Kilo vermek için 4 kuralı uygulayın

Yazla birlikte zayıflama efsaneleri de sandıktan çıktı. Oysa beslenme son derece bireysel bir konudur. Sağlıklı zayıflamak için beslenme planlarında 4 temel kuralı gözardı etmemek gerekiyor.

Beslenme sorunlarının nedenleri ne olursa olsun, genellikle bireyler neler yiyeceklerini merak ettiğinden kendilerine hap gibi sunulacak bilgi arayışına girmektedirler. Oysa beslenme son derece bireysel bir konudur ve zayıflamak, sağlıklı beslenmek isteyen her birey beslenme planlarında temel olan 4 kuralı göz önünde bulundurması başarıya ulaşmada fayda sağlayacaktır.

Sağlığı koruma ve geliştirme: Sağlık; enfeksiyonlar, radyasyon, sigara, alkol, kirli hava, suya karışan ağır metaller, yapay kimyasallara maruz kalma olumsuz aile, okul ve iş yaşamı gibi pek çok faktörün etkisi altındadır. Beslenme, sağlığı hem olumlu hem de olumsuz etkileyebilen bir olgudur. Dengeli ve yeterli beslenme sağlığın korunması için bir temel teşkil ederken, yetersiz ve dengesiz beslenme sağlığı bozucu etki gösterir.

Yaşam döngüsü: Beslenme yaşam döngüsü içindeki her basamakta önemlidir. Bir basamakta yapılacak hata diğer basamakları etkiler. Anne karnında iyi beslenemeyen bebeğin de, anne karnında iyi beslenmiş ancak bebeklik döneminde iyi beslenememiş bebeğin sağlığı da ileri önemde tehlikeye girebilir. Bu nedenle sağlığın temelini oluşturan beslenmenin her yaş grubunda önemli olduğu özellikle annelerin bebeklerini besleme konusunda çok duyarlı olmaları gerektiği unutulmamalıdır.

Bölgesel farklılıklar: Her bölgede tüketilen besinler ve bu besinlerden hazırlanan yemekler büyük farklılıklar gösterir. Bir kişinin bir besini yememesi ya da bir besini yemesi onun sağılığında dramatik değişiklikler oluşturmaz. Besinler içerdikleri öğelere göre et grubu, süt grubu, sebze-meyve grubu, tahıl grubu gibi gruplara ayrılır. Önemli olan bu gruplar içinden seçilecek besinlerle oluşturulmuş çeşidi çok mönülerdir. Tek başına bir besinin ne hastalık yapıcı ne de hastalıktan koruyucu etkisi vardır.

Beslenme bireye özgüdür: Bireyin tüketmesi gereken besin miktarının belirlenmesi; yaş, cinsiyet, hastalık durumu, kan değerleri, fiziksel hareketi, yeme alışkanlıkları gibi pek çok öğenin birlikte değerlendirilmesini gerektiren bir süreçtir. Pek çok kişinin bu özelliklere bağlı olarak demir, kalsiyum gibi mineralleri, B6, B12 gibi vitaminleri farklı miktarda tüketmesi gerekebilir. Hiç alışık olmadığı bir besini yemek çoğu kişi için istenmeyen bir durum olabilir. Kişiler inançları nedeniyle de bazı besinleri tüketmek istemezler.