Olimpiyatlara sanat dopingi

Yılın kültür sanat olayı olacağına kesin gözüyle bakılan Londra 2012 Festivali bugün başlıyor. 27 Haziran’da start alacak olan Londra Olimpiyatları’na koşut olarak devam edip Paralimpik Oyunlar’ın son günü olan 9 Eylül’de bitecek olan 12 bin etkinlikten oluşan festival için şimdiden 2 milyon bilet satıldı! Bu görkemli olay Kültür Olimpiyatları olarak da adlandırılıyor. Düzenleyici, performansçı ve izleyici olarak toplam 16 milyon kişinin katılımıyla gerçekleşecek. 

İngiltere’nin birçok önemli sanatçısını ve kültür organizatörünü Ruth McKenzie yönetiminde bir araya getiren bu muazzam organizasyon için yapılan harcamaların ve sarf edilen çabaların karşılığının tam olarak alınıp alınmayacağına dair kuşkular da böylece dağıldı. Biletleri tamamen tükenen etkinlikler arasında Blur’den Damon Albarn’ın bestelediği, Rufus Norris’in sahneye koyduğu folk opera “Dr. Dee” hemen dikkat çekiyor. Halka açık gösteriler için 10 milyon ücretsiz bilet de dağıtılarak Olimpiyatlara sanat dopingi yapıldı!

Adı Londra 2012 Festivali olmakla birlikte Kuzey İrlanda’da All Star konserden, Hadrianus Surları’nın 86 millik kalıntıları boyunca bir enstalasyondan, Nottingham’ın Old Market Meydanı’daki Latin karnavalına varana dek kültür sanat etkinlikleri İngiltere’nin dört bir yanına dağılacak. Olimpiyat heyecanı Londra ve yakın çevresiyle sınırlı kalmayıp bütün ülkeye yayılacak. İngiltere kıyılarında aşk şiirlerinden esinlenilen enstalasyonların gündoğumundan günbatımına dek izleneceği Barış Kampları dahi kurulacak.

* * *

İngiltere sathına yayılmanın Kültür Olimpiyatları’na kafi geleceğini sanmayın. Bütün dünyayı kucaklayacak etkinlikler de var. Dünya Shakespeare Festivali örneğin! “Dünyanın oyun yazarı” olarak adlandırdıkları Shakespeare oyunları dünyadan 1000 kadar sanatçı Royal Shakespeare Company koordinasyonunda sahneye koyacak. Wupperthal Dans Tiyatrosu Pina Bausch on dünya kentine dair koreografilerini sahneleyecek. Ünlü yönetmenlere ısmarlanan filmler de kuşkusuz bir vesileyle bütün dünyada izlenecektir...

Bugünkü açılışta beş etkinlik düzenleniyor. O kötü şöhretli Kanlı Pazar’ın gerçekleştiği Derry’de Jude Law’un elçisi olduğu Bir Gün Barış / Peace One Day girişimi eski ordu kışlasının bulunduğu yerde Küresel Ateşkes / Global Truce 2012 konseri veriyor. Dünyadaki bütün silahları susturmak -hatta imha ettirmek- şimdilik sadece kültür sanat çevresinin arzusu...

Fransız piroteknik ustaları Les Commandos Percu, Windermere Gölü’nde alevleri dans ettirecek, kendine özgü bir tür havai fişekten oluşan ateş ve ses gösterisi yapacak. Topluluğun Gece Vardiyasında başlıklı yeni yapıtlarının dünya prömiyeri olan bu gösteri çok geniş bir alandan izlenebilecek.

Türkiye’de İKSV organizasyonuyla konser veren Gustavo Dudamel yönetimindeki Simon Bolivar Orkestrası İskoçya’daki Stirling Kalesi’nde dünyanın bütün yetenekli çocuklarına müzik eğitimi sağlayan olağanüstü girişimin kutlamasını Olimpiyat ruhuyla buluşturacak.

The Voyage / Yolculuk adlı gösteri Birmingham kent merkezine giren devasa bir gemi üzerinde İngiliz besteci Jonathan Harvey’in dünyadaki farklı inançları ve gelenekleri birleştiren epik koral yapıtı Weltethos’un prömiyeri yapılacak. Edward Gardner’ın yöneteceği esere yüzlerce dansçı ve hava akrobatı gösterileriyle eşlik edecek. Galler Bölgesi’ndeki açılış etkinliği Jeremy Deller’ın gerçek boyutundaki Stonehenge balonunun sergilenmesiyle yapılacak. Bu masalsı yapıt Olimpiyatlar boyunca ülkeyi dolaşacak.

Sanat uzun hayat kısa... Umarız Kültür Olimpiyatları sporun yanı sıra bir gün bize de kısmet olur!