Kilo verirken bağışıklığınızı artırın

Sağlıklı yaşam için bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla her gün yeterli miktarda protein tüketilmelidir. Bunların yarıdan fazlası hayvansal protein kaynakları olan et, yumurta ve süt ürünlerinden karşılanmalıdır. Geri kalan kısmı ise tahıl ürünleri, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlardan karşılanmalıdır. Ayrıca vitaminler ile bazı besin maddelerini almak gerekir.

- A Vitamini: Karaciğer, yumurta sarısı, süt yağı, sarı ve turuncu sebzeler, havuç, kayısı,kabak, tere, marul, maydanoz, dereotu,  roka, brokoli, A vitamininden zengindir.

- C Vitamini: Vücutta depolanmaz onun için bağışıklık hücrelerini geliştirmek için 3 öğün besinlerle birlikte C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketilmelidir. Maydanoz, yeşil sivri biber, roka, turunçgiller, kuşburnu, ahududu, soğan, kereviz, brokoli, çilek, kivi C vitaminince zengin besinlerdir.

- D Vitamini: Güneşin ultraviyole ışınları, cilt yağını D vitamini üretmesi için harekete geçirir. Bundan başka balık yağı, süt ve süt ürünleri, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde bulunur.Kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar, kalsiyum ve fosforun emilimi için gereklidir. Sinir sistemi ve bağışıklık ve bazı hormonların düzenlenmesinde görev alır. Eksikliği, kemik ve kas güçsüzlüğü ile raşitizme sebep olur. 

- E Vitamini:  Damar içerisinde akışkanlığı sağlar, damar tıkanıklığını önler. Hücre yapısını korur.  Sıvı yağlar, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlarda bulunur.

- Demir: Bunun eksikliği bağışıklık sistemini güçsüz düşürür ve enfeksiyonlara duyarlılığı artırır. Kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, kuru baklagiller ve yeşil sebzeler yanında C vitamini alınmalıdır. 

- Çinko: Et, karaciğer, yumurta ve deniz ürünleri, çinkonun en iyi kaynağıdır.

8Omega 3: Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmayı sağlar. Balık, ceviz,badem,soya filizi, koyu ve yeşil yaprak sebzeler, keten tohumu, semizotunda bulunur.

- B12: Bağışıklık sisteminde, sinir sisteminde  ve kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında  görevlidir. Sadece hayvansal besinlerde bulunur.

- Probiyotikler: Biyolojik değeri yüksek süt ve süt ürünleri probiyotik ve prebiyotik içeren gıdalar, sindirimi kolaylaştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir.