‘Kanlı mı olacak kansız mı?’

Başlıktaki cümle 15 yıl önce biraz da sağa sola çekilerek parti kapattırdı, post-modern bir darbenin gerekçelerinden biri yapıldı.

Bunu en iyi bilen kişilerden biridir Mehmet Ali Birand. Televizyonculukta iyi spot yazmak önemlidir ya, bunu da en iyi bilen ve uygulayan isimlerden biridir Birand. Ama bilmek yetmiyormuş demek ki...

Mehmet Ali Birand herkesin futboldan son derece gerildiği bir ortamda Fenerbahçe-Galatasaray maçını konuştuğu 32. Gün’de “Final kanlı mı olacak kansız mı olacak?” spotunu kullandı. Hem de bir değil birkaç kere...

***

 

Türkiye’de televizyonun ilginç bir etkisi var. 2000’li yılların başını hatırlayın. Gerçekten intihar etmek isteyenler Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne, intihar bahanesiyle mesaj vermek isteyenler Bogaziçi Köprüsü’ne gidiyordu.

Ne zaman ki televizyonlar o intihar şovlarını yayınlamaktan vazgeçti, köprüye çıkanlar da bıçak gibi kesildi. Birand ve sosyo ekonomik çevresi için futbol eğlence aracıdır ki olması gereken de budur. Ancak şiddetin fanatiklerle sınırlı kalmadığı bir dönem yaşıyoruz.

Kulüp başkanıyla rakip futbolcunun soyunma odası koridorlarında kavga ettiği bir ortamda böyle spot olmaz...

Denilebilir ki stadyumda sadece Fenerbahçeli taraftarlar olacak, o yüzden çok gerginlik olmaz. Size öyle geliyor, Türkiye’de kahvehaneden restorantlara ve alışveriş merkezlerine kadar bir sürü yerde her iki takımın taraftarları maçı bir arada seyredecek.

Unutmayalım ki geçen senelerde İstanbul’da oynanan maçların Anadolu’da çıkan kavgalarında insanlar ölmüştü...

***

 

Birand’ın haberciliğini, insanlığını, dede halini çok severim. Ekranda kırdığı potlar ya da rejiye fırça atarken yakalanmış olması Birand’a zarar vermez. Zaten doğal ve kendisiyle barışık biri olduğu için bunca yıldır ekranlarda olan birinden söz ediyoruz.

Gereği ve zamanı olmayan bu spot Birand’a zarar verdi...  Dostlarla dalkavuklar arasındaki fark hatayı söylemekten geçer ya, kusura bakmasın...