Ender Yorgancılar Ekrem Demirtaş’ı neden suçladı?

Geçtiğimiz haftalarda Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancıları, arkasından da İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ı Star Ege Bölge Temsilciliğimizde konuk etmiş her iki başkanın iş dünyası ve gündeme dair konulara yönelik değerlendirmelerine hem köşemde hem de gazetemiz sütunlarında yer vermiştik. Konu farklı boyutlarıyla tartışılmaya devam ediyor.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ile sohbetimizde konu iki oda arasında yaşanan duruma ve iş dünyası seçimlerine geldiğinde, neden iki oda arasında bir sinerji oluşturulamadığını sormuş buna karşılık Yorgancılar, “İzmir’de sadece Ticaret odası yok. Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası, EBSO ve diğer sivil toplum örgütleri de var. Biz sinerjinin oluşması için her türlü gayreti gösterdik. Uyum sağlayanlarla birlikte yolumuza devam ediyoruz. Birlikte yaptığımız organizasyonlara Ekrem Demirtaş karşı çıktı, istemedi. Diğer taraftan Oda başkanlığını bir meslek haline getirmeyi ve 15-20 yıl başkanlıkta kalmak çok yanlış. Bu nedenle Odalar için iki dönem başkanlık sınırlamasını çok olumlu buluyorum” demişti.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’ın gazetemizde yer alan bu açıklamaları cevapsız kalmadı. Bölge Temsilciliğimizde bir araya geldiğimiz İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Yorgancılar’a, hiç beklenmedik bir noktadan yüklendi. Demirtaş Yorgancılar için, “Oda Başkanlığını Lions ve Rotry kulüp başkanlığı ile karıştırıyor” diyerek tartışmaya bambaşka bir boyut getirdi.

Demirtaş, “Oda başkanlığı için, bir birikim ihtiyacı vardır. Bu yetkinliğe, yeni başkan olan birinin, hemen erişmesi mümkün değil. Bazılarına İZTO’nun büyüklüğünü kabul etmek zor geliyor” diyerek değerlendirme ve eleştirilerini dile getirmişti.

Demirtaş, sadece EBSO veya EBSO Başkanını değil, İZKA’ya yönelikte zehir gibi açıklamalar yaptı. Demirtaş’ın gerek EBSO ve başkanına yönelik, gerekse İZKA’ya yönelik açıklamaları nedeniyle iş dünyasından çok sayıda telefon aldım. Karşılıklı görüştüğüm işadamları ve yöneticiler oldu. Açıkça söylemek gerekirse paylaşımların büyük bir çoğunluğu Demirtaş’ın yaptığı açıklamaların içeriğine tepkisel nitelikteydi. İş Dünyası Ekrem Demirtaş’ın bu açıklamalarına çok bozulmuş. İZKA’ya yönelik yaptığı eleştiriye karşılık bir yöneticinin tepkisi ise; ‘Acaba yönetiminde yer aldığı bir kurumu eleştirmeyi ne kadar etik buluyor. Etik bulmadığı kurumun yönetiminde neden yer alıyor. Kendi projeleri kabul edilseydi bu eleştirileri yine yapar mıydı?” şeklinde idi.

EBSO’NUN TAVRI NE OLACAK

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar telefonla aradı. İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın eleştirilerine karşılık oldukça öfkeliydi. Kendi yönetimiyle mahkemelik olan ve şeffaf olamayan bir başkan diyerek sıraladığı eleştirilerine ve gönderdiği çok ağır içerikli yazılı açıklamasına yine başkanın ricası ve kaynağıma duyduğum saygı nedeniyle yer vermiyorum. Bu nedenle ne telefon konuşmasının içeriğine nede yazılı gönderilen açıklamanın detaylarına girmeyeceğim.

Diğer taraftan Demirtaş’ın bombalarına karşı EBSO kurumsal kimliği ve yönetimi nasıl bir tavır alacak? Doğrusu bunu çok merak ediyorum. Mesela yönetim olarak bu eleştirilere ortak bir tavır alıp, başkanın yanında mı yer alacak? Yoksa Ekrem Demirtaş’ın ustaca sıraladığı EBSO ve başkanına yönelik salvolarını sadece geçiştirmekle mi yetinecek.