Mevsimin iki güzeli

Şimdi çilek ve yeşil erik zamanı. İki zıt renk ve lezzetin koca bir kasede ortada olması güzel hem de çok güzel oluyor. Peki, zamanı geçmeden bu iki leziz meyveyi farklı tariflerde denemeye var mısınız?

Yeşil eriği oldum olası çok severim. Severim sevmesine ama en fazla üç, dört tane yerim. Çileğe de bayılırım, ondan da dört bilemedin, beş tane mideye indiririm. Gerçi mevsimi pek kısa bu iki güzel ilkbahar meyvesinin, bulduğunda yedin yedin! Özellikle yeşil eriğin... Biraz yumuşamaya, sararmaya başladı mı çiğ olarak yemek benim aklıma gelmez. Sadece marmelatını ve kompostosunu yaparım o kadar. Sözün kısası yeşil erik beklemeye gelmez. Birkaç hafta içinde değerlendirmezseniz bitmiş, gitmiş olacak!

Değerlendirmek derken oturup kilolarca yemekten bahsetmiyorum. Yemeklerde kullanmak aklımdan geçen... Örnek olarak biz Egeliler taze yaprak sarmasını yeşil erikle yaparız. Yeşil erik yoksa korukla... Her ikisi de yoksa limon dilimleriyle... Ama yeşil eriklisinin tadı cidden bir başka olur. Bugün önce güzel bir sarma yapalım diyorum. Sonra geçen hafta Çerkez sofrasında öğrendiğim yeşil erik sosunu yapıp tüm sene kullanmak üzere dolaba kaldırmayı planlıyorum.

Çilekle pratik bir önerim olacak. Çok çok pratik hem de. Çilek fazla oynamaya gelmeyen bir meyve, yıkarken bile nazik olmalısınız. Zaten taze olarak müthiş bir lezzeti var. Reçel ve marmelat dışında pastalarda, keklerde hep taze tüketmeyi severim. Çilekli frozen veya smoothie’ye de asla “Hayır” demem. Lafı çok uzatmadan tariflere geçiyorum. Hepinize afiyetle!

Yeşil erikli sarma

Taze asma yapraklarını biraz kaynar suda tutup soğuk sudan geçirin ve üst üste koyup hazırlayın. Derin bir tencerede yaprak adedine göre kuru soğanı zeytinyağında kavurun, pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp biraz soğuması için bekleyin. Bu arada kabuğu soyulmuş domatesleri küp küp kesin. Taze nane ve bol maydanozu yıkayıp incecik kıyın. Pirince ekleyip tuzunu atın ve karıştırın. Bu harcı yapraklara sarın, tencereye dizin. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirip dolmaya koyduğunuz pirincin iki katı kadar kadar su koyun ve bolca yeşil erik serpin. Sarmaların üzerine tersine bir porselen tabak koyup tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık kırk dakika pişirin.

Yeşil erik sosu

Yarım kilo yeşil eriği bir tencereye alın, üzerine biraz tuz serpip su ilave edin ve çekirdekleri rahatlıkla içinden çıkana kadar kısık ateşte kaynatın. Suyunu süzüp tel süzgeçten geçirin. Elinizdeki bu erik peltesini kavanozlara koyup dolaba kaldırın ve istediğiniz zaman soslar için veya et marinelerinde kullanın. Örneğin ne yapabilirsiniz? Tavuk etine biraz taze kişniş, zeytinyağı, sarımsak, tuz ve erik sosu koyarak ovalayıp bir kaç saat marine edip pişirebilirsiniz. Ya da bol ceviz, süzme yoğurt, biraz krema, sarımsakla karıştırıp yine etlerin yanında servis edebilirsiniz.

Çilekli zabaglione

Zabaglione (sabalyone okunuyor) ya da sabayon için öncelikle dört adet yumurta sarısı ve dört yemek kaşığı toz şekerini iyice çırpın. İtalyanların bu meşhur kreması için içine bir kapak Marsala likörü koymak gerekiyor ama ben bunun yerine bir tatlı kaşığı yoğun krema kullandım. Şekerle çırpılmış yumurtayı kaynar su dolu bir tencerenin içine oturtup kıvam alana kadar hızla çırpmak gerekiyor. Aksi takdirde yumurta sıcaktan pişer. Hafifçe renk değiştirip beyazlaşmaya, kıvam almaya başlayınca kremamız hazır! Biraz soğutup tekrar çırpıp taze çileklerin üzerinde gezdirin, emin olun bayılacaksınız!

Bizim ailenin yemeği

Kıymalı yağlama

Bugünkü konuğumuz aynı zamanda bir yemek blogger’ı olan Lerzan Kara... İki çocuk annesi Lerzan Hanım aslında bir sigortacı ama yemek yapmayı ve tariflerini paylaşmayı çok seviyor. Bizimle de evinde sık sık yaptığı, misafirlerine ikram ettiği kıymalı yağlama tarifini paylaşıyor. Kıymalı yağlamanın yapılış aşamalarının fotoğraflarını görmek için www.lerzankaradan.blogspot.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

HAMURU için

l Beş su bardağı un

l Bir yemek kaşığı sıvı yağ

l Bir yemek kaşığı maya (ya da bir paket toz maya)

l Bir yemek kaşığı tuz

l Bir buçuk bardak ılık su (unun durumuna göre daha az yada daha çok olabiliyor)

Sosu için

l 400 gr kıyma

l Beş adet soğan

l İki yemek kaşığı salça

l Yarım çay bardağı sıvıyağ (isterseniz margarinde ekleyebilirsiniz)

l Dört adet yeşil biber

l İki adet orta boy domates

l Bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber

l Yarım demet maydanoz

l 1 çay kaşığı karabiber

Mayayı ılık suda eritip diğer malzemelerle birlikte yumuşak bir hamur yapın. Hamuru 20-25 dakika dinlendirin. Sonra yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayın ve bunları pasta tabağı büyüklüğünde açın. Teflonda ya da sacda pişirin. Sos için malzemelerin hepsini bir tencerede pişirin. Arada suyunu çekerse bir çay bardağı su ilave edebilirsiniz.

Not: Önce sosu hazırlayıp sonra hamuru pişirin .