Neredesin Arnold?

Arnold Schwanzenegger'in kült filmi Total Recall (Gerçeğe Çağrı) tekrar uyarlanarak karşımıza geldi. Colin Farell'in canlandırdığı Quaid karakteri orjinalinden çok şey kaybetmiş...

PHILIP K. DICK’inWe Can Remember It For You Wholesal isimli hikayesinden uyarlanan Total Recall filmi 1990 yılında fırtınalar koparmıştı. Filmin bu başarısının altında önce yazar Philip K. Dick’in paranoyak şizofren ruh durumu etki etmişti tabii. Çünkü hikayedeki kahraman, yaşadığı hayatın aslında illüzyon olduğunu, evli bir fabrika işçisi değil iktidarla savaşan direnişçilerin en önemli casusu olduğunu öğreniyordu. Bu birbirine geçmiş ve hangi hikayenin gerçek olduğu, filmin finaline kadar anlaşılamayan öykü o yıllarda izleyiciye ilginç gelmişti. O filmin yönetmeni Paul Verhoven’di. Yönetmen Verhoven’in simgesi diyebileceğimiz, hangi konuyu işlerse işlesin kattığı espri ve hayal gücü bu filmde de etkisini göstermiş, Arnold Schwarzenegger filmle unutulmazlar arasına girmişti. Burada yönetmen dışında Schwarzenegger’in kendine has kimliği, Herkülvari vücudu, rol arkadaşı Sharon Stone ile sergilediği uyum veya uyumsuzluk filme değer katan özelliklerdi. Tabii filmdeki makyaj çalışmaları izleyiciyi gülmekten kırıp geçiriyordu.

BU DEFA SAVAŞ DÜNYADA

Bu hafta vizyona giren yeni Total Recall ise yine yazar Dick’ten uyarlanan, orijinal filme birçok gönderme yapan bir film. Konu benzer olmasına rağmen maceranın geçtiği yer artık Mars değil dünyanın kendisi. Nereden çıktığı bilinmez, bu sefer nükleer değil kimyasal bir savaş sonucunda dünya iki bölge dışında yaşanılmaz bir yer olmuş, bütün dünya nüfusu bu iki bölgeye sığınmıştır. Bu bölgelerden biri bütün Avrupa’yı kaplayan Büyük Britanya Federasyonu diğeri ise Avustralya kolonisidir. Büyük Britanya’nın Avustralya’yı sömürdüğünü görüyoruz. Avustralyalı direnişçiler bombalama olaylarıyla haklarını savunmaya çalışırlar ama aslında bu da Britanya iktidarının düzmecesidir. Britanya’nın amacı bu sahte bombalamaları sebep göstererek Avustralya’ya saldırıp oradaki kolonicileri öldürmek ve orayı tekrar inşa ederek kendilerine yeni yaşama alanı açmaktır aslında. Bütün bu mücadelenin içinde evli ve bir fabrikada işçi olan Quaid monoton hayatından sıkılmıştır. Sonunda zihinde yaratılan sanal maceralarla hayatına renk katmak ister. Tam bu işlem yapılırken Quaid’ın zihninle oynandığı ortaya çıkar. O acaba gerçekten hafızası silinmiş bir direnişçi midir, yoksa sanal bir maceranın içine mi düşmüştür?

BECKINSALE ZİRVEYİ ZORLUYOR

Schwarzenegger’den sonra Colin Farrell’in çok zayıf kaldığını söylemeliyim. Farrell’in kendine has güven vermeyen bir havası var. Ona en iyi kötü karakterler oturuyor. Bence yanlış bir tercih. Orijinal filmde Sharon Stone’un canlandırdığı karakterin yerine oynayan Kate Beckinsale içinse çok farklı şeyler söyleyebiliriz. Kadın güzelliği ile kötülük normlarını muhteşem birleştiriyor Beckinsale. Hem çok güzel bir kadın, hem de bu filmdeki performansıyla zirveye oynuyor. Filmde Beckinsale, Quaid’in sahte eşini oynuyor. Aslında eşi rolünde Quaid’ın nöbetçiliğini yapıyor, o bir polis. Bir de asıl sevgili var. Bu direnişçi sevgiliyi Jessica Biel canlandırıyor. O sadece güzelliğiyle bu filme renk veriyor. Ne yazık ki oyunculuk olarak bir değeri yok performansının. Ve filmin asıl problemine gelelim... Yönetmen Len Wiseman, Kate Beckinsale’in gerçek hayattaki eşi ve Underworld filmlerinin yönetmeni.Ucuz bir aksiyon filmi gibi görünmesine sebep olmuş. Kate Beckinsale’in canlandırdığı rol dışındaki hiçbir karakteri gizemli bir şekilde izleyiciye sunamamış. Bence Total Recall tam bir yönetmenlik zafiyeti yaşıyor. Benim gibi bilimkurgu fanatiklerinin canını yakıyor bu film...

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: Total Recall Yönetmen:  Len Wiseman

Senaryo: Kurt Wimmer, James Vanderbilt, Mark Bomback  Oyuncular: Kate Beckinsale, Colin Farrell, Jessica Biel, Ethan Hawke, Bill Nighy, Bryan Cranston Tür: Bilim kurgu, aksiyon, dram, gerilim, macera Yapım:  2012, ABD-121 dakika

BLURAY VE DVD'LER

127 SAAT

(127 Hours) (2010)

90’LARDAKİ biçimci eserleriyle sinemada iz bırakan yönetmen Danny Boyle, Milyoner’de ‘Bilgisayar oyunu estetiğine Bollywood yakıştırması’ ile dikkat çekmişti. 127 Saat’te ise ‘İnteraktif dünyanın öne çıkması ile gelen kaybolan değerler’ meselesini ele almak için merkeze tüketici, kadınsever ve ikiyüzlü karaktere ders vermek üzerine bir dramatik yapı inşa ettiği söylenebilir.

DVD: Filmin ruhuna uygun menü tasarımı özellikle dikkat çekiyor.

Film: 7 / DVD: 5

Burlesque (2010)

YÖNETMEN Steve Antin, Christina Aguilera’nın bir şarkısından esinlenerek Burlesque Tiyatrosu’na gelen ‘şarkıcı-dansçı’ fikri üzerine gitmiş.

DVD: Özenli menü tasarımı ve teknik aktarımıyla dikkat çekiyor. Yapım belgeseli ve röportajlar da olmasını umardık. ‘Jukebox’ interaktif haliyle dikkat çekiyor.

Film: 6 / DVD: 4

Yeşil Yaban Arısı

(The Green Hornet) (2011)

RÜYA Bilmecesi ve Sil Baştan  başarıları ile bildiğimiz yönetmen M.Gondry’nin filmografisi açısından bir başarı olarak durmuyor bu eser belki. Ancak yönetmenin sinemadaki çizgi roman dünyasına alternatif yaklaşımını yansıtmasına yarayan bir bütün sunduğunu şüphe yok.

DVD: Sony’nin orijinal teknik özellikleri birebir transfer edilmiş. Ancak ek özelliklerin içeriğine dair kartonette ciddi sorunlar var.

Film: 6 / DVD: 6

Vizyondakiler

İLK  AŞKIM

BİRBİRİNDEN hoşlanmayan Sarah ile Zachary, gün gelir birbirlerine aşık olur. Ama farklı iki aileden gelmeleri, Zachary’nin okulda yaşadığı problemleri, aşklarının önünde bir engeldir. Engellere rağmen bu ilk aşk hayatlarında derin bir iz bırakacaktır.

FİLMİN KÜNYESİ Orjinal adı: My First Love Yönetmen: M. Castille, M. Schaar Senaryo: M.Castille Oyuncular: V..Perez, H. Becker Tür: Romantik Yapım: 2012, Belçika - 95 dakika

MUTLULUĞA  BOYA  BENİ

BİTMEMİŞ bir resim üzerindeki şatodayız. Tabloda resmedilip renklendirilmiş Toupin’ler gücü ele geçirir. Toupin’ler, çizimleri yarım kalan Pafini’leri devre dışı bırakır. Şimdi Ramo, Lola ve Plume düzeni yeniden sağlamak ve arkadaşlarını kurtarmak, ressamı bulmak için yollara düşerler.

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: Le Tableau

Yönetmen: J. F. Laguionie

Senaryo: Anik Le Ray Tür: Animasyon Yapım: 2012, Fransa-Belçika, 76 dakika