Kağıthane’de yazlık sinema

Yazın sonlarına yaklaştığımız şu günlerde yazlık sinema heyecanını yaşamak için bir fırsat daha sinemaseverleri bekliyor. Bayramdan sonra 24 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında on gün boyunca Kağıthane Hasbahçe’de yerli ve yabancı filmlerden karma bir seçme seyirciyle buluşuyor.

Kağıthane Belediyesi’nin mekana yaraşır bir anlayışla düzenlediği, Haliç’e kavuşan Kağıthane deresinin düzlüğünde hizmete açtığı Sadabad civarındaki hasbahçe geniş yeşil alanlarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca yazlık sinemaların vazgeçilmezleri olan çekirdek, patlamış mısır ve gazoz da seyredilecek filmlerin hikayesine eşlik edecek.

***

Kağıthane Belediyesi’nin düzenlediği sinema günlerinde altı yerli ve dört yabancı film yer alıyor. Bugünlerde dizisinin çekilmesiyle gündeme gelen, Şule Yüksel Şenler’in ünlü eseri ‘Huzur Sokağı’ndan uyarlanan Birleşen Yollar seyirci karşısına çıkıyor. Yücel Çakmaklı’nın 1970 yılında çektiği ve Milli Sinema akımını başlatarak Yeşilçam’da çığır açan film, farklı dünya görüşlerinden gelen iki genç insanın yollarının kesişmesini ve arada yaşanan zihniyet sancılarını işliyor. Eser, sinemamızda ilk kez yerli manevi değerleri bu coğrafyanın köklü kültür unsurlarıyla ele almasıyla öne çıkıyor. Diğer çalışma Kurtlar Vadisi Filistin, Mavi Marmara’ya yapılan baskınla açılıyor ve Filistin’in bugün yaşadığı sorunlara ayna tutarak, onların kökenine inmeyi deniyor. Yönetmenliğini Zübeyr Şaşmaz’ın yaptığı çalışma, aksiyon tarzında hızlı sahneleriyle dikkat çekiyor ve Filistin’e yaşatılan acılara mukabil İsrail’e gerçek manada olmasa da sanal dünya cinsinden bir ders veriyor. Esin Orhan’ın yönettiği ve bir animasyon sineması örneği olan Allah’ın Sadık Kulu, gerçek olaylardan yola çıkarak Bediüzzaman’ın çileli hayatını, Barla’da geçen sürgün günlerini canlandırıyor. Hüdaverdi Yavuz’un gerçekleştirdiği Eşrefpaşalılar, İstanbul’a yerleşen ve biri namusuyla bir kahve işleten ve diğeri mafya işlerine karışan iki dostun karşı karşıya gelmesini anlatıyor. 1977 yapımı bir Kemal Sunal güldürüsü olan ve Zeki Ökten’in çektiği Çöpçüler Kralı, zor şartlarda süregiden bir meslek dalını bir aşk hikayesi de ekleyerek mizahi bir şekilde perdeye getiriyor. Faruk Aksoy’un yapımı Fetih 1453 ise, İstanbul’un fethinin hikayesini belli bir yorum çerçevesinde aktarıyor.

Programda gösterilecek olan yabancı filmlerden Hugo, dünyaca ünlü yönetmen Martin Scorsese’in, bir çocuğun gözlerinden sinemanın doğuşuna bir saygı duruşu olarak zuhur ediyor. Babamın Penguenleri, Jim Carrey’nin oyunculuğuyla, evine gönderilen penguenlere bakmak zorunda olan bir adamın zaman içinde gelişen hayvan sevgisini işliyor. Bir diğer penguen hikayesi olan Neşeli Ayaklar, bu sevimli hayvanların maceralarını animasyon tekniğiyle beyazperdeye ulaştırıyor. Bir diğer çizgi film çalışması olan Sevimli Kahraman’da, albino olduğundan dolayı farklılık sergileyen bir koalanın başından geçenleri anlatıyor.

Yazlık sinemanın tadını bir kez daha yaşamak isteyenleri Kağıthane-Hasbahçe olanca misafirperverliğiyle bekliyor. Ramazan bayramı, bütün müslüman ve insanlık alemine mübarek olsun.