlar yani. Elvan ‘Dağlar kızı Reyhan’ havasında, Kerem de Tarzan. Bir gün kızım, bahçeyi sularken abisiyle kavga edecek gibi oldu. Ağlamaklı bir ifade takınınca “Ağlayınca ne dediğini anlamıyorum” diyecektim ki “Peki anne canım acıdığında ağlayabilir miyim?” diye sormaz mı! Ufak çaplı bir gülme krizine girdik onun şaşkın bakışları arasında.

DİLEĞİM BİR SAATLİK YALNIZLIK

Baktık keyifleri yerinde “köyde hayat” projesinin süresini uzattık. Onlar şimdi rahat. Özlemiyor muyuz birbirimizi? Hem de nasıl. Ancak iyi olduklarını bilmek rahatlatıyor beni. Bir kere daha şükrediyorum bu duruma. Hem onlara rahatlık hem de bize. Oysa pek az anne baba yaşayabiliyor bunu. Hayat, hele de büyük şehirlerde, özenli bir denklem gerektiriyor çünkü. Çocuğun okula gidişi, sizin evden çıkış saatiniz, çocuğun okuldan dönüşü, anne babanın eve geliş saati arasındaki dakikalar bile önemli. Bunu iyi denk getirip bakıcıya ihtiyaç kalmasın diye insanüstü çaba harcamak gerekiyor neredeyse. İşte bu nedenle şöyle bir saat ‘yalnızlık’ için dilek tutan arkadaşlarım var.

Bu tür ihtiyaçlar arttıkça, çözümler de üretilmeye başlandı neyse ki. Tam zamanlı ya da sürekli bakıcı yerine, ihtiyaç duyulduğu anda aranacak bir oyun ablası gibi mesela. Eskiden sağdan soldan, tanıdık ile bulunan bu ablalar artık eğitimli. Yarı zamanlı, profesyonel bakıcılık hizmeti veren Nunu, evinize sizin istediğiniz saatte çocuklarınızla ilgilenecek, eğitimli, deneyimli oyun ablası gönderiyor. Üniformaları ve oyun çantalarıyla gelen bu ablalar, ilkyardım ve pedagoji eğitimi almış. Uzman Pedagog Elif Koca’dan danışmanlık hizmeti alan Nunu’nun, oyun ablalarının sertifikaları Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından veriliyor. İsterseniz evinize 3G kamera sistemi kuruyorlar. Böylece siz de evinizi cep telefonunuzdan rahatça izleyebiliyorsunuz. Ayrıntılı bilgi için (0212) 351 18 94 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

ANNENİN AJANDASI

Aman prizden kaza çıkmasın

Evlerde, çocuk güvenliği açısından anne babaları tedirgin eden nedenlerin başında prizler geliyor. Sizin de duyduğunuz bir ‘prize çivi sokma’ hikayesi olmuştur muhakkak. Şükür ki benim bildiğimin sonu kötü olmadı. İşte, bu endişeyi yaşamak istemeyen ebeveynlere iyi bir haber! Schneider Electric Life Space’in çocuk korumalı prizleri, evlerde prizlerden kaynaklanan riskleri ortadan kaldırarak çocuklar için yüksek seviyede güvenli bir ortam yaratıyor. Çocuk korumalı prizler, çivi benzeri cisimlerle zorlansa bile aman vermiyor ve güçlü kapaklarıyla bunu engelliyor. Çocuklar evlerinde güven içinde oynuyor.

Bilimin eğlenceli yüzü bu okulda

İSTANBUL Fulya’da bulunan Bilim Merkezi’nin Yaz Bilim Okulu etkinlikleri eğlenceli ve öğretici programlarla devam ediyor. Yaşları 7-13 arasındaki çocukların katıldığı Yaz Bilim Okulu programında çocuklar hem eğleniyor, hem bilimin temel ilkelerini öğreniyor. Okula kayıtlar haftalık olarak kabul ediliyor. Ayrıntılı bilgiyi www.bilimmerkezi.org.tr adresinden alabilirsiniz.
Ev etkinliklerinin içinde yeri ayrı oyun hamurlarının. Büyük küçük herkesin içindeki ‘yaratıcılık canavarı’nı ortaya çıkarıyor. Benim durumum pek parlak değil ama siz de çocuklarınızla vakit geçirirken hamurdan heykeller yapmak isterseniz Faber-Castell oyun hamurlarını deneyebilirsiniz. Su ve yağ bazlı formülüyle kolay şekil alan hamurlar, açıkta kalsa bile kurumuyor.