Fransızlar salonları istila etti

Yaz sezonu gelince sinemalarımız iki tür filmle doldu. Birincisi Men in Black gibi Hollywood’un yüksek bütçeli gişe filmleri, ikincisi ise tam tersi gişe yapması beklenmeyen Avrupa filmleri ve bağımsızlar. Özellikle son günlerde Fransız filmlerinin akınına uğradık. Birçoğu festival filmi olan bu yapımlar sinema olarak kaliteli ama Hollywood’un o sahte ışıltısından uzaklar. Geçen hafta Fransız sinemasından Gizemli Kadın ve Azrail’i Beklerken gibi iki örneği seyrettik bu hafta ise Ruh Eşim ve bu yazının konusu olan Sert Rüzgarlar salonlara geliyor.

Fransız sinemasının kendine has bir tavrı var. Bazı izleyici sevmez, bazısı ise tutkunudur bu özel tadın. Açıkçası ben son dönem Fransız filmlerini sevmeye başladım. O soğuk veya durağan duygusal dünyalarını zorluyorlar. Hem oyuncuları, hem de yönetmenlerin öyküleri ele alış şekilleri daha sıcak ve enerjik. Fransız sinemasının son dönem en iyi iki oyuncusu Sert Rüzgarlar’da: Benoit Magimel ve Audrey               Tautou. Film aslında Benoit Magimel üzerine kurulmuş. Fransız sinemasının kadın izleyiciler tarafından en beğenilen ismi Magimel. Yapımcılar da bunun farkında ki Magimel’e böyle bir sorumluluk yüklemiş.

OYUNCULUKLAR HEBA EDİLMİŞ

Film, gerçek bir hayat hikayesinden uyarlama. İki çocuklu bir ailenin ilişkisinin yıpranması, kadının ortadan kayboluşu, adamın çocuklarla baş başa kalıp kendisine yeni bir düzen kurmasını anlatıyor. Film sinemanın gerektirdiği bir olay örgüsüne sahip değil. Evet gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkılarak çekilmiş bir yapım. Ama sanki sinemasal olarak üzerine hiçbir şey konulmamış. Bir adamla kadının talihsiz hayat hikayesinin bir bölümünü profesyonel oyuncular oynamış, yönetmen de kendinden hiçbir şey katmadan filmi yapmış. Bu anlamda muhteşem oyuncuların ve iyi performansların heba edildiği bir yapım olarak düşünüyorum Sert Rüzgarlar’ı. 15 kopya ile vizyona girecek olan film bu tür göreceli küçük yapımların Türk izleyicisiyle buluşması anlamında bize umut verdi. Ama filmin kalitesi şüphe götürür. Bu noktada bu tür filmlerin vizyona girmesini desteklerken mesela Miss Bala gibi haftanın en iyi filminin bir kopyayla vizyon alacağını görüyoruz. Bunu anlayamıyoruz, film şirketlerinin herhalde bir hesabı vardır diyelim.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: Des Vents Contraires

Yönetmen: Jalil Lespert

Senoryo:  Marie-Pierre Huster

Oyuncular:  Benoit Magimel,          Isabelle Carré, Audrey Tautou,         Antoine Dulery, Ramzy Bedia.        Marie-Ange Casta, Bouli Lanners

Tür: Dram 

Yapım:  2011, Fransa 

Vizyondakiler

Ruh Eşim

FİLM biri 1960’ta, diğeri günümüzde geçen ama birbirine paralel ilerleyen iki farklı olay örgüsü... İlkinde 60’ların Paris’inde bekar bir anne olan Jacqueline, down sendromlu oğlu için her şeyi feda etmeyi göze alırken diğer öyküde          Montreal’de eşinden olaylı bir şekilde boşanan ünlü bir DJ’yi konu alınıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: Cafe de Flore

Yönetmen: Jean Marc Vallee

Senaryo: Jean-Marc Vallée

Oyuncular: Vanessa Paradis, Kevin Parent, Helene Florent, Evelyne Brochu.

Tür: Dram 

Yapım: 2011, Kanada. Fransa.

Miss Bala

LAURA Guerrero Meksikalı genç, hırslı bir kadındır. Hayattaki en büyük ideali güzellik yarışmasında birinci gelmektir. Tesadüf eseri bir gece kulübünde narkotik polislerince işlenen bir katliama tanık olunca, hayallerine ulaşmasının yegane yolunun uyuşturucu şebekesiyle işbirliği yapmaktan geçtiğini anlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: Miss Bala

Yönetmen: Gerardo Naranjo

Senaryo: Mauricio Katz

Oyuncular: James Russo, Gabriel Heads, Stephanie Sigman, Miguel Couturier, Jose Yenque, Irene Azuela

Tür: Dram, aksiyon

Yapım: 2011, Meksika.

Skor Sıfır

İNGİLTERE sinema tarihinin en çok izlenen komedisi. Dört kafadar lise öğrencisinin okulu bitirdikten sonra Yunanistan’ın Mali adasına tatile çıkmalarıyla başlarına gelen olaylar anlatılıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: Inbetweeners

Yönetmen: Palmer

Senoryo: Iain Morris, Damon Beesley

Oyuncular: Buckley, Blake Harrison, Joe Thomas, Simon Bird, Emily Head, Lydia Rose Bewley, Greg Davies

Tür: Komedi 

Yapım: 2011, İngiltere.

Can Yoldaş

JOSEPH ve Beth uzun yıllardır evlidir, iki kızları vardır. Bir kış günü Denver’da otobanda seyahat eden Beth ve kızlarından Grace yolun kenarında kayıp bir köpek görür. Beth ile kurtardığı hayvan arasında özel bir bağ oluşur. Joseph yazlık evlerindeki bir düğünün ardından köpeği kaybedince, Beth ve arkadaşları çılgınca bir arayış başlatır.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: Darling Campanion

Yönetmen: Lawrence Kasdan

Senaryo: Lawrence Kasdan

Oyuncular: Charles Halford, Diane Keaton, Kevin Kline, Dianne West

Tür: Dram

Yapım: 2012, ABD

Kırık Midyeler

HAKİM ve Faysal, Almanya’daki akrabalarının yanına gidebilmek umuduyla İstanbul’a çalışmaya gelen Mardinli iki çocuktur. Para biriktirebilmek için Faysal, bir lokantada bulaşıkçılık yaparken Hakim, midyecilik yapmanın yollarını arar. Kumkapı’da göçmenlerin kaldığı virane bir pansiyonda yaşayan çocuklara Afrikalı Babatunde de yardım edecektir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Seyfettin Tokmak

Senaryo: Kenan Kavut

Oyuncular: Engin Benli, Selma Alispagiç, Uğur Mehmetoğlu, Seydo Çelik

Tür: Dram

Yapım: 2012, Türkiye

Blue Ray ve DVD'LER

Dedemİn İnsanları (2011)

KÜRT meselesi günümüzde fazlaca tartışılır hale gelmişken Çağan Irmak, bir başka azınlık grubun Rumların arasından bir hikayeye uzanmış. Anadolu’da bir kasabanın saygı duyulan Rum ‘dede’sinin gözünden yürüyen dramatik, politik açıdan doğru, ihtiyacımız olan ve alegorik bir görüntü sunmuş.

DVD: Filmden kareler ve set fotoğrafları eklentilere vurgu yaparken aktarımda sıkıntı yok.

FİLM: 5 / DVD: 4

Musallat 2

(2011)

MUSALLAT serisinin ilk filmdeki ‘evlilik’ ocağına dil uzatan hikaye yapısının, bu sefer köy yaşamı ve çocuk meselesi üzerinden Türkiye’nin Rosemary’nin Bebeği’ni yaratma gibi bir amacı var.

DVD: Set footğrafları ve teaser da var. Daha fazla ektra olabilirmiş. Özellikle medyada konuşulan sahneler açısından...

FİLM:  5 / DVD: 3

Behzat Ç. Senİ Kalbİme Gömdüm (2011)

METNİNE bakınca Dragnet ile Kötü Polis’i birleştiren bir polisiye-komediden bahsedebiliriz. Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi dizisinin yaratıcıları, bu sefer aynı hikaye ve karakterlerden bir sinema filmi çıkarmaya çabalamış.

DVD: Fotoğraf galerisi ve teaserlar da eklerde mevcut. Ancak kamera arkası belgeseli görüntülerden ibaret kalıp tam ekrana hapsolmuş.

FİLM:  3 / DVD: 5

Muhbİr (The Whistleblower) (2010)

BOSNA Hersek’teki kadın ticaretine kimliksiz, sorunları olan bir gizli polisin üzerinden bakış atan Muhbir, Rachel Weisz’ın yüksek performans yetisiyle ayakta durmaya çabalıyor.

DVD: Özenli mönü tasarımının yanında teknik özellikleri de sorunsuz.

FİLM:  4 / DVD: 4