Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Hastalıkta 10 kaplan gücünde

Artık eminim! Ünlü çizgi roman kahramanı Kızıl Maske’den ödünç aldığım cümleyle anlatmam gerekirse Elvan, “Ormanda, 10 kaplan gücünde...” Neden mi böyle diyorum, anlatayım. Geçen hafta çarşamba günü Elvan’ı okuldan aldım, eve geldik. “Bugün çok keyifsizim anne. Galiba makarnayı çok yedim, ondan karnım ağrıyor” dedi. Bu nedenle akşam yemeğinde tabağını bitirmeyince üzerinde durmadım. Saat 20.30’da da “Beni uyutur musun?” diye yanıma geldi. Bu aralar favori kitabı olan Winnie the Pooh’dan birkaç sayfa okuduk, uyuyakaldı. İyi uykular öpücüğünü verirken fark ettim ki önceleri kendini azıcık hissettiren ateşi artmış. Alarm zilleri çaldı bende.

Kerem ve Elvan’ın ateşi farklı şekillerde çıkıyor. Oğlumun ateşi 37.2 iken, 15 dakika sonra 38.8 olabiliyor yani ateş düşürücü için beklememek gerekiyor. Elvan’da ise durum daha farklı... Ateşi 37’yi geçince üstündekileri çıkarmak, alnına ve eklem yerlerine ıslak bez koymak ateşi kontrol altına almaya yetiyor ama bu kez durum farklıydı. Hemen ateş düşürücü verdim. Geceyi de ikişer saatlik nöbetlerle geçirdim.

Ertesi gün binbir güçlükle ikna edip Elvan’ı okula göndermedim. (O gün bale provası olduğu için muhakkak okula gitmesi gerekiyormuş.) Kah-valtıdan sonra saçlarını toplarken, ensesine ve kulağının etrafına dokunduğumda “Anneee acıyooor” diye feryat edince bir de ne göreyim, kulaklarının altı şişmiş. “Aaa kabakulak olmuşsun” deyip hemen doktorundan randevu aldım. Gittik Ali Bey’e. Meğer bizim küçük kız kabakulak olmamış. Lenf bezleri iltihabı imiş hastalığı. Yapılan kan testlerinde normal değeri 4.6-10.2 aralığında olması gereken beyaz kan hücrelerinin miktarı 20.1 çıktı. İltihabi durumlarda kanda miktarı artan CRP proteini ise 75.77 mg/l oranı ile gözlerimin yerinden fırlamasına neden oldu. Çünkü bu proteininin en fazla 2.8 düzeyinde olması gerekiyor. Bu değerlerin yüksekliği vücuttaki mikrop sayısının ne kadar çok olduğunu gösteriyor. İşte böyle ağır iltihabi bir durumla aslanlar gibi savaşmış benim kızım. Oysa ortalıkta gülüp oynuyordu, boynuna dokunmasam belki o gün götürmeyecektim bile doktora. “Bu da bana ders olsun” dedim içimden.

Hastalığa yol açan nedenlere gelince... Genellikle önceden geçirilmiş üst solunum yolu hastalığının tam iyileşmemesi ve mikropların kana karışması ile görülüyormuş hastalık. Şişen lenf bezinin eski halini alması kimi zaman aylar sürüyormuş. Eve döner dönmez doktorun verdiği antibiyotik tedavisine başladık. Onuncu gün yani bugün  kontrole gideceğiz. Sonuçları merak ediyorum, Elvan’ın telaşı ise yine kan alınmasında. “Acıdı ama çabuk geçiyor. Hem çok cesurdum” derken daha önce attığı çığlıkları unutmuşa benziyor.

ANNENİN AJANDASI

Eğlensin öğrensin

Çocuklarımızın hepsi farklı, ihtiyaçları da. Hele de ilk doğduğu günlerde... Molfix, bebeğinizin doğumundan itibaren 1-3 hafta arasındaki dönemde göbek bağı için gereken ideal koruma için yeni doğan bebek bezi hazırladı. Türk Pediatri Kurumu’ndan onaylı yeni doğan bebek bezi, göbek bağı oyuntusuyla göbek bağının hava alarak daha hızlı iyileşmesini sağlayacak.

Kazançlı alışveriş için hazır mısınız? Kanz ve S&D mağazalarında 2012 İlkbahar/Yaz koleksiyonu ürünlerinde avantaj dönemi başladı. Tekstil ürünlerinden iki ürün alan Kanz Club Card sahiplerine bir ürün anında hediye ediliyor. 0-16 yaş grubu için hazırlanmış rengarenk koleksiyon sizleri bekliyor.

Bebekler oyun oynamaz demeyin! Mikado Çocuk’tan, bebek ve çocuklarıyla birlikte evde zaman geçiren aileler için hazırlanan 50 Eğitici Aktivite serisi, doğumdan beş yaşa kadar çok az bir ekipmanla rahatça yapılabilen aktiviteler öneriyor. Ev ortamının ilham veren atmosferinde, çocukların ya da bebeklerin daha iyi ve hızlı öğrenebildiklerini kanıtlayan pek çok araştırma bulunuyor. Siz de bu oyunlarla çocuğunuzu daha iyi tanımaya, birlikte eğlenceli vakit geçirmeye ne dersiniz? Sally ve Phill Featherstone’un yazdığı kitaplarla ilgili ayrıntılı bilgi www.mikadococuk.com internet sitesinde.

DİJİTAL ÇAĞIN ÇOCUKLARI

Ajandaya önemli bir not... “Aile boyu mutluluk” mottosuyla kapılarını açan Trump Towers Mall, aile ve çocuk ilişkilerine ışık tutacak çok önemli bir konferansa ev sahipliği yapıyor. Bugün, 15.00-17.00 saatleri arasında Klinilk tarafından düzenlenen konferansta uzman doktorlar, ailelerle birlikte dijital çağın çocuklarını irdeleyecek. Konferans, dijital devirde çocuk yetiştirmek, anne, baba-çocuk ilişkisi, dijital ortamların çocuk sağlığı üzerine etkileri gibi konu başlıkları çerçevesinde Prof. Dr. Barbaros Ilıkkan moderatörlüğünde, uzman Klinilk doktorlarının sunumlarıyla gerçekleşecek. Trump Towers Mall ziyaretçilerine açık olarak gerçekleştirilecek konferansa katılan ziyaretçilerin çocukları gün boyunca çocuklara özel hizmet veren MiniMall katındaki aktivitelerden de ücretsiz olarak yararlanabilecek.

 Anneler için çocuk yetiştirmenin önemli virajlarından biri de onlara tuvalet alışkanlığı kazandırma sırasında alınıyor. Üstelik bu virajda yapılan yanlışlar, çocuklarda güven kaybına neden oluyor. Bunun önüne geçilmesi için Selpak, Tuvalete Merhaba projesiyle anneleri bilgilendirmeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de kurulacak Selpak Tuvalete Merhaba Evleri’nde annelerle buluşan Selpak, çocuklara doğru kişisel hijyen alışkanlıkları kazandırmayı hedefliyor. Bengi Semerci Enstitüsü işbirliğiyle açılan www.facebook.com/Selpakadresinden 45 binin üzerinde anne deneyimlerini ve merak ettiklerini Prof. Dr. Bengi Semerci ile paylaşarak çocuklarının tuvalet eğitimi sürecinde yapmaları ve yapmamaları gerekenleri öğrendi.

Daha sağlıklı bir toplum için bilinç yaratmak adına birbirinden farklı sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren Scotch-Brite’ın temizliğin önemini anlattığı öğretici ve eğlenceli tiyatro oyunu Temiziz, ikinci yılında binin üzerinde öğrencinin katılımıyla Çorum’da ve kente bağlı tarihi Hattuşaş’ta sergilendi. Hattuşaş’ta, çevre köy ve ilçelerden gelen çocukların büyük kısmı ilk kez tiyatro izlemiş oldular. Scotch-Brite’ın Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TOÇEV ile ortaklaşa yürüttüğü Temiziz çocuk tiyatrosu, kapalı tiyatro salonlarından çıkarak çocuklarla açık havada buluştu.