Mutfaðýnýzýn et denetimcisi olun

Et, süt ve yumurta saðlýklý hayatýn en önemli yapýtaþlarýna sahip protein, kalsiyum ve vitaminler içeriyor. Saðlýk için binlerce faydalarýnýn yaný sýra bu besinler doðru seçilmezse ölümcül silaha dönüþebiliyor. EHEC bakterisinin geliþimine uygun olan bu gýdalarýn seçiminde tazeliði bazý göstergelerden anlayabilirsiniz. 

Kýrmýzý et:

 - Etin rengi tazeliðini gösterir.

 - Sýðýr eti parlak kýrmýzý renktedir.

 - Genç dana grimsi pembe daha yaþlýsý dana koyu pembedir.

 - Etin yaðsýz parçalarýný satýn alýn.

- Etin bazý parçalarý diðerlerinden daha az yaðlýdýr. 

- Taze etin daha düþük yaðlý parçasýný seçmek için sýðýr eti alýrken; ‘but veya kontrfile’,  kuzu alýrken ‘fileto, bel veya but’  isteyin.

- Yaðlarý iyi ayrýlmýþ eti satýn alýn. Etin içindeki mermer görüntüsündeki yað ancak piþirme teknikleri ile azaltýlabilir.

- Kýyma et için yað miktarýný kontrol edin. Pakette tranç veya nuar isteyin.

- Porsiyon ölçüsüne göre et satýn alýn. Orta büyüklükte 60-90 gram piþmiþ et için her porsiyona piþmemiþ kemiksiz 90-120 gram et hesaplayabilirsiniz.

Saðlýkta beyaz bir sayfa açýn

Beyaz et:  Tavuk ve hindi etini tercih edin. tavuk göðsü gibi daha az yað için derisiz olanlarý tercih edin. Derisi krem sarý renginde olan yýrtýk kuru veya tüylü olmayan kümes hayvanlarýna bakýn.

Balýk: Yaðsýz balýk alýn yaðsýz balýklar frýýnda ve suda piþirmek için uygundur. Daha yaðlý balýklar ýzgara için iyidir çünkü çabuk kurumazlar ve þekillerini daha iyi korurlar.

Süt: Süt mükemmel bir kalsiyum kaynaðýdýr. Bir kupa veya büyük bardak kalsiyum ihtiyacýmýzýn yüzde 30’unu karþýlar. Laktoza hassasanýz laktozsuz sütleri tercih edin.

Yoðurt: Yoðurt bir baþka yüksek kalsiyumlu ve proteinli süt ürünüdür. 240 gr. yoðurt veya süt yaklaþýk 300 mg. kalsiyum saðlar. Enerjiyi dikkate alýyorsanýz meyveli yoðurtlarda aspartam gibi düþük kalorili tadlandýrýcýlarla tatlandýrýlmýþ olanlarý tercih edin.

Yumurta: Yumurtanýn besin deðeri boyutuna baðlýdýr. Boy bir düzine yumurta baþýna minumum aðýrlýk ile belirlenir. AA, A ve B olarak derecelendirilir. Almadan önce kutuyu açýn kýrýlmýþ yumurta varsa almayýn. Oda sýcaklýðýnda deðil buzdolabýnda bekletilen yumurtalarý satýn alýn.

Peynir:Dilimlenmiþ ve tadý keskin olan peyniri tercih edin. Ana kural olarak kaymaðý alýnmýþ sütten yapýlan peynir daha az yaðlýdýr.