Düşürülen uçağımız

Perşembe günü uçağımızın içinde bulunan iki şehit subayımızın cenazelerinin Suriye kıyılarından 8.5 mil ötede bin iki yüz metre derinliğinde bulunduğu, Genelkurmay’ın internet sitesinde koordinatlar verilerek yayınlandı.

Bu açıklama gösteriyor ki bizim uçağımız Suriye’nin 12 mil bulunan karasularını ihlal etmiş. Uçağımızın, kara sularını ihlal ederek Suriye sınırına doğru uçması düşünülemez. Karasularını ihlalinden çıkması için, Suriye sahillerinden uzaklaşıyor olması gerekir. Bu uzaklaşmayı yaparken, Suriye kıyılarından açılan uçaksavar ateşi ile düşürüldüğüne göre uçağın vurulma anında Suriye kıyılarına 8,5 mil  den daha yakında idi.Uçağın hangi irtifada uçarken isabet aldığı önemli.Yüksek irtifada vurulan uçak ölümcül darbe aldı ise kıyıdan uzaklaşabileceği mesafe kısa olur.Uçak irtifası yüksek,ölümcül darbe olmayan bir yara aldı ise kıyıdan uzaklaşma mesafesi daha uzun olur. Uçak alçaktan uçuyorsa alacağı yara ile kıyıdan fazla mesafe gidemez. 

Suriye’nin  uçağın İsrail uçağı zannedilerek düşürülmüş olduğu açıklaması doğru değil. Uçağın silahsız ve kimlik bildirim aygıtları açık iken düşürmek bir provokasyon değilse bir silah denemesidir..

Benim sezgilerim diyor ki; Rusların Suriye’deki deniz üssünde,orta menzilli savunma silahları var, bu ihlal onlar için bir fırsattı. Savunma sistemlerini denemek istediler ve uçağı düşürdüler. Yine sezgilerim diyor ki; bu uçak kıyıda bulunan uçaksavar bataryaları ile düşürülecek mesafede değildi. Her ne hal ise, uçağımızın Suriye karasularını ihlal ettiği bir gerçek. Bugünün teknolojisinde, uçakların  tümü sınıra yakın yerlerde uçarken sınır ihlali yapar. İhlal bir an da olur; çünkü uçak bir saniyede üç yüz metre gider. 10 saniye gibi kısa bir zaman süresinde,uçak sınırdan 3 km içeriye girebilir. Durum böyle olunca da ülkeler birbirlerine sınır ihlallerini bildirir ama uçak düşürmez.

Bizim uçağımızın sınır ihlalinde bulunup düşürüldüğü için Suriye ile gerginliği tırmandırmamız doğru değil diye düşünürüm. Şu anda uluslararası arenada Esed’in bileti kesilmiş durumda. Ülkeyi ne zaman terk ettirilmesi konuşuluyor. Böyle bir pozisyonda bizim fırsatçı görünmememiz lazım. Bu durumda en iyi hamle Suriye kara sularının içinde yatan uçak enkazının çıkarılıp uçağın ne ile vurulduğunun ortaya çıkarılmasıdır. Füze ile düşürüldü ise Rusya’nın rolünün olduğu ve bir silah sistem denemesine kurban gittiği sonucuna varılır, ona göre bir tutum sergilenir.