Erciyes Film Festivali

Kayseri Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Erciyes Film Festivali, üniversitede okuyan öğrencilerin belgesel ve kısa filmlerinin gösterildiği ve yarıştığı, panellerin yapıldığı bir program sergiledi. 24-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenen festival hiç şüphesiz fakülte dekanı Prof. Hamza Çakır’ın engin gönüllü tutumu ve sevdasıyla bugünlere ulaşmış ve bundan sonra da devam edecek görünüyor. Ayrıca aralarında Murat Soydan, Aslıhan ve Gürhan Topçu, Mehmet Köprü gibi candan akademisyenlerin de bulunduğu düzenleme komitesinin gayretleriyle festival hiç aksamadan süregeldi. İletişim Fakültesi’nin ve genelde üniversite akademik birimlerinin, başka üniversitelere de örnek olacak şekilde, Süleyman Çetinsaya gibi Kayserili işadamlarının destekleriyle yapılan çok amaçlı binalarında festival etkinlikleri yer aldı.

İki kategoride yapılan yarışmalardan belgesel sinema dalındaki seçici kurulunda Prof. Sabri Özaydın, Doç. Ahmet Gürata, Burçak Evren, Ertuğrul Karslıoğlu ve Meryem Doğan bulundu. Kısa film seçici kurulu ise Hülya Koçyiğit, İsmail Güneş, Hilmi Etikan, Galip Gültekin ve İhsan Kabil’den meydana geldi. Değişik üniversitelerden 43’ü belgesel, 92’si kısa film olmak üzere toplam 135 çalışmanın katıldığı festivalde her iki kategoride onar yapım yarışmaya seçildi.

***

Festival programında düzenlenen panellerin ilkinde, Film Yapımcıları Birliği (FİYAB) başkanı Galip Gültekin Türk Sinema Sektörünün Sorunları’nı ele aldı. Programda The İmam filmi gösterilen yönetmen İsmail Güneş ise, filminin özelinde kendi sinemasının değişik boyutlarını dile getirdi. Sonraki panel, geçen Sonbahar kaybettiğimiz, Türk sinemasının kurucu isimlerinden Lütfi Ö. Akad’ın Sineması üzerine sinema araştırmacısı Burçak Evren’le benim katıldığım konuşma oldu. Evren, Akad sinemasının tarihi gelişimini ana hatlarıyla işlerken, ben yönetmenin, Osmanlı’dan günümüze gelen hayat çizgisi içinde geleneksel kültürümüzden taşıdığı izleri, modernleşmenin ortaya koyduğu problemlerle birlikte yansıttığını belirttim. Günümüzün ve Geleceğin Belgesel Sineması üzerine düzenlenen söyleşide yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu, Prof. Sabri Özaydın ve Burçak Evren, belgesel sinemanın içinde bulunduğu sorunlara değindiler ve piyasa şartları içinde belgeselin yerini anlattılar. Son olarak, sinemamızın ünlü oyuncularından Hülya Koçyiğit, Yeşilçam’dan bugüne ülke sinemasını konu ettiği Türk Sineması başlıklı bir konuşma sundu.

Birçok yerde olduğu gibi daha çok büyük alışveriş merkezlerinde toplaşan sinema salonu gerçeği Kayseri için de geçerli. Sinema salonlarının bu şehirdeki tarihi gelişimi ise daha çok taze bir yayında, İletişim Fakültesi sekreteri Yaşar Elden’in “Sinemanın Kayseri’deki Serüveni” adlı kapsamlı kitabında incelenmiş bulunuyor. Kitapta, Kayseri’de 1935’te ilk açılan Tan sinemasından bugüne sinemalar ve bu mekanlar etrafında ortaya çıkan sosyal kültür hakkında ilginç bilgiler yer alıyor.

Sinemanın böyle festivaller temelinde sinema kültürünü besler şekilde Anadolu’da serpilerek, üniversiteler veya belediyelerin inisiyatifiyle seyircinin karşısına çıkması geleceğe dair umutları pekiştiriyor.