Hatay Caddesi’nin Hali-Pür Melali

Yıllardır Hatay caddesinden geçmemeye çalıştım. Ama dün oradan geçme durumunda kaldım. O cadde üzerinde metro inşaatı adına bir mühendislik rezaleti yaşanıyor, işin yönetiminde büyük bir aymazlık görüyorum. Üçyol-Fahrettin Altay arasındaki mesafe 5,5 km. Burada yerin altında metro inşaatı dolayısı ile yedi yılı aşkın bir süredir trafik arka sokaklara saptırılmış. Tali yollar, trafiği taşıyamıyor, trafikte hem yavaşlama ve hem de yolların karıştırılarak zaman kaybı yaşanıyor. Tanıdığım bir çok kişi (kendim dahil) cadde üzerindeki evlerini terk ettiler. Sabırla caddenin normal düzenine geçmesini bekliyor. Yedi yıl bekledik, daha ne kadar bekleyeceğiz.

Mühendislik rezaleti, yolun altındaki çalışmalar için çok sayıda havalandırma şaftının açılarak bütün yolun kullanılmaz hala getirilip yıllarca basit bir metro tünelinin açılamamasıdır. Bu kadar mesafenin delinmesi için 50 kişiden az bir iş gücünü çalıştırmak yeterli. Metronun esas maliyeti, delinen tünelin içinin döşenmesi, vagonlar ve elektronik kontrol sistemidir. Yani Hatay Caddesindeki rezaleti altı ay içinde bitirmek mümkündü. Paramız yoktu onun için iş uzadı demek kolaycılık. Trafiği rahatlatacak tedbirler, pahallı çözümler değil. Üç yıla yakın bir zamandır, inşaatı belediye üstlenmiş durumda. Bundan önce iki müteahhit işe girişmiş, ama sözleşmeleri feshedilmiş. Bu fesihlerin ikisinin de doğru ve haklı olduğunu düşünelim. Pekiyi üç yıldır neden bu delme işlemi tamamlanıp Hatay Caddesi normal trafiğe açılamıyor. Sayın başkan bunu sorgulasın, bakın siz o yetkililerinin öne süreceği saçmalıklara. Orada çalışanların hemen hemen hiç biri metro için tünelin delinmesi rüyasını görmüyor. Halka zulüm ettiğin inin farkında bile değil.

Ben sayın başkana bir tavsiyede bulunacağım. Eldeki tünel delme makineleri yerine elli kişiyi kazma kürek, keski ve manevele ile görevlendirseniz, bir yılda bitebilecek tünel kazım işini bitirtemeyen ilgililerin hepsini mezarlıklar müdürlüğünde görevlendirin. Onların yerine birbirlerine çelme takmayan, yandaş tayini ve bazılarının yaptığı gibi cebini düşünmeyen insanları koyun Hatay Caddesindeki bu eziyeti bitirin. Teknik bilgi isteniyorsa, Karşıyaka tünellerini altı ayda delen guruptan alın. Ülkemizde bu tünelleri açacak on firmadan fazla yetkin guruplar var. Delme işlemini yapın ki Hatay Caddesi normal yaşantısına dönsün. Yani delme işi ile içinin tefrişi ve diğer işleri ayırın. Kısa sürede Hatay Caddesini tutsaklıktan kurtarın.