Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Daldan dala bilim havuz başında ders

Tatil yaklaşırken çocuğunun gelişimini farklı alanlarda sürdürmesini isteyen anne-babalar, en uygun yaz okullarını araştırıyor. İşte bazıları...

Heyecanların biri bitiyor, öbürü başlıyor. Neden mi bahsediyorum? Okulların kapanmasından, buna karşılık “Çocuğumu acaba hangi yaz okuluna göndersem?” sorusuna aranan cevaptan. Bugünlerde anne babaların birbirine en çok sorduğu soru bu. Geçen yazdan edinilen tecrübeler paylaşılıyor, yeni yerler aranıyor. Ama ille de ‘çocuğa göre okul’ bulunmaya çalışılıyor.

Öncelikle “Yaz okulu nasıl olmalı? Okul seçerken nelere dikkat etmeli?” gibi sorulara cevap veren Clubsporium Bostancı Spor Okulları Genel Koordinatörü Funda Öztürk Alban’a kulak verelim: “Yaz spor okulu seçerken dikkat edilecek en önemli konu, eğitmen, fiziki şartlar, eğitim programları, içerik ve mekanın yeri. Okulun eve yakın olması, çocuğun zamanını yolda geçirmemesi açısından önemli. Çeşitli spor branşları beden eğitim dersi gibi veriliyorsa arka arkaya olmasında sakınca yok. Ancak, antrenman programı gibi sporcu yetiştirmeye yönelik hazırlanmış programlarda sakınca doğurur. Çünkü nasıl ki futbolcu aynı zamanda yüzücü ve voleybolcu olamazsa, çocuklara sporcu      antrenmanı da birkaç branşta ardı ardına verilirse sakatlıklar, gelişimin olumsuz etkilenmesi gibi durumlar meydana gelebilir.”

Yaz okulu denince akla sadece spor okullarının gelmemesi gerektiğini de vurgulayan Alban her çocuğun sporu sevmeyebileceğini hatırlatıyor: “Sanat ve sporun bir arada sunulduğu okullar en ideali. Müzik, dans ve spor karışımı, yaz okulları için güzel bir program. Hareketli olmayan, koşturmayı sevmeyen çocukların sporu sevmesi için de en ideali hepsini bir arada bulunduran okullardır.”

HIZLI GÜÇLÜ VE ÇEVİK

Spor denince akla sadece futbol, basketbol ya da yüzmenin gelmesinden rahatsızsanız, çocuğunuza farklı bir branşı deneme olanağı vermeye ne dersiniz? Okulların kapanmasının ardından Beyoğlu’nda eskrim yaz okulu faaliyete başlıyor. Eskrim Okulu, Galata’da Serdar-ı Ekrem sokaktaki salonda farklı eskrim atölyeleri düzenliyordu, şimdi de çocuklar ve gençler için yaz okulu düzenleniyor.

Eskrim Okulu, çocukların fiziksel, zihinsel ve psikolojik gelişimine katkı sağlamayı hedeflerken araç olarak eskrim sporunu kullanıyor. Atölyelerde farklı yaş ve sosyal gruplara yönelik farklı hedefler gözetiliyor. Eskrim Yaz Okulu 12 Haziran’da başlayacak ve Temmuz ayı boyunca da devam edecek. www.eskrimokulu.com. Eskrime dair bir notu da iletelim... Konunun uzmanları “Bir eskrimci sportif olarak çevik, hızlı, güçlü, dayanıklı ve esnek olmalı. Eskrime başlayan çocuk 100 metre koşucusu kadar hızlı, maraton koşucusu kadar dayanıklı, masa tenisçisi kadar çevik, jimnastikçi kadar esnek ve bir boksör kadar güçlü olmak için eğitilir” diyor.