EXPO’nun başına kim gelmeli?

EXPO’nun kazanılması İzmir için büyük önem taşıyor.  Bu nedenle süreç sonuçlanana kadar EXPO İzmir’in öncelikli gündemi olmaya devam edecek. EXPO ile ilgili daha önce yaşanan istifalar nedeniyle İzmir’de şimdi tüm gözler, EXPO Yürütme Komitesi’nin başına geçecek yeni isme çevrildi.

Paris yolunda uçakta birçok meslektaşımız, Valimizden çeşitli eşkal tarifleri ile ipuçları almaya çalışsa da Vali Cahit Kıraç bu konuda ser verip sır vermedi. İzmir’in EXPO adaylık kaderini belirleyecek çekirdek kadronun kaptanlığı için kulislerde her gün yeni sürpriz isimler geçiyor. Açıklanana kadar da her gün yeni isimler duymaya devam edeceğiz gibi görünüyor.

Ancak bunun öncesinde İzmir’de bir süredir EXPO konusunda özellikle bazı meslektaşlarımız arasında ileri sürülen çeşitli görüşler var. Mesela ‘EXPO’nun tek patronu, lideri belediye başkanı olmalıdır’ deniliyor. Kişisel olarak ‘EXPO’nun başında mutlak şekilde belediye başkanı bulunmalıdır’ yönündeki görüşlere saygı duymakla birlikte katılmadığımı da belirtmek istiyorum. Belediye başkanının yerel hizmeti yürütürken sürekli yurtdışı organizasyonlarında yer alması gerekecek. Burada oturarak seçimi kazanamayacağımıza göre bir belediye başkanı için bu son derece zor bir süreç olur. Diğer taraftan EXPO kişilerin, partilerin değil, ülkenin ve İzmir’in projesidir. Esas ve temel sorun belediye başkanıyla, sivil toplumuyla, işadamı ve politikacısıyla birlik ve beraberlik ruhu içinde bunu yürütebilmektir. EXPO bir ülke projesidir, ama kimse unutmamalıdır ki aynı zamanda bir hükümet projesidir. Çünkü bu projeye hükümet destek vermeden kazanmak asla mümkün değildir.

Valimizin EXPO’nun başına sivil bir kişinin geçmesi yönündeki görüşü çok isabetli bir tercihtir. Sivil insiyatifin aktif katkısını ancak sivil bir isim sağlayabilir.

Vali Cahit Kıraç’ın, EXPO Yönlendirme Kurulu’na sunacağı isim konusunda karar vermek için aceleci davranmadığı biliniyor. Her geçen gün yeni bir ismin gündeme geldiği İzmir basınında, sürpriz bir isim daha ortaya atıldı. İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç’ın çalışmaları son aşamaya getirdiği EXPO Yürütme Komitesi Başkanlığı için SOCAR CEO’su Kenan Yavuz’un adının da gündeme olduğunu biliyoruz. Kenan Yavuz’un hem özel sektörü,  hem devletteki işleyişi yakından bilmesi, Petkim’i kar eden bir kuruluş haline getirmesi, uluslararası bir şirketin üst düzey yöneticiliğini yapması, İzmir’i tanıması ve yabancı dil bilmesi, bununla birlikte çok uyumlu ve uzlaşmacı kimliği nedeniyle de EXPO için en ideal tercihlerden birisidir.

Petkim SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile konuştum. EXPO Başkanlığı konusunun kendi iradesi dışında gündeme düştüğünü ifade ederek,  “Söz konusu İzmir ise bu zor görevi severek kabul ederim” diyerek ekliyor. “Bu görevi talep eden değilim. Ancak bana bir teklif olursa, bu zor görevi İzmir’e hizmet için kabul ederim. Hangi kademede olursa olsun, İzmir için elimden geleni yapacağım. EXPO 2020, İzmirliler için önemli bir görev. Herkes her kademede her türlü katkıyı koymalı” görüşü ile gelecek bir teklife yeşil ışık yakıyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) 2009-2011 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Kenan Yavuz, halen Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) ve Enerji Verimliliği Derneği’nin (ENVERDER) Yönetim Kurulu Üyesi.

Adaylık sürecini yönetecek kurulun başına geçmesi konusunda Kenan Yavuz’un ismi üzerinde büyük bir kamuoyu mutabakatı var. Kenan Yavuz’un ismi herkesin kabul göreceği ideal bir adaydır. Tabi ki İzmir’de bu işi çok iyi yapabilecek ismi geçen başka değerli kişilerde var. Ancak EXPO’nun başına kim gelmeli sorusunun şu ana kadar bulunmuş en iyi cevabı Kenan Yavuz’dur.