Kas hapı kadını erkekleştiriyor

Kas kütlesini artıran steroidler, pek çok sağlık sorununu gündeme getirdi. Bu haplar kadınlarda kalıcı ses kalınlaşması gibi birtakım erkeksi gelişmelere yol açabiliyor. 

Son yıllarda toplum sağlığında diyet hapları gibi bilinçsizce kullanılan vücut geliştirme hapları da tehdit oluşturuyor. Halk arasında doping ilaçları, kas ilacı olarak bilinen  steroidler ölümcül tehlikeler barındırmasına rağmen, fitness programlarında leblebi gibi tüketiliyor. Steroidler hasta kişilerin tedavisinde sadece tıbbi amaçlar için kullanılıyor. Bu hapları performansı artırmak için kullanmak ciddi sağlık risklerine neden oluyor. Steroidlerin kas yoğunluğunu artırma amacıyla kullanımlarının neden olduğu yan etkilerden bazıları büyümenin engellenmesi, akne, sesin kalınlaşması ve cinsiyet organlarındaki değişikliklerdir. Bu etkiler uzun süre kullanımda kalıcı olabiliyor. 1956 Moskova Dünya Olimpiyatlarında Rus sporcuların testesteron kullanması sonucu batılı sporcuların Ruslarla eşit koşullarda mücadele etmesi için alternatif olarak dianabol adlı anabolik steroid geliştirilmiştir. Aşırı dozlarda kullanılan ve kısa zamanda bir tutku haline gelen dianabol kullanımını geliştirilen diğer anabolik steroidler izlemiştir. Steroid kullanan sporcular daha kuvvetli ama sağlıksız kolesterol düzeyi, kas felci, karaciğer tümörleri ve prostat sorunlarını içeren ciddi yan etkilere maruz kalmışlardır.

Adale güçleniyor moral çöküyor

Araştırmalar steroidlerin ruh halinde değişikliklere yol açtığını ortaya koyuyor. Yüksek doz anabolik steroid kullanımının kişiyi ruhen çok değişken, içe dönük, çabuk, sıkılan, hırslı, öfkeli, saldırgan yaptığı hatta intihara sürükleyeceği öne sürülüyor. Düşük dozlarda alımın bile negatif ruh hali uyandırdığı, depresyon ve hipomaniye neden olduğu bilinmektedir. Özetle; sağlığı riske sokmamak için, kas gelişimi; beslenme ve egzersizle sağlanmalı.

ET, TAVUK VE BALIK YEMEK EN DOĞRUSU

Amino asitler proteinlerin yapı taşıdır. Sporcular anabolik etkiyi uyarma, kilo kaybı ve kas yoğunluğunu artırma amacıyla amino asitleri kullanır. Yiyeceklerle alınan tablet veya toz olarak tüketilen amino asitler vücutta aynı şekilde metabolize olur. Doku protein sentezi için organizmanın 20 amino aside gereksinimi var.  Amino asitlerin  kas yoğunluğuna etkisi yiyeceklerden sağlanan proteinden farklı değildir. Fazla amino asit kullanımı dehidrasyon, idrarla kalsiyum kaybının yanı sıra amino asitlerin birbirlerinin emilimini olumsuz yönde etkilemesi sonucu kas yapımını da  geciktirir. Beslenmende yağsız kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt ve yoğurdu eksik etmemek zaten yeterli steroid sentezlenmesini sağlayacak ve kas yapımı için gerekli  amino asitlerin vücuda alınmasına yardımcı olacaktır.