Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

İki yaşından önce altı yaşından sonra

Anneler bir araya gelince önce havadan sudan, sonra biraz olan bitenden, ardından da kendi çocuklarından bahsediyor. Şaşacak bir şey yok elbette. Çocuklara ait konular ise mevsimlere göre değişiyor. Önceki haftaların okul, ders, karne konularının yerini tatil aldı. Bizim grubun ‘trend topic’inde ikinci sırada sünnet yer alıyor. Demek ki erkek anneleri ağırlıkta... Kimi henüz çok küçükken yaptırmış, kimi beklemiş biraz. Kerem, fıtık ameliyatı olurken sünnet de edilmişti ya, biz rahatız o yönden. Oysa oğlu henüz üç yaşında olan bir arkadaşımın kafası hayli karışık. Malum sünnetin dini gereklilik olarak görülmesinin yanı sıra toplumsal olarak da bir önemi var. Anneler ve babalar, hatta dedeler ve büyükanneler için daha çok önem taşıyor sünnet düğünleri. Bu arada gelen mailler de sünnet ağırlıklı olunca, konunun uzmanından fikir alayım dedim. Universal Kadıköy Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Olcay Çiçekler, çocukların fizyolojik ve psikolojik açıdan uygun olduğu dönemlerde sünnet edilmesi gerektiğini vurguluyor: “2-6 yaş grubundaki çocuklar, sünnet işlemini cinsel bölgelerinde travma olarak görüyor ve psikolojik olarak kötü etkilenebiliyor. Acil cerrahi müdahale gerektirmeyen durumlar dışında bu yaş grubundaki çocuklara sünnet işlemi uygulanmamalı. Sünnet için ideal zaman doğum sonrası kabul edilebilir.”

HASTANEDE YAPTIRILMALI

Sünnetin cerrahi bir operasyon olduğunu belirten Çiçekler, uzman doktorlar tarafından hastane ortamında yapılması gerektiğini de hatırlatıyor: “Eğer çocuğunuzda hipospadias denilen idrar çıkış deliğinin penisin alt kısmına açılması, epispadias denilen deliğin üst tarafa açılması durumu ya da doğuştan başka bir bozukluk varsa, ileri yaşlarda yapılması gereken düzeltme ameliyatında sünnet derisi kullanılabileceği için sünnet operasyonu bekletilebilir. Bu durumların gözlenmediği durumlarda sünnetin doğum sonrası yapılması tavsiye edilebilir.”

Oysa aileler yenidoğan döneminde sünnet yaptırmaktan kaçınıyor. Çocuğun yenidoğan döneminde sünnet ettirilmesi, düğünün ise sonraki yıllarda yaptırılması da uzmanların önerileri arasında.

ANNENİN AJANDASI

Ateşini uzaktan ölçün

Hasta olduklarında bebeklerin ateşini ölçmek zor olabiliyor. Uzun süre hareketsiz durmak istemiyorlar ya da kulaktan ölçüm yapmak onları rahatsız ediyor. Medisana, geliştirdiği FTN Uzaktan Ateşölçer ile bebeklerin ateşini onu rahatsız etmeden 5 cm. uzaktan ölçüyor. Aynı zamanda mama ve banyo suyu sıcaklığını kontrol etmede de kullanılabiliyor.
Epilepsi hastalığının önüne geçmek için erken teşhis ve koruyucu önlemler konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, Sanofi’nin desteği ile 2007’den beri “Epilepsi ve Ben” isimli resim yarışmasını düzenliyor. Yarışmaya son başvuru tarihi 31 Ağustos. Başvuru formları ve detaylar için www.epilepsiveben.net adresini ziyaret edebilir ya da (212) 325 3232 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Kirpi değil Kipri!

Hayvan hikayeleriyle çok sevilen İngiliz yazar Dick King-Smith’in klasikleşmiş kitaplarından biri olan Kipri, şimdi Türkçede! Karşıdan karşıya geçmenin güvenli bir yolunu arayan cesur kirpi Azmi daha ilk denemesinde başından büyük bir darbe alır, konuşması bozulur, kelimeler ve harfler birbirine karışır. Kipri, komik hikayesiyle çocukların gönlünü fethedecek. Hayykitap’ın Yaşasın Çocuklar serisinden çıkardığı kitap 7 TL.
Koşmayı seven çocuklara iyi haber... Koşu, yürüyüş ve fitness gibi sporlar için ürettiği modelleriyle tanınan New Balance ayakkabıları çocuklar da çok seviyor. New Balance Kids 993, uzun mesafelerde deki üstün konforuyla da öne çıkıyor. Ayakkabıları www.shopvepa.com adresinden de bulabilirsiniz.