Kara Şövalye’ye yazık ettiniz!

Batman serisinin son filmi Kara Şövalye Yükseliyor  oyuncu kadrosu ve aksiyonlarıyla tam bir görsel şölen. Ancak inceden Amerikancılık, komünizm ve El Kaide mesajları rahatsızlık verici.

BATMAN 1989’dan beri birçok kez sinemaya aktarıldı. İlk iki filmi Tim Burton, sonraki iki filmi Joel Schumacher çekti. 2005’teyse yepyeni bir macera başladı. Christopher Nolan’ın çektiği bu Batman’i Christian Bale canlandırdı. Batman Begins, The Dark Night ve bu hafta vizyona giren The Dark Night Rises - Kara Şövalye Yükseliyor filmleri daha önceki örneklerine göre çok daha karanlık bir atmosfere sahip. Filmin galasında yaşanan ve 12 cana malolan saldırıysa bu karanlığı daha da büyütüyor.

2008’de vizyona giren The Dark Night’ ta Batman Harvey Dent yani kötücül Çift Surat’ı ve Joker’i yenerken kendisi de yaralanmış ve sevgilisi Rachel Dawes ölmüştü. Ve onu bu ikincil hayattan kurtaracak kadını kaybedince hayata küsüp evine kapanmıştı. İşte tam bu noktada son film Kara Şövalye Yükseliyor’un hikayesi başlıyor. Gotham şehri son olaylardan sonra kanuna ve düzene kavuşmuş, eski valinin ismiyle özdeşleşen Dent kanunları sayesinde haydutlar ve serseriler demir parmaklıkların ardına hapsolmuş. Bruce Wayne ise hayata küsmüş, Batman kostümlerini çıkarmış, inzivaya çekilmiş. Halbuki eski düşmanı Rhas Al Ghul’un çocuğu Gotham’ı yok ederek babasının intikamını almak için şehre gelmiştir. Batman uzun bir dinlenmenin sonunda şimdiye kadarki en güçlü düşmanıyla karşılaşacaktır. Bu mücadele onun hayatının mücadelesidir ve faturasını hayatıyla ödeyebilir.

TEK KÖTÜ BANE

Nolan’ın senaristlerinden biri olduğu Batman, ilk bakışta iyi bir aksiyon. Muhteşem bir kadro var filmde, Christian Bale, Gary Oldman, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Joseph Gordon Levitt ve usta oyuncular Morgan Freeman ile Michael Caine. Yani çok kalabalık ve başarılı oyuncular topluluğu. Bütün bunlara rağmen filmin alt metinlerine girdiğimizde ince göndermeler bizi rahatsız ediyor. Gotham halkını zengin ABD toplumuyla bir tutuyor. Bu zenginlikten rahatsız olup sosyal devrim yapma maskesi altında intikam terörü estiren Bane ve adamlarını ise komünizm ve El Kaide ile özdeşleştiriyor. Yani ABD’nin savaştığı, uğraştığı her şey terörist Bane ile vücut buluyor.

İş sadece bunla da bitmiyor. Gary Oldman’ın canlandırdığı Komiser Goldman ile çaylak polis Blake arasındaki bir konuşma insan haklarını cayır cayır ihlal eden şu anki iktidar sistemini güzelliyor. ABD’de Müslümanlara yapılanlar, izinsiz dinlemeler, nedensiz tutuklamalar, kendi toplumlarına yaptıkları benzer uygulamalar Komiser Gordon’un ağzından şu şekilde savunuluyor: “Şu an uyduğun kurallar düşmanların arkasına gizlendiği duvarlar olabilir. Her şey kanunlarla düzenlenemez. Bazen sen elini kirletme diye başka bir dostun pisliğin içine elini daldırır. Dua et de benim dostum gibi bir dost edinebilesin. Senin için o pisliğe elini daldırmaktan korkmayan bir dostun olsun.” Bu konuşmada Amerikan toplumunun terör korkusundan yararlanan uygulamaların izlerini görebiliyoruz. Haydutların başı olan Bane karakteri de esir aldığı bir stat dolusu Amerikalıya şöyle diyor: “Zenginler kendi sistemlerini kurmuşlar, siz bir devrimin başlangıcındasınız. İnsanlar ancak ihtiyacı olduğu kadar paraya sahip olmalı. Fazlası toplumundur. Gidin ve alın. Biz devrimi başlattık.” Bu sözler ile Bane güya kapitalist sistemi eleştirerek komünizmi yüceltiyor ama filmin sonunda savunduklarıyla beraber yerin dibine batıyor. Ve tabii hikayenin kötü adamı. Kötü adamlar Amerikan kapitalizminin nedense düşmanı oluyor. Christopher Nolan’ın çektiği üç filmin hiçbiri Kara Şövalye Yükseliyor kadar böylesine açıkça ABD politikalarının yanında yer almamıştı. Batman’i bile harcadılar. Ne diyelim?

Orjinal adı: The Dark Knight Rises

Yönetmen: Christopher Nolan

Senaryo: Christopher Nolan Jonathan Nolan

Oyuncular: Christian Bale,

Anne Hathaway, Tom Hardy

Tür: Aksiyon, Dram, Gerilim 

Yapım: 2012-ABD,

İngiltere,Hindistan

BLURAY VE DVD'LER

KARANLIKTAN KORKMA  DON’T BE AFRAID OF THE DARK (2011)

1973 tarihli Karanlıktan Korkma filmini aynı adla uyarlayan Troy Nixey, 80’ler ruhunu hatırlatan yaratık filmi konsepti içinde günümüze uygun bir seyir açıyor. Perili ev filmi gibi başlasa da bir süre sonra ‘aristokrasinin yaşadığı malikanenin dışındaki at arabası’ motifleriyle daha farklı şeylerin izini sürmeye başlıyor.

Film: 5 / DVD: 4

YENİ YIL  HIJEM TIL JUL (2010)

MİNİMALİST filmleriyle Norveç sinemasının kendi tavrını belli etmiş yönetmeni Bent Hamer ‘noel filmi’ konseptinde sayısı 10’a varan karakteri ele almış. Filmin siyahi-müslüman bir kız ve daha nice ayrıksı karakterle ilerlemesi şaşırtıcı değil. Zira yönetmen burada o ‘dışarıdan gözüktüğü kadarıyla pasparlak’ tablonun yapaylığını ti’ye almak istemiş.

Film: 6 / DVD: 2

SAVAŞÇI WARRIORS WAY (2010)

KILL Bill ekolünden devreye giren bir ‘weird western’ (Birkaç türü iç içe geçiren bir western alt türü) denemesi sunan Savaşçı, belli ki iyi niyetli bir Wuxia (Çin dövüş sanatı anlatımları) esintili fantastik dünya portresinin yol haritasına sahip. Ama Sngmo Lee’nin bütün becerisine karşın bilgisayar oyunu demosu görüntüsü deneyimsizlikten kaynaklanıyor.

Film: 4 / DVD: 4

Vizyondakiler

Kayıp

JILL Parrish, gece vardiyasındaki işini bitirip eve döndüğünde kızkardeşi Molly’nin kaçırılmış olduğunu görür. Kendisi de bir yıl önce kaçırılmış ama canını kurtarmıştır. Polisse Jill’in aklını kaçırdığını düşünmekte ve ona yardımcı olmamakta. Jill kardeşini kurtarmak için harekete geçer.

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: Gone Yönetmen: Heitor Dhalia

Senaryo: Allison Burnett Oyuncular: Daniel Sunjata Amanda Seyfried, Jennifer Carpenter Tür: Gerilim Dram Yapım: 2012-ABD

Max Maceraları 2

SEZEN Aksu’nun seslendirdiği filmde Max, güç kristalini ele geçirmemesi için Gölgelerin Efendisi ile ezeli mücadelesini sürdürüyor. Fakat bu sefer Max ve arkadaşlarının karşısına Gölge Yarasaları ve Gölge Örümcek de çıkıyor. Son güç kristali maalesef Gölgelerin Efendisi’nin eline geçiyor. Şimdi Aslan Krallığı’nın kurtuluşu gerçekten tehlikede...

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: Max2 Yönetmen ve Senaryo: Salvador Simo Seslendirenler: Yekta Kopan, Özge Özpirinçci, Sezen Aksu Tür: Animasyon Yapım: 2012-Tayland