İftar sofranıza renk katın

Sofranıza hafif, lezzetli, renkli ve hepsinden önemlisi farklı lezzetler eklemeye hazır mısınız? Kullandığım tüm malzemeler muhtemelen zaten hep iftar sofrasınızda var ama inanın onları hiç böyle görmediniz. Denemelisiniz!

Havuç, ıspanak, taze fasulye, patates, şeftali! Bunlar aslında hep elimizin altındaki malzemeler. Hedefim, birkaç küçük dokunuş ve farklı aromalarla onları rutinlikten kurtarıp iftar sofrası için ‘hafif’ bir şeyler hazırlamak. Üstelik herbirinin tam da mevsimi, en güzel zamanları... Bugün ikisi yemek yerine bile geçebilecek üç salata ve çok basit ama lezzetli, üstelik çok hafif bir tatlı yapacağım.

Salatalardan birinde bol miktarda yemiş kullanacağım için iftarın olmazsa olmazı yemişlerin sofrada ayrıca bulunmasına da gerek kalmayacak. Siz belki yanına hafif bir ızgara köfte veya etle mönüyü tamamlarsınız. Aslında çiğ börek gibi bir hamur işi bile iyi tamamlayabilir bu mönüyü...

BOL  YEMİŞLİ ISPANAK SALATASI

Bu salata için bebek ıspanak kullanıyorum. Ispanakları yıkadıktan sonra sadece sıcak suya batırıp çıkartın, haşlamayın. Süzüp zeytinyağı ve limonla harmanlayarak servis tabağına taban yapın. Üzerine ufalanmış ekmek kırıntısı, kavrulmuş çam fıstığı, kuru üzüm ve biraz da haşlanmış nohut ekleyin. Sonra üzerine biraz toz şeker, tuz, limon ve zeytinyağını çırpıp gezdirin.

BİR  GÜN  SONRA DAHA  LEZZETLİ

Herkesin bir yoğurt yeme şekli olduğu gibi her aşçının da bir patates salatasını yapış şekli vardır, inanın! Bu tarifte taze patates kullanacağız ki şimdi tam zamanı. Yani tahmin edilen ve bilinenin aksine patates yıllık bir sebze değil elbette onun da taze olduğu mevsimler var. Patatesleri temizleyip küp olarak doğrayın ve tuzlu suda haşlayın. Ben fasulyenin suyunda haşladım. Bu arada önceden haşlanmış tavuk göğsünü küçük küçük didin. Kornişon turşuyu doğrayın. Sosu için iki kaşık light mayonez, süzme yoğurt ve biraz limon suyunu iyice çırpın. Haşlanan patatesleri, süzerek sıcak sıcak bu sosun içine atın. Hafif ezerek karıştırın. İçine tavuk eti, turşu ve arzu ettiğiniz farklı malzemeleri ekleyin, buradaki önemli ayrıntı sosu ve ezerek kullanılan patatesler. İkinci tabağımız da böylelikle hazır!

HAVUÇ  SALATASI  ÇOK MU TANIDIK

Bir avuç çalı fasulyeyi şeritler halinde doğrayıp az tuz atılmış suda, rengini kaybettirmeden dirice haşlayın. Bir kapta elma sirkesi, zeytinyağı, ince kıyılmış taze kişniş, bir diş ezilmiş sarımsak, biraz tuz ve toz zencefille iyice çırpın. Haşlanan fasulyeleri sosun içine koyup güzelce harmanlayın. Bu arada üç-dört adet (kişi sayısına göre) havucu rendeleyin. Ardından rendelediğiniz havuçları çok az zeytinyağı ve limon suyuyla harmanlayıp tabağa taban olarak yayın. Üzerine fasulyeleri gelişigüzel serpiştirin. İşte bu kadar basit.

BİZİM AİLENİN YEMEĞİ

Bulgur pilavlı külbastı

İstanbul’dan Ayşe Gülümser kuzu külbastıda çok iddialı olduğunu ve tüm davet sofralarında bu yemeğin yer aldığını söylüyor.

KÜLBASTI için: 500 gr kuzu pirzola

Marine için: Bir adet kuru soğan, iki diş sarımsak, bir yemek kaşığı biber salçası, iki yemek kaşığı sıvı yağ, tuz, karabiber, kekik

Pilav için:  Üç yemek kaşığı tereyağı, bir su bardağı pilavlık bulgur, bir adet kuru soğan, üç adet domates, iki adet sivri biber, iki su bardağı kaynamış su

Yemeğin üstü için: Bir yemek kaşığı tereyağı, iç badem, dolmalık fıstık

Kuzu etlerinin marinesi için rendelenmiş soğan, diğer malzemelerle karıştırılarak üç saat buzdolabında bekletilir. Ardından kuzu etleri tepsiye dizilip fırına verilir.

Bir tencereye tereyağı konur, küçük küçük doğranmış soğan,biber ve domates eklenip kavrulduktan sonra bulgur ve kaynamış su eklenip orta ateşte pişirilmeye bırakılır. Hazır olunca pilavın üstüne pişen kuzu eti ve tereyağıyla kavrulan iç badem ve dolmalık fıstıklar konarak servis yapılır.