Kim güzel kim çirkin

1991 yılında Güzel ve Çirkin vizyona girdiğinde izleyiciyi o kadar etkiledi ki Oscar’a aday gösterilen ilk animasyon oldu. Film altı dalda Akademi Ödülü’ne aday gösterildi, Alan Menken ve Howard Ashman’ın müzikleriyle En İyi Orijinal Şarkı ve En İyi Orijinal Müzik dallarında Oscar ödüllerine layık görüldü. 100 bin izleyiciyi geçen ilk animasyon oldu. Etkisi bununla da kalmadı. Broadway’de 2007 yılına kadar sahnelendi. Ençok sahnelenen sekizinci oyun oldu. Peki bu animasyonu bu kadar özel yapan neydi? Oscar’ı alan müzikleri tabii ki çok değerli ama asıl önemli olan hikayenin verdiği mesajlardı.

LANETE UĞRAMIŞ BİR CANAVAR

Yıl 2012 ve ilk vizyonunun üzerinden 20 yıl geçmiş. Güzel ve Çirkin’i seyrettiğinizde görüyorsunuz ki öykü o kadar evrensel ki değerinden hiçbir şey kaybetmemiş. Konuyu kısaca hatırlatalım. Fransa kırsalında Bel adlı güzel bir kız babasıyla beraber yaşar. Babası garip icatlar yapan bir mucittir. Bel de babasının etkisiyle diğer kızlara benzemez. Hayatının en önemli parçası kitaplardır. Öykülere, romanlara aşıktır. Yaşadığı köydeki yakışıklı Gaston ise Bel’i gözüne kestirmiştir. Gaston küstah, kaba bir erkektir. Köyün bütün kızları ona aşıktır ama Gaston sadece farklı ve güzel olduğu için Bel’i ister. Bu sırada Bel’in babası ormanda kaybolur. Bel babasını aramaya çıkar ve karanlık bir şatoya gelir. Bu gizemli şatonun mahzeninde babasını bulur. Şatonun sahibi genç ve yakışıklı bir erkekken ukalalığı yüzünden lanete uğramış ve canavara dönmüştür. Lanetin bozulmasının tek şartı güzel bir kızın canavara aşık olmasıdır. Tabii canavar da bu kıza aşık olmalıdır. Bel tam babasının elini tutarken şatonun sahibi canavar Bel’i yakalar. Bel orada yaşamayı kabul eder ama bir şartı vardır canavar babasını bırakmalıdır. Canavar kabul eder. Bel iyi niyeti ve masumluğuyla şatonun diğer büyülenmiş sakinlerinin kalbini kazanır. Onun bu masum güzelliği canavarı da etkiler. Peki güzel çirkine aşık olacak mı? Lanet bozulacak mı?

GÜNÜMÜZDE HERKES BİR GASTON

Bu soruların cevabını büyük bir ihtimalle biliyorsunuzdur. Ama bilmiyorsanız animasyonu izlediğinizde öğreneceksiniz. Şimdi gelelim bu hikaye içindeki asıl önemli mesajlara. Hani basmakalıp bir laf vardır ruh güzelliği diye, bunu biraz genişletmek lazım. İnsan yaptıklarıyla hissettikleriyle güzel olmalı. Dönemimizde değer yargıları yerlerde sürünüyor. Güçlü hep güzel, güçsüz ise çirkin oluyor. Kapitalizmin getirdiği en büyük etki. Kapitalizmin değersizleştirme sistemi. Bu müzikal bunu çok iyi anlatıyor. Özellikle köyün kaba ama yakışıklı delikanlısı Gaston bence hem Bel’den hem de canavardan daha önemli mesajlar taşıyor. Yakışıklı kendini beğenmiş ve değer yargıları bulunmayan bir adam. Sadece kazanmaya, beğenilmeye endeksli bir karakter. Günümüze baktığımızda sanki herkes bir Gaston. Halbuki bizim değişime, yani canavara ve onu değiştirecek masumiyete yani Bel’e ihtiyacımız var. Günümüzün çocukları, gençleri rol modellerini ne yazık ki Gaston’da buluyor. Belki bu animasyon Bel’i ve Canavar’ın değerlerini hatırlatır. Bir filmin en önemli etkisi de bu olsa gerek.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: Beauty and the Beast

Yönetmen: Gary

Trousdale, Kirk Wise

Senaryo: Roger

Allers, Linda Woolverton, Rob Minkoff 

Oyuncular: Paige O’Hara, Robby Benson, Richard White

Tür: Animasyon, romantik, aile

Yapım: 2012-ABD  87 Dakika

Blue Ray ve DVD’ler

BAŞSIZ KADIN (LA MUJER SIN CABEZA) (2007)

Orjinal adı: La Mujer Sin Cabeza

Burada David Lynch’in hikayeli bellek merkezli film modelini kullanan Lucrecia Martel’in, oradan da Arjantin’in gettolarındaki yaşama dair bir analiz yaptığı görülüyor. 

DVD: Menü tasarımı yüzde yüz iz bırakmasa da başlı başına çıkması önemli bir film. Film: 8 / DVD: 4

NAR (2011)

Joseph Losey’nin üst-orta sınıf ahlakının üzerine gittiği, tiyatro estetiğini hakim kılan ve tek mekanda geçen eserlerinden etkilenen Nar, o noktadan kendine ‘distopik’ bir yön belirlemiş. Türkiye’deki sınıfsal adaletsizliğin, intikam, şiddet, ikiyüzlülük gibi kavramlar çevresinde ‘dolaşım’ yapan hikayesi olarak anılabilecek eser, ‘çıkmayacak lekelerimiz’in filmsel bütün ünü sunmuş.

DVD: Nar odaklı menü tasarımıyla filme uyum sağlamış. Ama esasen yapım belgeselinin ‘Ümit Ünal anlatısı’ haliyle dikkat çekiyor. Film: 6 / DVD: 5

Vizyondakiler

Öz Hakiki Karakol

Sahte bir karakol kuran Hasan ve arkadaşları, hem kasabanın asayişini sağlıyor hem de kumarhaneyi soyma planları yapıyor.

Fakat devlet karakola iki stajyer atayınca, olaylar içinden çıkılmaz hal alıyor.

FİLMİN KÜNYESİ:

Yönetmen: İbrahim Güler.

Senaryo: İbrahim Güler, Erdal Bektaş,

Oyuncular: Cengiz Bozkurt, Emin Maltepe, Serkan?Genç, Oktay Gürsoy, Hasan Demirtaş, Cengiz Sezgin.

Tür: Komedi. Yapım: 2012,  Türkiye, 85 dakika.

Sağ Salim

SALİM hem ölümden hem de ölülerden çok korkan saf bir Anadolu köylüsüdür. Köy muhtarı kendisinden Mersin’den Sivas’a bir cenaze taşımasını rica edince komedi dolu yolculuk başlar.

FİLMİN KÜNYESİ:

Yönetmen: Ersoy Güler.

Senaryo: Korhan Uğur, Şeyda Delibaşı, Ali Alper Erze, Ersoy Güler. 

Oyuncular: Fulya Zenginer, Burçin Bildik, Alper Saldıran, Hüseyin Avni Danyal, Kenan Ece, Kamil?Güler, Murat Akkoyunlu, Kevork Türker.

Tür: Komedi. Yapım: 2012, Türkiye, 98 Dakika.

Dikkat! Bebek Var!

BEŞ çift aynı dönemlerde bebek beklemenin heyecanını yaşarken süreç hepsine şunu öğretiyor: Sen ne kadar plan yaparsa yap, hayat en beklenmedik şeyleri önüne koyar.

FİLMİN KÜNYESİ:

Filmin Orijinal Adı: What To Expect When You’re

Expecting.

Yönetmen: Kirk Jones (II)

Senaryo: Shauna Cross, Heather Hach.  

Oyuncular: Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Brooklyn Decker, Rodrigo Santoro, Anna Kendrick , Chris Rock 

Tür: Komedi, dram, romantik. 

Yapım: 2012 - ABD.

Diktatör

O ülkesine demokrasinin gelmesini engellemek için her koşulla, her engelle sonuna kadar mücadele eden ve direnen bir diktatör!  Film 18 Mayıs 2012’de vizyona girecek.

FİLMİN KÜNYESİ:

Filmin Orijinal Adı: The Dictator.

Yönetmen: Larry Charles

Senaryo: Sacha Baron Cohen, Alec Berg , David Mandel, Jeff Schaffer.    

Oyuncular: Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley, Anna Faris, Megan Fox, John C. Reilly, B.J. Novak 

Tür: Komedi. 

Yapım: 2012, ABD, 83 dakika.