EGİAD ve başkanlık gömleği

YENİ bir vizyon oluşturma çabası içinde olan ve son yıllarda artarak dikkat çekmeye başlayan EGİAD’tan bahsetmek istiyorum. 1990 yılında 47 işadamıyla kurulan Ege Genç İşadamları Derneği bugün 524 üyeye ulaştı. Mevcut yönetimle EGİAD, büyümeye ve etkinliğini artırmaya yönelik çalışmalara hız verdi.

Temel Aycan Şen ve ekibinin EGİAD Başkanlığı’na seçilmesi sürecinde bir takım tartışmalar yaşandı. Başkan Şen, bu tartışmalarda son derece yapıcı ve uzlaşmacı tutum sergiledi. Dolayısıyla bu süreç EGİAD’a fazla zarar vermeden büyük bir ayrışma yaşanmadan atlatıldı. Bunda başkanın sağduyulu yaklaşımlarının önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Bu tartışmalar sona ererken beklenmedik bir konu üzerine, beklenmedik bir yerden derneğin eski başkanı Cemal Elmasoğlu’nun çıkışı gündeme damgasını vurdu. EGİAD Başkan ve yönetimi, kamuoyuna kalpak krizi olarak yansıyan olayla Atatürkçülük üzerinden eksen kayması suçlamasına maruz kaldı.

Başkan Şen’in EGİAD’ın ‘Yarın’ dergisindeki kalpaklı Atatürk fotoğrafının değiştirilip yerine ‘sivil’ Atatürk portresinin kullanılması ve ‘Yarınlar Seninle Aydınlık’ sözünün kaldırılması sonrasında, Bülent Şenocak’ın “Değerli Başkanım, sizi ve ekibinizi, Yarın dergisi için kutlarım. Dergiyi faşizan bir çizgiden kurtardığınız için de ayrıca teşekkür ederim. ‘Kalpaklı Atatürk’ fotoğrafı yerine konulan sivil Atatürk resmi bile bu değişimin en somut göstergesi olmuş. Elinize sağlık” e-mailinin üyelerle paylaşılması tartışmaların fitilini ateşleyen olaylardan birisiydi. Aslında konunun perde arkasında çok daha farklı olaylar vardı. İki eski başkan Cemal Elmasoğlu ve Fatih Dalan bu süreçte yönetime tavır aldılar. Bilinen bir gerçek var k; gerek Cemal Elmasoğlu, gerekse Fatih Dalan’ın bu tavırlarının altında başka gelişmelerin söz konusu olduğu iddiaların sızdığıydı.

Başkanlık gömleği ve Şen

Bugüne gelirsek, eski başkan Fatih Dalan’ın mevcut Başkan Temel Aycan Şen için seçim sürecinde dile getirdiği; “EGİAD başkanlığını kucaklayabilecek bir yapıya sahip değil. Başkanlık gömleği Şen’e büyük gelir” sözü hafızalardaki yerini hâlâ koruyor.

Bu sözün üzerinden geçen zamanı değerlendirdiğimizde Dalan’ın bu sözünün tersine Başkan

Şen icraatları ile kamuoyunun takdirini kazanacak çalışmalara imza atıyor. Derneği politik bir figür olmaktan uzak tutmaya gayret ediyor. Birçok işadamı derneğinin yer almak için mücadele verdiği EXPO gibi önemli birçok kurulda yerini alıyor. EGİFED Başkanlığı, TÜGİK Başkan vekilliği gibi birçok ulusal kuruluşlarda aktif görevler üstleniyor.

Başkan Şen, kendisiyle ilgili yapılan tüm eleştirilere karşın EGİAD başkanlık gömleğini bu sürece kadar en iyi şekilde taşıdığını gösteriyor. Sapmalar olmazsa bu başarı ile EGİAD etkinliğinin ve saygınlığının daha da artacağını düşünüyorum. Ankara çıkarması da bu anlamda önemli bir organizasyondu. Girişimcilik Akademisi, Melek Yatırımcılık gibi çeşitli konularda sürekli yeni projeler üreten, ekonominin devlerini konuk eden EGİAD Başkanı Temel Aycan Şen ve yönetimi başarılı bir profil çiziyor. Eksiklikleri yok mu?.. Olabilir. Ama iyi niyetle çalıştıklarına ve geçmiş dönemlerden aldığı bayrağı daha yükseklere taşıdıkları inancındayım.

Derneğin kendi iç dengeleri veya dinamikleriyle ilgili değilim. Derneğin kendi iç dinamiklerinden tamamen bağımsız olarak yazıyorum. EGİAD, kentin tüm bileşenleriyle iyi iletişim ve diyalog içinde olmaya gayret ediyor. Hiçbir gruba, kuruma kapı kapatmıyor. EGİAD, bu anlamda şimdiye kadar yapılanların üstünde bir açılım sağladı. Kendi komününü oluşturmak yerine kentin tüm dinamikleriyle sağlıklı ilişkiler ağı geliştirdi. Başkan ve yönetimi çalışıyor, projeler üretiyor, farkındalık oluşturarak kentin gündeminde artık bir EGİAD gerçeği olduğunu da hatırlatıyor.