Doğru beslen yıllara meydan oku

Yaşlıların yüzde 65’inin en az bir kronik bir hastalığa sahip olduğunu düşünürsek bu süreçte beslenmenin önemini daha iyi anlarız. Yaşlılık ve beslenme üzerinde yoğunlaşan araştırmalarda bazı kurallara uymanın yaşam süresinin uzamasında etkisi olduğunu ortaya koydu. Araştırmaların sonuçlarına bakılırsa doğru beslenerek kaliteli bir yaşlılık sürmek mümkün. Bunun için oburluk, açlık, sigara, alkol, aşırı tuz ve gereksiz ilaç kullanımlarından sakınmak gerekiyor. Yeterli ve dengeli beslenmek ilk kural. Yaşla artan oksidasyon stresinden koruyucu antioksidantlarından zengin besinlere yönelmeli,  öğün atlanmamalı, mutlaka egzersiz yapılmalı, uyku, eğlence ve dinlenme sürelerine dikkat edilmeli. Kalıtımsal, kronik hastalığa yakalanma  riski olanlar rutin kontrollerini aksatmamalı.

Enerjim neden bu kadar hızlı düştü

Yaşlılıkta bazal metabolizma hızı azalır. Fiziksel hareketler durgunlaşır, kas hareketleri yavaşlar. Kas hareketlerindeki verimlilik düşer, motor yeteneklerin azalmasıyla bir işi yapmak için hareket sayısı artar. Bunlardan ilk iki etmen enerji harcamasının azalmasını, son ikisi de artmasını gerektirir. Ancak, yaşlılar bütün hareketlerini genellikle azalttıklarından dolayı kas hareketlerinin verimini azalması o kadar önemli sayılmayabilir. Genellikle,  bazal metabolik hız ve fiziksel çalışmaların azalması, enerji harcamasını azaltır. Enerji alımı vücut ağırlığını dengede tutacak şekilde ayarlanmalıdır.

YAŞLILAR İÇİN İDEAL DİYET ÖNERİLERİ

8Öğün sayısını artırın. Böylece, sindirim güçlükleri önlenir. 8Diyette sıvı miktarı arttırılıp tuz miktarı azaltılarak, böbreklerin yükü hafifletilir. 8Diyetin enerjisi, normal vücut ağırlığını koruyacak şekilde ayarlanır. 8Diyetteki besinler, yaşlının ekonomik durumu ve yeme alışkanlıklarına uygun olarak düzenlenir. Olanaklar içinde her öğünde dört besin grubundaki besinlerden bir ve ya birkaçının bulunmasına dikkat edilir. 8Sindirimi güçleştirici kızartmalardan kaçınılır. Yemekler, nemli sıcaklıkta veya fırında pişirilir. Yemekler yumuşak ve sulu şekilde hazırlanır. 8Ağır tatlılar ve hamur işleri yaşlıların diyetinde çok yer almamalı. Muhallebi, sütlaç gibi hafif, sütlü tatlılar daha uygundur. İstenirse yoğurt tatlandırılarak da yenebilir. 8Aşırıya kaçılmadıkça günde iki veya üç kez çay ve kahve sinir sisteminde olumlu etki eder.