İki kızgın adam

Bağımsız Amerikan sinemasının iyi örneklerinden biri olan Hayatının Seçimi, yıldız oyuncular Liv Tyler, Patrick Wilson ve Terence Howard’un başarılı performansıyla kaçırılmaması gereken bir film...

Amerikan bağımsız filmleri gişe filmleri kadar başarılı yapımlar. Bu haliyle ABD, Hollywood’un yüksek bütçeli filmlerinin dışında bağımsızlar dünyasının da lideri olmaya soyunuyor. American Beauty, Crush gibi önemli filmlere Hayatının Seçimi ile devam ediyor. Yönetmen Matthew Chapman 25 yıllık aradan sonra Hayatımın Seçimi ile sinemaya geri dönüyor. Üstelik çok tartışmalı bir filmle bunu gerçekleştiriyor. Film işlediği konuyla çok önemli ama yönetmenin bakış açısıyla kısır bir deneme olarak kalıyor. Oyuncu kadrosu ise bu bıçak sırtı hikayeyi omuzlayacak isimlerden oluşuyor.

Kadın oyuncu olarak Liv Tyler var karşımızda. Yıllar onun güzelliğinden de birçok şey götürmüş. Aldığı kilolardan kurtulmuşsa da bunun etkileri hala gözüküyor. Ama bu dezavantaj garip bir şekilde rolünün gerçekliğine katkıda bulunmuş. Tyler filmde Shana adlı bir kadını canlandırıyor. Gençliğinde uyuşturucu ve bütün kötü alışkanlıklara bulaşmış Shana  tam dibe vurmuşken, geçmişi kendine benzeyen ama kurtuluşu dinde bulmuş Joe ile karşılaşır ve yeni bir hayata başlarlar. Bu ikilinin yeni taşındıkları yerde komşuları olan Gavin ve eşcinsel arkadaşı Chris ile çatışmamaları imkansızdır. Bir de Gavin ile Shana arasındaki cinsel çekim olayı iyice içinden çıkılmaz bir duruma getirir. Başka bir yerde ise polis memuru Hollis (Terence Howard) iki çocuğunun kendinden olmadığını öğrenir. Çünkü kısırdır. Eşini affedemeyecek ve ne yapması gerektiğini de bilemeyecektir. Tam bu noktada bir binanın tepesinde Hollis ile Gavin’in yolları kesişir. Birisi sevdiği için ölüme gidecek diğeri ise her şeye rağmen hayata devam edecektir. Kim yaşayacak kim ölecek filmi seyrederken göreceksiniz.

TARTIŞMALI SAHNELER

Bütün bu hikayenin altında inancı sorgulayan bir film Hayatının Seçimi. Shana’nın kocası Joe bütün bozulmuşluklarını Tanrı yoluna girerek düzeltir. Etrafındaki insanlara da bunu öğütler. Tanrının sesini insanlara taşımak artık asıl görevidir. Shana’nın yasak ilişkisi Gavin ile Joe’yu karşı karşıya getirir. Bu noktada inançlı ve inançsızların bir hesaplaşması söz konusudur. Özellikle Joe ile Gavin’in karşı karşıya gelip içine girdikleri bir diyalog var ki bu sahne bence çok tartışmalı. Yönetmen kendi tercihini hiç de tatmin edici olmayan bir şekilde izleyiciye dikte ettiriyor. İnanan Joe küçük bir dokunuşla yıkılıp fanatik oluyor, Gavin ise romantik ve yumuşak kişiliğiyle maddeci bir bakış açısını gölgeliyor. Hele Gavin’in Shana’ya “Neye inanıyorum sana göstereceğim” deyip, yere yatıp gökyüzünü göstermesi artık iyice klişenin ve karikatürize olmanın sınırlarını zorluyor. Film ne inancı ne ateizmi gerektiği gibi tartışabiliyor. Halbuki oyunculuklar mükemmel. Özellikle Patrick Wilson aşırı dindar fanatik rolünde harikalar yaratıyor. Ama rolün gerçekliği yönetmen sayesinde yerlerde sürünüyor tabii. Bu filmi seyrederken özellikle Joe ile Gavin arasındaki tartışma sahnesi bana 12 Kızgın Adam filmini hatırlattı. Tabii kalite bakımından aralarında dağlar kadar fark var. Ama en azından yazının başlığını bu filme gönderme olarak İki Kızgın Adam yapmayı tercih ettim. Herkese iyi seyirler...

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: The Ledge

Yönetmen: Matthew Chapman

Senaryo: Matthew Chapman Oyuncular: Charlie Hunnam, Terrence Howard, Liv Tyler, Patrick Wilson Tür: Dram, Gerilim, 

Yapım:2011, ABD, Almanya, 110 Dak.

Vizyondakiler

Soluksuz Gece

Şehrin en iyi polislerinden biri olarak bilinen Vincent, peşinde olduğu uyuşturucu satıcılarından yüklü miktarda kokain çalınca, çete Vincent’in oğlunu kaçırır ve uyuşturucuyu hemen getirmezse oğlunu öldürmekle tehdit eder.  Bir kaosun ortasında kalır.

FİLMİN KÜNYESİ:

Orijinal Adı: Nuit Blanche

Yönetmen ve Senaryo: Frederic Jardin

Oyuncular: T. Sisley, B.Ünel, J..Boisselier

Tür: Aksiyon, Gerilim

Yapım: 2011, Fransa

Madakaskar 3

Aslan Alex, Zebra Marty, Hipopotam Gloria ve Zürafa Melman hâlâ New York’a dönmeye çalışıyorlar. Tabii ki Kral Julien, Maurice ve Penguenler de onlarla birlikteler.  Yolculuk onları Avrupa’ya götürüyor.

FİLMİN KÜNYESİ:

Orijinal Adı: Madagascar 3: Europe’s Most Wanted

Yönetmen: Eric Darnell

Senaryo: N. Baumbach

Tür: Animasyon

Yapım: 2012, ABD, 90 Dak.

Mahşer Günü

Dehşet verici bir patlamanın New York’u yerle bir etmesinin ardından, birbirini tanımayan sekiz kişi yaşadıkları binanın sığınağına girerler. Kısa bir zaman sonra kapalı yerde kalmanın vermiş olduğu bunalıma, su ve yiyecek kıtlığına yenik düşerler. .

FİLMİN KÜNYESİ:

Orjinal Adı: The Divide

Yönetmen: Xavier Gens

Senaryo: Karl Mueller, Eron Sheean

Oyuncular: L. German, M. Biehn, M. Ventimiglia, M. Eklund

Tür: Bilim Kurgu, Gerilim

Yapım: 2011, Almanya, 110 Dak.

Liseli Polisler

YÖNETMENLİĞİNİ Phill Lord ile Chris Miller’in yaptığı ve başrollerini   Jonah Hill, Brei Larson,  Channing Tatum ile Dave Franco’nun paylaştığı film  08 Haziran’da Warner Bros tarafından vizyona çıkarılıyor.

FİLMİN KÜNYESİ:

Orijinal Adı: 21 Jump Street

Yönetmen: Phil Lord, Chris Miller

Senaryo: Michael Bacall

Oyuncular: Jonah Hill, Channing Tatum, Brie Larson, Dave Franco

Tür: Aksiyon, Komedi,  

Yapım: 2012, ABD, 109 Dak.

Blue Ray ve DVD'ler

BAŞSIZ KADIN (2007)

YÖNETMEN Lucrecia Martel, Arjantin gettolarını analiz ediyor. Bir trafik kazasının etrafında dolaşan eserin buradan çıkardığı süzgeç, seyirciye görülmeye değer bir sinema yapıtı armağan ediyor.

DVD: Mönü tasarımı iz bırakmıyor. Film: 8 / DVD: 4

Geceler Bizim (2010)

Steve Martino, Geceler Bizim’de usta yönetmen Ridley Scott’ın kurallarını vampirlere yakıştırmaya çalışırken onun kadar dönüşümcü değil. Filmde parti kültürü mercek altına almış.

DVD: Mönü tasarımının fazla uğraşılmasına karşın ‘karanlık’ tarafı tutmamış gibi. Film: 5 / DVD: 3

İçinde Yaşadığım Deri (2011)

PEDRO AImodóvar’un filminde marjinal bir ailenin geçmişi incelmiş. Almodóvar, ilk döneminin cüretkarlığı ve ikinci dönemin ciddiyetini harmanlamış.

DVD: Ekstralar açısından zengin ama ‘kaliteli’ aktarımı sıkıntılı. Film: 8 / DVD: 6