Olimpiyatlar ve Hasan Doğan Kupası

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri’nden aklımda en çok kalan iki şey son dakika gollerimiz ile dönemin Futbol Federasyonu Başkanı rahmetli Hasan Doğan’ın eşiyle paylaştığı sevincin görüntüleri olmuştu. Cumartesi günü Londra Olimpiyatları’nda Türkiye-Angola Bayanlar Basketbol karşılaşmasında Başbakan Erdoğan ve ailesinin yaşadıkları sevinci, sahadaki takımımıza verdiği desteği görünce aklıma rahmetli Hasan Doğan geldi, mekanı cennet olsun. Sponsorluk geliri olduğu için hayata geçmesi zor ama keşke Türkiye Kupası’nın adını Hasan Doğan Türkiye Kupası yapma şansımız olsa.

***

Londra tarihinde 3. kez olimpiyatlara ev sahipliği yapıyor. Sırasıyla 1908, 1948 ve 2012.Atina 1896 ve 2004’te, Los Angeles 1932 ve 1984’te, Paris 1900 ve 1924’te olimpiyatlara ev sahipliği yaptı. 1996 Atlanta’yı eklediğimizde ABD’de yapılan olimpiyat sayısı 3’e çıkıyor.Avusturalya 1956 Melbourne ve 2000 Sydney ile 2 olimpiyata ev sahipliği yapmış.Boykot gölgesinde kalan 1936 Berlin ve 1972 Münih’le Almanya da iki kez olimpiyat düzenlenen ülkeler arasında. Roma, Amsterdam, Antwerp,  Helsinki, Barselona yine Avrupa’da olimpiyat düzenlenen şehirler arasında. Kıtalara bakınca da durum garip.Tokyo ve Seul, Uzak Asya’da, Moskova yakın Asya’da sonra Avrupa’da hemen her şehirde, sonra Kuzey Amerika’da düzenlenen, 2016’da da Güney Amerika’ya gidecek olan olimpiyat oyunları neden hiç nüfusu Müslüman olan ülkeye denk gelmedi ki?Başbakan Erdoğan somut bir veri olarak gündeme getirdi, bakalım 2020’de bu ilginç ‘tesadüf’te bir değişiklik olacak mı?

***

İngilizler açılış töreninde James Bond figürünü de kullandılar. Sinema ve televizyonda da yayınlananları düşünürsek beyaz camın gücü adına önemli bir mesajdı.

2020’de olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olursak ihraç ettiğimiz dizilere bakarak ya Polat Alemdar’ı ya da Gümüş’teki rolüyle Kıvanç Tatlıtuğ’u kullanmamız gerekecek.Şaka bir yana fazla İngiliz ama gerçekten etkileyeci bir açılış töreniydi. İngilizler 27 milyon sterlin harcamışlar ama 4 milyar insanın izlediği düşünülürse reklam bedeli olarak ucuz bile kalıyor...