Ek vergi ve böcek

İngiltere, Oxford Üniversitesi’nin fazla kalorili yiyeceklere ek vergi konmasını isteyen önerisini tartışıyor.

Fransa’da çok kalorili içeceklere ek vergi uygulması kısa bir süre önce yürürlüğe girdi. Danimarka, yiyeceklerde transyağ kullanımını yasakladıktan sonra katı yağ kullanılan ürünlere de ek vergi koydu.Çoğu ülke sağlık sistemlerinde obezite ve bağlı hastalıkların getirdiği mali yükü azaltmaya çalışıyor.

 

Biz ise, hayat kurtaran doktorlarımızı öfkeli hasta yakınlarından kurtarmaya çalışıyoruz.

Gazinantep’te öldürülen gencecik doktor, Van’da milletvekilinin darp ettiği doktor ve benzerleri...

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gaziantep’e gidip dönen Türk Tabipler Birliği yöneticilerine hemen randevu verdi, iki saat süren bir görüşme yapıldı.

Pazartesi günü uluslararası bir toplantı olduğunu ve Bakan Akdağ’ın buraya katıldığını düşünün. İngiliz, Fransız ya da Danimarkalı sağlık bakanlıkları kadar başarılı kampanya sonuçları var ama Gaziantep ya da doktor darp eden vekil nasıl anlatılacak?

Vatandaş olarak bu kafayla gidersek bir sonraki vakada İçişleri Bakanlığı devreye girecek, hastanelerde bir de tam teşekküllü karakol kurmak gerekecek.

***

 

Sağlık en ciddi konudur aslında ama gelin bir medya turu atalım... İstanbul’da televizyon kanallarına doktor pazarlayan bir sürü ajans kuruldu. Son derece sağlıksız bir iş bu yapılan, üstelik hakkıyla televizyonlara davet edilen doktorlara da haksızlık. Gazetelerde çoğu tercümeye dayalı, ‘şunu yiyin’, ‘bu yiyecek şuna fayda sağlıyor’ tarzı haberler çıkıyor. Tüm söylenenleri yerseniz obez olursunuz. Özel hastanede bile birkaç dakika sıra beklemeyen medya yöneticisi anlamaz bu haberlerden.

O yüzden magazin eklerini hala ilginç diyet, detoks ya da yeni estetik yöntemlerinden çıkarmayı tam manasıyla başaramadık..

***

 

BM Gıda ve Tarım Örgütü açlıkla mücadele için böcek yemeklerini dünya genelinde popüler kılma kararı aldı. Göstergeleri bizden iyi olan ülkelerde herşey tozpembe değil. Eksik, sıkıntı her yerde ama çağdaşlık sadece marka giyinip, lüks otomobillere binmekle olmuyor. Belki de ilk öğrenmemiz gereken şey bu aslında...