Masaya yatırılan sarışınlar ve gaz

Dünya’da herşeyin bir görünen bir de görünmeyen yüzü var. McDonald’s çevre duyarlılığı adına Almanya’daki restaurantlarında tabela değiştirme kararı aldı. Tabela değişecek ama Greenpeace’e göre McDonald’s tavuk çiftlikleri ve soya üretim alanları açılması için Amazon ormanlarında kaçak kesimini teşvik ediyor. Bazı İngiliz gazetelerinin, Suriye konusunda Türkiye’ye durmadan gaz verdiklerini görünce geldi aklıma bu örnek. İngiltere’den en az 30 şirket silah ve güvenlik fuarlarında Suriye, Yemen gibi ülkelerin gizli servis ve polis güçlerine izleme teknolojisi ihraç ediyormuş. Bir yanda o gazeteler diğer yanda diktatör Esad Türkiye üzerinden planlar yapıp, uyguluyor. Ankara ne onun ne de bunun oyununa gelmiyor ama ekranlarda kimi eski diplomatlar Esad’tan çok Ankara’ya sallıyorlar.

***

Bağcı dövmek kalıp haline geldi ya, başka kalıplarımız da var. Türkiye’de kocaman bir masa var, önemli birşey konuşmak isteyenler mutlaka onun başında toplanıyorlar. Bir de dev bir düğme var, ona basmassanız işiniz rast gitmiyor. Siyasette, ekonomide, futbolda, hemen her haberde “Masaya yatırıldı”, ”Düğmeye basıldı” laflarını duyuyoruz en çok.  Bir de sarışın kalıbımız var. Dizilere bir bakın, kötü karakterler hep sarışın. Öyle Bir Geçer Zaman Ki’de Caroline, Adını Feriha Koydum’da Hande, Lale Devri’nde Yeşim, Dinle Sevgili’de Ceren... Diziler toplum üzerinde bu kadar etkiliyse neden bir sürü kadın berbelere para ödeyip saçlarını sarıya boyatıyor acaba? Belki de sarışınların durumunu masaya yatırıp, sonra bu işi düzeltmek adına düğmeye basmak gerek...

***

Aslında komplo teorilerini de masaya yatırma zamanı. Sky-Turk 360’ın ardından Bloomberg HT’de Antalya Televizyon Ödüllerini yayınlamaktan vazgeçti. Yarışmanın ön jürisinde yer alan Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu’na göre kanallar ya “CHP’li belediyenin organizasyonunu yayınlayıp iktidarla aramızı bozmayalım” ya da “rakiplerin ödül aldığı gecenin yayınını yapmayalım” diye düşünmüşler.  Bunlar isabetsiz tahminler.

İlk ödül töreninde de yayından vazgeçen kanallar olmuştu. Gerekçe de siyasi endişe değil muhataplardan kaynaklanan problemlerdi. İlk organizasyonu yayınlayan Kanaltürk Güneri Civaoğlu’nun buram buram siyaset kokan konuşmasında reklama bile gitmedi, ne endişesi... Diğer seçenekte sıkıntılı. Bloomberg HT bir ekonomi kanalı, Kanal D ya da ATV rakibi değil, kaldı ki Ciner Grubu’ndanen az 3 program ödüle aday. Sonuç olarak komplo teorilerine gerek yok..

***

Bugün günlerden Cumartesi ya,

siz tatil programnızı masaya yatırın bence, sonra da yola çıkmak için düğmeye basın...