Mesut’u izlemek keyif

Bu akşam Polonya’nın Gdansk kentinde, 27 Haziran akşamı Portekiz ile Avro 2012’nin yarı finalinde kim oynayacak belli olacak; Almanya mı, Yunanistan mı?

Polonya’nın Gdansk kenti bizlerin tarih kitaplarından Danzig diye bildiğimiz kent; Hitler’in işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nın tetiğini çektiği meşhur özel statülü koridor.

Gdansk (Danzig) aynı zamanda Lech Walesa’nın, Dayanışma sendikasının şehri.

Bu şehir bu akşam (Cuma) Almanya-Yunanistan maçına sahne oluyor; Yunanistan için bu maçın anlamı bir futbol maçından çok öte.

Yunanlar, kendilerine dayatılan çok sert iktisadi önlemler nedeniyle Almanya’yı Yunanistan’ın bugün içinde bulunduğu çok zor koşulların sorumlusu olarak görüyorlar ve Almanya’ya karşı kazanılacak bir zaferi de ulusal gurur konusu yapmış durumdalar.

Yunan milli takımının başarılı hücum oyuncusu Yorgo Samaras  “11 milyon yunan için sahaya çıkıyoruz, herkesin gülmeye, sokaklara çıkıp bayram yapmaya ihtiyacı var ve bu akşam almanlara karşı bunun için oynayacağız” diye açıklamaya yapıyor.

Yunan takımı almanlara karşı favori gösterilmiyor ama unutmayalım Rusya’ya karşı da gösterilmemiş ama rusları yenmeyi başarmışlar idi. Yunanlar almanları çok iyi tanıyorlar, yine unutmayalım, 2004 Avrupa kupasını aldıklarında yunan milli takımını çalıştıran Otto Rehagel bir almandı; bugün de Yunan milli takımını Fernando Santos adlı bir portekizli çalıştırıyor. Kupa’nın baş favorilerinden Alman milli takımının başında da Fenerbahçe’den apar topar gönderdiğimiz Löwe var; Avrupa 2012’nin diğer bir favorisi İspanya milli takımını da Beşiktaş’tan apar topar gönderdiğimiz Vicente del Bosque var.

Gelelim maça; Almanya eski makina üslubunu yine koruyor ama bu kez teknik düzeyi de, Mesut Özil’in de katkısı ile çok yüksek, hem etkili hem de göze hoş gelen bir futbol oynuyorlar. İlk yarı, yunan takımının büyük direnişine rağmen Almanya’nın üstünlüğü ile kapanıyor. İkinci yarıda alman egemenliği devam ediyor ama devreye olağanüstü bir pas ve Yorgo Samaras giriyor; hemen arkasından alman panzerleri durumu tekrar avantajlı hale getiriyorlar.  Yunanlar maça tüm isteklerini koydular ama iki takım arasında belirgin bir düzey farkı var ve bu düzey farkı maçın sonucunu farka götürüyor.

Yarı finalde bakalım Almanya neler yapabilecek?..

Yazımı bitirirken şunu da ilave edeyim: Mesut’u izlemek büyük bir keyif.