Futbolda ırkçılık!

Önce Fenerbahçeli Emre Belözoğlu’nun Trabzonsporlu Zokora’ya yönelik sözleri, ardından Beşiktaş taraftarının Galatasaraylı Ebuoe’ye yönelik saldırısı, Süper Finali gölgede bıraktı.

Emre Belözoğlu yaptığının ne kadar yanlış ve vahim olduğunu fark etti ama iş işten geçmişti. Maç içinde o oyuncuyla sarılıp öpüşmesi günahının ağırlığını azaltmaz bence.

Zaten tedbirli olarak Disiplin Kurulu’na sevkedilmesi, bu işin özürle kapanmayacağının göstergesi.

Bu gelişmeler, aslında Türkiye toplumundaki ırkçı damarın gücünü gösteren olaylar.

Küfür dediğiniz eylem, karşınızdakinin canını sözle yakmaya yöneliktir. Sözle aşağılamak amacı taşır. Dindar bir insana inancına yönelik küfürlerle, namusuna düşkün bir insana ailesine yönelik küfürlerle saldırırsınız ve genelde amacınıza ulaşırsınız.

Siyah bir insana küfrünüz ise onlara tarih boyunca yaşadıkları aşağılamaları yeniden yaşatma amacı taşır. Canını yakmanın ötesinde bir eylemdir bu. Kişiliği yok etmek, ezmek hedefini taşır ve sizin bu yolda sınır tanımadığınızı gösterir.

“Korkak Yahudi”, “Ne Şam’ın şekeri, ne Arap’ın yüzü” gibi buram buram ırkçılık kültürü yansıtan bir toplumda, derisinin renginden dolayı insanların hedef alınması şaşırtıcı değil.

Ama ürkütücü...

Şike iddialarının ardından ırkçılık ve tribünlerde tanık olduğumuz şiddet gösterilerinin sahaya kadar sıçraması futbolda içler acısı bir noktaya gittiğimizi gösteriyor.

Yok sayarsak, futbol bir keyif olmaktan çıkar utanç vesilesi haline gelir.

Buna izin vermemek tüm futbolseverlerin görevi olmalı.

Fenerbahçe’nin tek şansı var

Bu kadar badire atlatan bir takım, ligin sonunda güçlü bir rakibine karşı böyle etkili futbol ortaya koyabiliyor, seyircisini mest edebilyorsa, şampiyon olmasa da olur.

O oyuncular ve teknik ekip bize şampiyonluk getirmiş kadar değerlidir bence.

Matematiksel olarak Fenerbahçe’nin şampiyon olma şansı var ama bu tabloda görünen gerçek, bunun ancak 5’te 5 yapılarak gerçekleşeceği.

Galatasaray’la kendi sahasında baş edemeyen Beşiktaş’ın Ali Sami Yen Spor Kompleksi, Türk Telekom Arena’dan puan çıkarması düşünülemez.

Trabzonspor, Galatasaray’ın geçen yıl kendisine yaptığı iyiliği karşılıksız bırakmak istemez. Bence Galatasaray bu 3 maçtan 9 puan çıkarır.

Üçüncü ve dördüncüyü Beşiktaş ve Trabzonspor’un kendi aralarında oynayacağı maçların belirleyeceği finallerde, Fenerbahçe’nin tek şansı Galatasaray’ı 2 maçta da yenmek.

Bu haftaki maçın berabere bile bitmesi, şampiyonluk hayalinin bitmesi anlamına gelecektir.

Bu 8 takım hangileri

Kimse kusura bakmasın ama Trabzonspor ve camiası, başkanlarının şike davasında tutuksuz yargılandığını görmezden gelmeye devam ediyor.

Yine kimse, Başbakan Erdoğan’ın “8 takımı birden düşüremeyiz” sözlerini duymak istemiyor.

Görünen o ki, eğer iddialar doğru çıkarsa, sadece Fenerbahçe değil, Trabzonspor ve Beşiktaş’ın da cezalandırılması ve ligten düşürülmesi gerekiyor.

Ortada suç varsa, sonucu ne olursa olsun bu karar verilmelidir.

Ancak Trabzonsporlular’ın bu hukuki gerçeği görmezden gelip de her hafta kupa istemeleri, biraz komik kaçıyor doğrusu.