Diyete lif kat yaza ince bedenle gir

Şeker, kalp-damar, kanser gibi hastalıklardan korunmak için, yetişkinlerin diyetlerinin posa içeriğinin yüksek olması önerilir. Günlük tüketilmesi önerilen posa miktarı 25-30 gramdır. Sağlıklı birey günde bir kez dışkılar. Bunun sağlanması ve kabızlıktan korunmak için, laksatif veya dışkıyı yumuşatan ilaçlar almak yerine yeterli posa tüketilmeli.  Posa çözünen ve çözünmeyen olmak üzere iki çeşittir. Çözünmeyen posa selüloz, hemiselüloz, lignindir. Su tutar, sindirime yardımcıdır, atık maddelerin barsak içinde hareketini sağlar. Posa ‘doğanın süpürgesi’dir.

İki grup besini her gün düzenli tüketin

Lif, barsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Barsak hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kolesterol  ve kan şekerinin kontrol altında tutar.  Besinlerde posa çözünen ve çözünmeyen çeşitler olarak iki şekilde bulunur. Çözünmeyen posanın iyi kaynağı olan besinler, tam buğday unundan yapılmış ürünler, meyve kabukları ve kök sebzelerdir. Çözünenler ise, kuru baklagiller, bezelye, yulaf, arpa, elma, portakal ve havuç gibi birçok sebze ve meyvede bulunur.

POSANIN VÜCUTTAKİ ÖNEMLİ GÖREVLERİ

Barsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlayarak kabızlık ve hemoroidi önler.

Karsinojenlerle yani kanserojen bileşiklerle ya birleşerek, ya da bu tehlikeli maddeleri sulandırarak vücuttan atımını gerçekleştirir.  Bunu yaparken barsak bakteri düzenini sağlar. Bölyece kolon kanser riskini de azaltır.

Bağırsakta hacim oluşturarak veya bağırsak hareketlerini artırarak divertikül ve spastik kolon hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Posa diğer besinlere göre daha hacimlidir. Çiğreme süresi de fazladır. Bu özellikler posalı besin tüketenlerde daha az yemek yeme eğilimine ve kendilerini daha uzun süre tok hissetmelerine yol açar.  Kilo kontrolü sağlanır.

Posa, kötü kolesterol diye bilinen düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (LDL-C) düzeyini azaltır.  Kan kolesterol düzeyi yüksek kişilerde kan kolesterol düzeyini kontrol eder.

Glikoz emilimini geciktirerek ve glikozun kan dolaşımına düzenli girişini sağlar. Diyabette kan glikoz düzeyinin düşük düzeylerde sürdürülmesine yardımcı olur.