Futbol satranç masası mı acaba

Bu grubun her iki maçını da izleyen oldum. Çek Cumhuriyeti-Polonya maçı olağanüstü ilgimi çekmişti. Polonya’nın bu maçı mutlaka kazanması gerekiyordu. Maça çok iyi değil, çok çok iyi başladılar. Üst üste pozisyonlar ürettiler. Kaleci Cech ile karşı karşıya kaldılar ancak mutlak golleri atamayan oldular. Cech’in de burada hünerli ellerini gözardı edemem. Maçın ilk çeyreğindeki bu Polonya için, “Maçı alır götürürler” diyordum. Hatta bu zaman dilinde 1-2 gol de sıkıştırırlar diye düşünüyordum. Ama gelin görün ki pozisyona girmek değil, golü atmak çok önemlidir.

Bu zaman diliminden sonra Çekler oyuna ağırlığını koydular. Bir pozisyon buldular; onu da ıskalayarak mutlak bir golü kaçıran oldular. Maçın ilk yarısı böyle biterken döndüm Yunanistan-Rusya mücadelesine...

***

Yunanistan maçın ilk yarısının uzatmalarında Karagounis’in golüyle öne geçti. İkinci yarı inanılmaz bir savunma anlayışıyla Rusya’nın üstünlük kurduğu o baskıya mükemmel cevap veren oldular. Bunun yanı sıra Samaras’ın frikik vuruşu Rus kale direğinin çatalından, yani 90’ından dışarı çıktı. Her şeye rağmen Rusya bu maçlara, bu grupta lider olarak girdi ve bu maçın kesin favorisiydi. Ama futbolun sağı-solu belli olmaz. Bir gol atıp, bu kadar güzel bir savunma anlayışıyla Yunanistan bu maça grupta lider olan Rusya’yı da saf dışı bıraktı. Çek Cumhuriyeti’nin de atmış olduğu gol haberiyle hiç beklenmedik Yunanistan ve Çekler bu gruptan çıkan oldular.

Organizasyonun başındaki Polonya, bu gruba beyaz mendil sallayarak elveda derken, Rusya da çok baskılı oynamasına karşın bu maça lider girerek favori görünmesine rağmen o da bu gruptan çıkamayan oldu.

İyi futbol oynamak bir kenara, iyi oynarken golle maçı taçlandırman lazım. Bunu ne Polonya yapabildi, ne de Rusya... Dolayısıyla sanki satranç oynayan Çekler’le Yunanistan bir üst tura çıkan oldular.

***

Karagounis’in bir pozisyonu vardı, penaltı mı; sarı kart mı tartışmaya açıktı. Bana göre hakem kararı çok doğru. Çünkü Karagounis rakip futbolcunun ayağına kendi ayağını çarparak penaltı beklentisine girdi ama hakem de bu pozisyonu yemedi ve sarı kartla doğruyu yaptı.