Mr. President icabında vampir de olur

Sonunda bu da oldu! ABD politikasını destekleyen filmlerle yetinmeyen Hollywood, süper kahramana dönüştürmek için ABD Başkanı Lincoln’ü vampir yaptı. Hatta Beyaz Saray’daki ‘Bay Başkan’ da onun son mirasçısı.

Filmin adına bakın gerisini tahmin edin!

Vampir Avcısı: Abraham Lincoln. Kısa süre önce Batman ile Hollywood’un ABD iktidarını ve politikalarını destekleyen filmlerini eleştirdik. Bu haftaysa Hollywood kendi rekorunu kırıyor.

Ünlü bir ABD başkanını vampir avcısı süper kahraman rolünde sunuyor.

Yönetmen Timur Bekmambetov, 2004 yılında Night Watch ve 2006 yılında Day Watch filmlerindeki başarısıyla Rusya’dan ABD’ye geçen Kazak asıllı bir Rus yönetmen. Ne yazık ki Hollywood’da ABD başkanlarını alt metinleriyle yücelten ve

artık bunu saçma denecek çizgilere taşıyan bir film çekiyor. Filmin yapımcısı daha büyük bir isim, Tim Burton. Fantastik filmlerin karanlık prensi, politikanın karanlık yüzü oldu bu filmiyle. Tim Burton ile filmin senaryo yazarı Set Grahame-Smith’in ortaklığı geçen ay vizyona giren Dark Shadows ile başlamıştı.Vampir Avcısı: Abraham Lincoln ikilinin son meyvesi. Filmin oyuncuları ünlü isimler değil. Dominic Cooper’ı My Week with Marilyn ya da Saddam Hüseyin’in oğlu Uday Hüseyin’i canlandırdığı The Devils Double ile hatırlayabilirsiniz. Abraham Lincoln’ü canlandıran Benjamin Walker ABD’de daha çok televizyon dizileriyle tanınmış bir isim.

BALTALI İLAH LİNCOLN

Filmin konusuna gelince... Küçük Abraham bir gün balık tutarken arkadaşı Will’in kaçak köle olmaya zorlandığını görür. Babasının müdahalesine rağmen arkadaşını kırbaçlayan adama baltayla saldırır. Küçük Abraham başarılı olamaz ve arkadaşıyla beraber kırbaç yemeye başlar. O sırada baba Lincoln olaya müdahil olur ama hepsinin patronu olan Jack Barts aileyi kendi iş yerinden kovar. Bununla da yetinmez küçük Abraham’ın annesinin kanını içer ve onu öldürür. Barts aslında vampirdir. Abraham bu olaya şahit olur ve büyüdüğü zaman intikamını alacağına yemin eder. Sonunda Sturges adlı adamın yardımıyla vampir nasıl avlanır, intikam almanın yolları nelerdir öğrenir ve vampirlerin peşine düşer. Bu arada Amerika’da içsavaş kapıyı çalmaktadır. Köle tüccarı Güneyliler ile demokrasi havarisi Kuzeyliler birbirine girer. Şans bu ya Abraham da politikayla çok ilgilidir. Bu ilgisi sebebiyle ve ateşli söylevleri neticesinde ABD başkanı olur. Avladığı vampir kabilesi ise Güneyliler’in yanında yer alır ve Gettysburg savaşında Kuzeyli askerleri öldürürler. Başkan Abraham Lincoln gümüşe batırılmış baltası ile vampirleri avladığı günlerden feyz alarak bütün gümüş kaşık ve çatalları eritir askerlerine dağıtır. Böylece vampir Güneyli askerler ölür ve ABD dünya üzerinde bir demokrasi feneri olarak parlamaya başlar. Hatta filmde baltalı ilah Lincoln Özgürlük Beyannamesi’ni yazarken de gözüküyor.

MİRASÇISI OBAMA

Kendimi bildim bileli Amerikan iç savaşının kölelere özgürlük verilmesi için çıktığı yazılır, çizilir, filmi çekilir. Tabii aslında böyle birşey yoktur. Bir ulus asla böylesi nedenle iç savaş yaşamaz. Olay tarıma dayalı güney eyaletleri ile ticaret ve sanayi üzerinden zenginleşen kuzey eyaletlerinin hesaplaşması, yani bir iktidar savaşıdır. Siyahi köleler ise ABD’nin dünyaya yedirmeye çalıştığı özgürlük ve demokrasi ülkesi palavrasının kuklalarıdır. Zaten hala tam bir özgürlük siyahlar için geçerli değildir ABD’de. En azından zenginler beyaz, fakirler siyahtır. İşte film de Amerikan tarihinin gerçeklerini yamultan, yeniden yazan bir zihniyetin en son geldiği düzeyi bize göstermekte. Filmin finalinde ise Baltalı Abraham’dan günümüz başkanlarına atıfta bulunan bir sahne vardır ki ‘Artık yeter’ dedirtiyor. Filmin finalinde Beyaz Saray’ın bahçesine başkanın helikopteri iner. Yani Lincoln’den günümüz ABD başkanına bir mirastır her şey. Tabii biz de içimizden düşünürüz acaba Abraham Lincoln o baltayı miras olarak Obama’ya bırakmış mıdır?

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: Abraham Lincoln:

Vampire Hunter

Yönetmen: Timur Bekmambetov

Senaryo: Seth Grahame-Smith

Oyuncular: Mary Elizabeth Winstead, Dominic Cooper, Benjamin Walker, Alan Tudyk

Tür: Fantastik

Yapım: 2012, ABD, 105 dak.

BLURAY VE DVD'LER

Lemonade Mouth (2010)

BİR zamanlar lap dansı vardı. Fred-Ginger ikilisinin ayaklarını çırparak oluşturdukları bu koreografi bütün 1930-1945 arasındaki dönemin müzikal çerçevesini oluşturmuştu. Şimdilerde Karanlıkta Dans’ın etkisi ve Stomp’un tiyatro katkısıyla ‘farklı seslerin müzik çıkarma’ algısı üst düzeylerde. Yönetmen Patricia Riggen Lemonade Mouth’u da o eserlerin TV ve gençlik halkası adeta.

Film: 4 / DVD: 4

Ayin-The Rite (2010)

ANTHONY Hopkins’i şeytan çıkarıcı ve içine şeytan alan figür olarak merkeze yerleştirin. Üzerine bir kilise ya da rahiplik öğrencisini dahil edin. Aşağı yukarı Ayin gözünüzde canlanacaktır. Yönetmen Mikael Hafström’ün kattığı kaliteyi de kabul etmek şart. Buna karşın merkezdeki ‘tutucu’ algının devamında Razzie adaylığına göz koyan bir Hopkins ve bir O’Donoghue izliyoruz.

Film: 2 / DVD: 4

İz Peşinde True Grit  (2010)

1969 yapımı demode bir western’i 2010’da yeniden canlandırmak bir hayli garip. Ve bunu İhtiyarlara Yer Yok gibi yenilikçi bir western-noir çeken isimler yapıyor ise daha da acayip hale geliyor.

Film: 4 / DVD: 6

Vizyondakiler

Tinker Bell: Gizemli Kanatlar

BELL ve arkadaşları, yasaklanmış gizemli ‘Kış Ormanı’ dünyasına yolculuğa çıkar. Onların merak ve macera duygusu, dünyalarını sonsuza dek değiştirecek inanılmaz bir sırrı ortaya çıkarıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: Tinker Bell: Secret Of The Wings Yönetmen: Peggy Holmes Senaryo: Tom Rogers, Ryan Rowe Tür: Animasyon Yapım: 2012, ABD, 92 dakika.

Cehennem melekleri 2

BAY Church kendisine göre ‘basit bir işi’ aldıktan sonra Expendables’ın planları yanlış gider. İçlerinden biri, rakip paralı asker olan Jean Vilain tarafından öldürülür. Expendables, kardeşini öldüren caniden intikam almak için düşman bölgesine doğru yola çıkar.

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: The Expendables 2 Yönetmen: Simon West Senaryo: Richard Wenk Oyuncular: Sylvester Stallone, Jason Statham, Bruce Willis, Liam Hemsworth, Arnold Schwarzenegger, Jet Li

Tür: Aksiyon Yapım: 2012, ABD, 102 dak.