Eski gazeteleri hatırladım

27 Nisan tarihinde STAR’ın internet sitesinde bir haber vardı. Haber kısaca şöyleydi: “Esenyurt’ta tasdikname almak için okula giden öğrenci sınıf öğretmenini bıçakladı. Yaralanan öğretmen Narife Çekcek, kaldırıldığı hastanede tedavi altına alınırken saldırıyı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alındı...”

Haberin başlığının üzerinde bir bıçak fotoğrafı var, detayı okumak için ‘tık’ladığınızda ise devasa bir bıçak görseliyle karşı karşıya geliyorsunuz.

Okurumuz Cihan Savaş telefonla arayarak eleştirisini paylaştı: “Gazetenizi okuyorum, gün içinde gündemdeki gelişmeleri takip etmek amacıyla internet sitenizi de bakıyorum. Sitenizde STAR’ın ilkeli, modern yaklaşımına yakışmayacak bir görüntüyü paylaşmak istedim. Sanki ciddi bir internet sitesi değil de eski yıllarda kalan bir bulvar gazetesi okudum. Hatırlarsanız o yıllarda sansasyon yaratmak için benzeri uygulamalar olurdu bazı gazetelerde (hala bunu uygulayan gazeteler de var ne yazık ki!) ‘Öğrenci öğretmeni bıçakladı’ haberine arşivinizden bulup çıkardığınız bir bıçak fotoğrafını dev kadar kullanırsanız size yakışmaz.”

Okurlardan kısa kısa

Okurlar hafta içinde gazetedeki bazı haberlerde kullanılan yazım dilini eleştiriyor... Bakalım:22 Nisan sayfa 17’de, ‘Tacizciyi ele veren parfüm merakı.’

“Bursa polisi tecavüze yeltendiği kadının imdat çığlıkları üzerine korkup kaçan şüpheliyi sürdüğü losyonun kokusundan yakaladı. Bir inşaatta vinç operatörü olarak çalışan 24 yaşındaki A.F. gözüne kestirdiği kadını takip etmeye başladı. İşten çıkıp evinin yolunu tutan kadının peşine takılan şüpheli, etrafta kimseyi görmeyince saldırıya geçti. 27 yaşındaki S.U’yu ise imdat çığlıkları kurtardı... Kadın polise şüphelinin eşkalini verirken sürdüğü yoğun losyon kokusundan da söz etti. Olay yerinde geniş çaplı inceleme yapan ekipler birçok işçinin çalıştığı inşaatı bastı. Losyonundan tespit edilen zanlı, ‘cinsel saldırı’ suçundan adliyeye sevk edildi.”

Banu Şener: “Cinsel saldırı suçuyla ilgili bir haber değil de senaryo okudum sanki. ‘Gözüne kestirdiği kadın’, ‘İşten çıkıp evinin yolunu tutan kadının peşine takıldı’ gibi cümleler saygın duruşu olan sizin gibi bir gazeteye uygun değil.”

Bir diğer haber 26 Nisan’da sayfa 21’de. ‘İstiklal Caddesi’nde kameralı sapık avı’ başlıklı haber. Spotu şöyle: “Beyoğlu’nda takip ettiği mini etekli kadınların etek altını çeken zanlı, polisin sıkı takibi sonucu son işinde yakayı ele verdi.”

İpek Eren’in e-mail’i: “Koskoca bir gazete haber yazarken biraz daha dikkatli olamaz mı? ‘Etek altını çeken’ gibi avam bir ifadeyi okuyunca inanılmaz derecede rahatsız oldum.”