Duygusallık şişmanlatıyor

Şişmanlık psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Zayıflama sürecinde ise bu sorunlara iç baskısı, gerginlik ve kaygılar eklenince metabolizma, aşırı yemek yeme tepkisiyle yanıt verir.

Kilo problemi birçok kısır döngü yaratacak etken ile iç içedir. Zayıflama sürecine başlamadan önce kilo problemi yaşayan kişinin birçok bahane ile ‘nasıl kilo vereceğim’ sorusunu sorguladıkları da bir gerçektir. Çünkü hiç kilo veremeyeceğim ve bu problemi çözemeyeceğim iç baskısı şişmanlara özgü bir davranıştır. Bu şişman bireyin psikolojisinin de çok ciddi bozulmasına neden olur. Genel olarak şişman kişilerin yüzde 25-30’u depresyona da meyillidir. Bu durum çoğunlukla duygusal gerginliklerine bağlıdır. Neden mi? Sosyal olan her ortamda kilo problemi başlı başına kendilerine sorun yaratabilecektir. Bu kişiler çoğunlukla kısa zaman dilimlerinde çok yemek yerler ve bunu yaparken de kontrollerini kaybederler. İşte burada şişmanlığı yaşayan kişi sanki bu durumu kontrol edecek iradenin kendisinde değil başka bir ilaç veya terapi yardımı ile bunun yenilebileceği kanısını devamlı taşır. Bu zayıflayamayan şişmanlar için en önemli sorunlardan biridir. Bu kontrolsüz yeme yavaşça üzüntü, mutluluk ve başarısızlık gibi durumlarda kendini psikolojik bir tepki olarak yemeye dönüştürür ve duygusal yemek yeme durumunun açığa çıkmasını sağlar.

Şişmanlığın beslenme tedavisi planlanırken mutlaka şişman bireyin depresyon, anksiyete ve yemeği nasıl ve ne zamanda yediği sorgulanmalı. Eğer bu gibi uç noktalar belirlendiğinde zayıflama yolculuğunda uygun psikoterapi hizmeti alınmaz ise zayıflamada başarılı olma asla kalıcı olmayacaktır.

Bu durumu ortadan kaldırmanın en kolay ve pratik yolu besinleri yedikten sonra bir günlük tutmaktır. Yediğiniz içtiğiniz her şeyi not ederseniz daha sonra hangi zaman diliminde ne gibi yemeğe bağlı aşırılıklar yaptığınızı çok daha iyi anlayabilme şansınız olur. Böylece bu gibi durumlarda daha az yemeğe yönlenme ancak iyi bir bilinç kazanılarak devam edilir. Duygu durumunun değiştiği zamanlarda yemek yerine düşük kalorili içecekler ile gidermek kilo almayı kesinlikle önler.