İftarda yemek seçimleri

Modern yaşamın beslenme alışkanlıkları iftar yemeklerini de etkiledi. Menülerde yapılan yanlış seçimlerin faturasını hem mideniz hem de cebiniz ödemesin.

Ülkemizde ramazan ayının da gelmesiyle hızlı gıda tüketim olanağı sunan yerlere talep de artmaya başlamıştır. Geleneksel damak zevkini sunan kebap, döner, lahmacun, kokoreç gibi lokantaların yanı sıra 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren ithal edilmeye başlanan batı ve Amerika tarzı besin öğelerini taşıyan hamburger, pizza gibi lokantalar da hizmet vermektedir. Bunların yanında daha sağlıklı beslenmek isteyenler içinde çeşitli mekanlar bulunmaktadır. Çeşitlilik, damak zevki, sağlık, temizlik ve hijyen, sunulan hizmetin kalitesi, kasada bekleme süresi, kredi kartı kullanımı gibi faktörler sayılabilir. Hazırlanan yiyeceklerde kullanılan malzemelerin özellikle et ürünlerinin belirli marka güvencesi altında olması memnuniyet yaratırken, besin değeri düşük, bazı yerlerde yiyeceklerin hazırlandığı alanların hijyen ve sağlık kurallarına uygun olmaması sağlık açısından risk faktörü oluşturmaktadır.

-Ev ziyaretlerinde: İftar sofralarının kıymeti düşünüldüğünde ev davetlerinde mutlaka gelen yiyeceklerden bazı seçimler yapmak ramazanda kilo yönetimi açısından oldukça önemlidir. Genele iftarı açarken hurma, peynir veya zeytin tercih etmeli yanına küçük bir parça pide yenmelidir. Şarküteri ürünleri tereyağı, kaymak gibi besinler asla tercih edilmemelidir. 1 tabak çorba ve ardından küçük bir pide ile 1 tabak yemek yeteri olacaktır. Doyumu artırmak için mutlaka salata yemek gerekir.

-Ev dışında öneriler: Birçok otel, restoran gibi mekanlar iftar menüleri planlamaktadır. Burada besin seçimine dikkat ederken başlangıç olarak peynirli ya da sebzeli bir dilim börek ardından bir porsiyon ızgara, tavuk veya kebabın eti veya kuzu şiş yanına mutlaka cacık, biraz pide ve salata tercih edilmelidir. Oruç açarken glisemik indeksi ve enerji yoğunluğu, yüksek patates kızartması, yağda kızartılmış burgerler, yağlı pideler, bol yağla hazırlanmış etli sebze yemekleri ve pirinç pilavı gibi besinler tercih edilmeyecek yiyecekler olmalıdır.